Muoti

Kaduilla bongattua

Kiinnitin huomiota jo ekaa kertaa täällä käydessäni, että ihmisten pukeutumistyyli on suhteellisen universaali. Samat muotivirtaukset näyttävät kulkevan julkkiksilta, suurilta muotitaloilta ja katumuodista aina ketjuliikkeisiin (ja ketjuliikkeestä toiseen), ja tätä kautta juurikin sinne kadulle, ihmisten arkeen.

Suurin ero Espanjan ja Suomen välillä on mielestäni kuitenkin rentoudessa. Yleisesti ottaen barcelonalaisten pukeutuminen heijastaa mukavuudenhalua, keveyttä, toisinaan värikylläisyyttä ja huolettomuuttakin – tämä kuitenkin tehdään tyylillä, mutta rennolla sellaisella. On tietenkin poikkeuksia, ja esimerkiksi suurkaupungissa näkee todella monenlaista ihmistä ja pukeutujaa, tyyliä ja tyyppiä, eikä läheskään kaikki ole edes paikallisia.

Barcelonassa on myös erityistä se, että tietyillä alueilla, jopa vain tietyillä kaduilla, liikkuu tiettyyn tyyliin uskoutuneita henkilöitä. Rannan tuntumasta löytää t-paita ja shortsit -tyylin, ydinkeskustasta ketjuliikkeiden halvimmat muotiversiot, Ravalilta rokkareita ja etnisiä vivahteita, Gracialta ehkä enemmän persoonallisia heeboja, Passeig de Gracialta ja Diagonalilta varakkaampia tyylitietoisia… kaikesta huolimatta Espanjan suurimmat (ja halvimmat) ketjuliikkeet vetävät asiakkaita varmasti tuhottoman paljon, sillä useimmat vastaantulijat näyttävät löytäneen yhteisen tyylin Bershkan, Blancon, Pull&Bearin, Zaran, Stradivariuksen, Shanan, Massimo Duttin, Oyshon, Mangon ja muiden joka kadun kulmassa töröttävien kauppojen valikoimasta.

Toistuvia muoti-ilmiöitä löytyy siis kaduilta täälläkin päin yhtenään. Tässä muutamia huomioitani:

1. Punaisella tai mustalla kynsilakalla lakatut kynnet, niin varpaissa kuin sormissakin. Itekin sorruin tähän, vaikka yleensä en tykkää lakata muuten kuin tosi neutraaleilla väreillä. Tämä on kai jotenkin “naisellisesti rock”. Käsittääkseni kynsien lakkaaminen antaa myös vivahdetta ja luonnetta, vaikka ei viitsisi paljoa muuten meikata. Ärsyttävintä on kuitenkin ehkä nähdä tosi kuluneita maaleja kynsien pinnassa–ei se lakka montaa päivää hyvänä kestä.

Kuva: https://us.asos.com/free-people/free-people-marlo-tan-fringed-flat-sandals/prd/6214583

 2. Sandaalit (kengät jalassa sekä sisällä että ulkona), ihan kaikissa mahdollisissa muodoissa läpökkäistä ja flipflopeista gladiaattoreihin ja korollisiin, korullisiin ja niitillisiin. Ja niitä voi pitää jalassa ihan missä vaan ja ihan minkä asun kanssa tahansa. Sandaalit, jopa rantasandaalit, sopivat niin päiväpukeutumiseen, kotiin, kaupungille, shoppailuun, metroon, kouluun, töihin, mutta jopa juhliin. Uusin villitys on varsisandaalit, jotka ovat mielestäni ihan tyylikkäitä sinäälään, sillä kun niitä on jo niin paljon nähnyt, niihin alkaa tottua. Mutta ovat ne silti aika hassut. Eikö voisi päättää pitääkö sandaaleita vai nilkkureita?

3. Hiusten vaalennus. Jos hiuksia värjätään, ne poikkeuksetta vaalennetaan siitä eteläeurooppalaisen tummasta vaaleampaan sävyyn. Ymmärrän kyllä tuon erilaisuuden kaipuun. Mutta toisaalta kaikki täällä tosiaan omistavat sellaiset ihanat tummat kutrit, joita ei edes tarvitsisi värjätä! Ne on aivan upean väriset ja usein tosi paksutkin vielä. Täällä tosin alkaa tuntua, että blondina tai ainakin vaaleampana voisi ihan kivaa ollakin, sillä se on harvinaisuus. Paikalliset, jotka vaalentavat hiuksiaan, joutuvat valitettavan usein huomaamaan, ettei tukka tahdokkaan oikein luopua alkuperäisestä väristä. Juurikasvu on huomattava, ja ehkä mikä surullisinta, moni polttaa kiharaisen hiuslaatunsa elottomaksi ja kuolleeksi näillä vaalennusyrityksillä. Hyvät ihmiset, teillä on ihanat hiukset jo luonnostaan!

Kuva: http://www.diariodeconil.es/pantalones-harem-noname-print-leopardo-mujer-online-p-2897.html

4. Haaremihousut ja sen eri versiot. Ymmärrän hyvin omistaessani lähes yksinomaan pitkinä housuina farkkuja, että täällä ne eivät joka päiväiseen elämään istu ehkä yhtä täydellisesti kuin jossain muualla. Ensinnäkin etenkin paksuissa ja tiukoissa farkuissa on kuuma. Toiseksi koko ajan ollaan menossa. Löysemmät kuteet ovat vain huomattavasti mukavammat päällä, jos aamusta iltaan joutuu vaeltelemaan kaduilla, kulkemaan kulkuneuvoilla, menemään töihin ja/tai kouluun, käymään ruokatauolla, kaupassa ja vielä illasta jäädä tuttuja ulos tapaamaan… itse tykkään tyylikkäästi leikatuista stretchfarkuista haaremimallisina, mutta semmoset värikkäät kukkakuvioiset menee mielestäni jo vähän yli.

Monta mysteeriä on vielä selvittämättä, mitä paikallisten pukeutumistyyleihin tulee, mutta listaan huomioitani varmasti myöhemmin lisää… ja oho, tuli aika tylyn oloinen teksti joiltain osin, tarkotus oli kuitenkin lähinnä löytää omasta mielestäni kyseisten muotijuttujen toimivuudet ja ylilyönnit, sillä itsehän tiedän tooosi hyvin, miten pitää pukeutua ja miten ei. 😀

0 Comments

  • Jenni

    Ite ihan innoissani aina kattelen, mitä ihmisillä on päällä, mikä näyttäisi olevan semmonen must-juttu, miten se eroaa suomalaisesta, mitä kaupoissa näyttäisi olevan tällä hetkellä helposti saatavilla tai miten ihmiset täällä erottautuvat tai kuuluvat johonkin ryhmään pukeutumisellaan… 🙂

  • Anonyymi

    kiva blogi mukava seurailla:) jatka kirjottelua!
    ja joo tunnen itekkin pari tyttöä bcn:sta jotka on värjännyt kutrinsa blondiksi, ja lopputulos on tummanvaalea mutta ei blondia tai vaaleeta lähelläkään..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.