Katalonian itsenäisyys

Me

Syyskuun yhdestoista merkitsee Katalonian seudulla jotain muuta, mitä se monessa muussa maailman kolkassa nykyisellään tarkoittaa. Barcelonan seudulla se on Katalonian kansallispäivä, jolloin ympäri kaupunkia on näkyvissä ajatus itsenäisestä Kataloniasta mm. lippujen somistaessa parvekkeita ja järjestöjen esitellessä arvojaan yleisillä markkinoilla. Lisäksi eri puolilla kaupunkia on tapahtumia kuten yleisiä lounaita ja konsertteja. Yksi vaikuttavimmista aktiviteeteista oli kuitenkin osallistuminen mielenosoitukseen Katalonian itsenäisyyden puolesta.

Lähinnä tämä tarkoitti suuren ihmismassan marssia punakeltaisine lippuineen ja plakaatteineen paikasta A paikkaan B laulellen kansallistunnetta nostattavia lauluja ja huudelleen iskulauseita. Radikaaleinta oli ehkä kaikki Espanjan vastainen toiminta, vastakkainasettelu oli tässä hyvin selkeä: esimerkiksi pahvilaatikko, joka esitti nykyisen valtion systeemiä tuikattiin tuleen, kuten myös tärkeiden henkilöiden muotokuvia. Porukka oli kuitenkin koko päivän enemmin hyvän tuulisesti me-henkensä tiedostavia ja yhdessä hymyssäsuin aikaa viettäviä katalaaneja kuin vahvoja mielipiteitään agressiivisesti puolustavia kannattajia.

Alueen tilanne on mielenkiintoinen; Katalonian historia puoltaa heidän erillisyyttään Espanjasta, katalaaneilla on suhteellisen vahva yhteenkuuluvuuden tunne, henki omasta kansasta, eikä moni alkuperäinen paikallinen pidäkään kovinkaan imartelevana, jos erehtyy puhumaan Kataloniasta alakäsitteenä Espanjalle. Katalaanin oma kieli on yksi vahva seikka tälle tunteelle. Luulenpa, että tunne on kulminoitunut konkreettisimmilleen jalkapallossa.

Katalonian hallitus, parlamentti, eduskunta, hieno rakennus, sisäpiha, pylväät, Barcelona, Placa de Sant Jaume, kansallispäivä

Ymmärrän hyvin kaikkien perusteiden pohjalta, miksi tarve omaan kansallispäivään, jopa itsenäisyyteen, tuntuu oikeutetulta. Ihmisillä on kaipuu yhteisyyteen, perustavanlaatuinen tarve siihen, että tuntuu kuuluvansa ja olevansa osana jotakin. Toisaalta sitä realismia on myös liikkeellä, joka myöntää järjestelmän mahdolliset aukot ja toimimattomuuden.

Barcelonan keskustassa sijaitsee Katalonian hallitus (kuvissa oleva rakennus, jossa päästiin tuona erikoisena päivänä vierailemaan, oli aika lukaali). Sen päätökset ja toiminta ei aina ole ollut kovin yksimielistä saatika kannattavaa. Itsenäisyys voi olla unelmaideaali, mutta toisaalta, jos se perustuu lähinnä vain kansan kulttuuriin ja elämäntapaan, historiaan ja olemukseen, joka siis on jo olemassa, näkyvissä ja voimissaan, miksei se pystyisi elämään tästäkin eteenpäin sellaisenaan? Järjestelmän ylläpito kun ei aina ole yksinkertaisesti ja automaattisesti käsi kädessä näiden kanssa. Pohjan rakentaminen on ehkä vielä kesken.

Katalonian hallituksen rakennus sisältä päin, pylväät, sisäpiha, Barcelona, Placa de Sant Jaume -aukio

Katalonian hallitusrakennus Placa de Sant Jaume -aukiolla, kattokruunu, kattoikkuna, arkkitehtuuri Barcelonassa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.