Au pair,  Ruoka

Hyvää ruokahalua – Mitä Kataloniassa syödään?

Katalonialainen kotimenu
maanantai
Riisi-kanapataa, jossa isoja, makeita, paistettuja paprikoita
Kesäkurpitsa-sulatejuustososekeitto ja friteerattuja pihvejä
tiistai
Lasange, jossa paljon juustoa
Kukkakaali-juustolaatikkoa
keskiviikko
Linssi-hernekeittoa, jossa kinkun paloja
Perunoita ja herneenpalkoja sekä pannulla paistettua kalaa
torstai
Pastakeittoa lihan keittoliemessä ja kanapihvejä
Perunaa ja pinaattia sekä makkaroita
perjantai
Makaroonia tomaattikastikkeessa
Kala-perunapyrettä ja patonkia
lauantai
Pasta-tonnikalasalaattia
Lämpimiä voileipiä
sunnuntai
Paellaa
Tomaatti-tonnikala taskuja sekä kylmälohta

Espanjalainen perunatortilla, tyypillinen ruoka Barcelonassa, Kataloniassa, Espanjassa, ruokakulttuuri, perinneruoka, paikallinen ruoka

Espanjalainen perunatortilla, jossa öljyssä
paistettua perunaa ja sipulia, joilla sitten munakas täytetään.

Katalaaniruoka, perinteinen katalonialainen ruoka, ruokakulttuuri, ruokalajit, tyypillinen ruoka Barcelonassa

Pa amb tomàquet, leipää tomaatilla ja valkosipulilla sekä kinkkua.
Tomaatin puolikasta ja valkosipulia hangataan vaaleaan, paahdettuun leipään.

Espanjassa syödään pääosin kaksi iso ateriaa päivässä: lounas (n. kello 13-15) ja päivällinen (n. kello 19-21). Espanjassa ruoka on erittäin suuressa asemassa niin arjessa kuin juhlassakin, ja monet kuluttavat paljon aikaa keittiössä puuhasteluun tai ateriointiin päivän aikana. 45 minuuttia tuntuu jo aika pitkältä kokkaushetkeltä Suomessa, mutta täällä sellainen tunti puolitoista on hyvin normaalia. Pöytään istuessa otetaan rauhassa, keskustellaan ja vietetään aikaa yhdessä. Usein ruoka-aineet ovat aikalailla samoja kuin Suomessakin (kanaa, kalaa, possua, vihanneksia, riisiä, pastaa, perunaa, kananmunia), mutta niiden valmistustapa eroaa huomattavasti. Olen huomannut, että Suomessa käytämme monesti uunia, tavallaan lämmitämme ruoan, mutta täällä suositaan öljyssä pitkään ja tiristen paistamista.

Perheessämme syödään myös paljon eri hedelmiä, sillä joka aterian (lounas/päivällinen) jälkeen tulee syödä vähintään yksi hedelmä. Lisäksi aterioiden yhteydessä on aina tarjolla porkkanoita tai kurkkua. Maitoa (joka on hyvin kermaista suomalaiseen verrattuna) juodaan yleensä aamulla sekä iltapäivällä välipalan aikaan (noin kello 17). Aikuiset lorauttavat sitä yleensä myös kahvin sekaan. Minulle hyvin kumma ja käsittämätön asia on se, että lapset syövät aamulla maitolasillisensa ohella vain eräänlaisia kaurakeksejä. Toisaalta he kyllä saavat reppuihinsa mukaan kinkku-juustosämpylät, jotka sitten välitunnilla yhdentoista aikaan syövät koulussa. Tuo aika on myös tyypillinen hetki “toiselle aamupalalle” työssäkäyvillä aikuisilla.

Itse olen todella kaikkiruokainen ja tottunut jo paikallisiin makuihin ja pidän todella ruoasta täällä. Välillä kuitenkin on ikävä muutamia suomalaisruokia kuten pinaattilettuja, tummaa leipää, nakki- tai ylipäätään kaikkia kastikkeita, rahkaa sekä banaanijogurttia. Olen kuitenkin löytänyt joitakin paikkoja, joissa vastaavia tuotteita saanee (luomukauppa Veritas, Lidl sekä supermarketti, jossa myydään tummempaa leipää “saksalainen leipä” kyltin alla…) ja ostanut niitä tännekin. Joistakin omista jutuista haluan pitää kiinni, vaikka Espanjassa olenkin: syön leipäni salaatilla ja siivutetulla tomaatilla (en suklaavoilla), haluan vähärasvaista tai rasvatonta maitoa (täysmaidon sijaan) ja vaikka oliiviöljyyn olenkin rakastunut niin kovin, en halua sitä ihan mielettömästi ja joka paikkaan.

Katalaaniruoka, perinteinen katalonialainen ruoka, ruokakulttuuri, ruokalajit, tyypillinen ruoka BarcelonassaHarvoina ja valittuina päivinä olen saanut erityisen mahdollisuuden syödä etanoita.
Eipä niissä paljoa syömistä ole kokonsa vuoksi, ja makukin on lähinnä se kastike siinä, mutta pikkunaposteltavana ruoan kanssa kelpaa.

Kinkku, jalka, leikataan, kotona, suolainen espanjalainen kinkku

Vuoristokinkkusta siivutetaan paloja leivän päälle ja ruokiin.
Lähes jokaisesta kodista löytyy oma iso kinkku. Suolaista mutta hyvää!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.