Au pair,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan

Pikkuvinkkejä Barcelonaan muuttavalle

Tässäpä muutamia vinkkejä au paireille (ja miksei myös muuten Barcelonaan muuttaville), joita tuli mieleen. Nämä siis koskevat etenkin Espanjaa ja Barcelonaa. Muistakaa kuitenkin, että ne ovat vain omia kokemuksiani ja huomioita, eikä toisenlaiset ajatukset ja keinot nekään vääriä ole! 🙂

Alku on usein aika kaoottista. Jos olisin tiennyt tämän, en ehkä olisi säikähtänyt niin kovin. Ensimmäiset viikot olivat yhtä härdelliä, sillä joka suunnalta tuli erinäistä informaatiota ja muistettavaa, piti opetella, missä mikäkin on, miten asiat perheessä tehdään, temppuilla kielen kanssa, tutustua paikkoihin ja jaksaa vielä kaikki tämä innostuneella asenteella. Tunnesekamelskalta ja väsymyksltä ei voinut välttyä. Mutta sitten, kun kaikki alkoi sujumaan ja rutinoitumaan, olokin helpottui. Nyt olen vain nauttinut olostani. Ajattelen aina pahan paikan tullen: “jos en olisi täällä, haluaisin olla täällä”.

Vaatteet:

* Espanjassa on kuuma mutta on myös kylmä. Kesällä muistan, ettei keskipäivän kuumuuden aikaan todellakaan voinut tehä paljon mitään muuta kuin makoilla pari tuntia sisätiloissa, sillä paahde oli melkoinen. Toisaalta olen kokenut talven viiman ja kylmän, ja silloin villavaatteet on todellakin tarpeen. Talojen lämmitykset ja eristykset eivät ole kummoisia, joten sisätiloissakin on suhteellisen koleata. Lämpömittarin ei tarvitse näyttää miinusasteita, kun tunne on jo pakkasen veroinen. Etenkin Barcelonassa kylmän kostea meri-ilma on syypää luissa ja ytimissä tuntuvaan viileyteen.

* Olisi hämmästyttävä poikkeus, jos kotona ollessa käytettäisiin vain sukkia. Täällä kaikilla nimittäin on kengät sisällä (joko ne samat, joita käytetään ulkonakin tai sitten sisäkengät). Vaikka niin kovin itse haluaisin sukkasillani tepastella, on nuo kengät tai edes villasukat kuitenkin hyvä vaihtoehto, sillä lattiat ovat aika likaiset muiden astellessa kenkäsillään.

* Lasten kanssa touhutessa ja kotihommia tehdessä on kivempi olla rennoissa kuteissa kuin muotihepeneissä. Ota mukavia vaatteita arkeen. Viikonloppuisin tykkään itse sitten vähän panostaa.

* Ei kannata pakata laukkua ihan pullolleen: täällä on paljon ihania ja halpoja kauppoja, josta varmasti tulee ostettua vaatteita niitä tarvittaessa tai ihan ilman syytäkin.

– Ainakin itselläni työ vie ihmeen paljon energiaa. Kuljen ees sun taas koulu-koti väliä, siivoan kerran viikossa ja touhuan lasten kanssa. Hyötyliikuntaa parhaimmillaan!

– Etenkin Barcelonassa, vaikka asutkin täällä, olet silti monelle taskuvarkaalle ihanteellisen oloinen turistisaalis. Pidä huolta tavaroistasi ja laukkuasi lähellä: jos mahdollista, älä kanna juhlahumussa kaikkia rahojasi mukana, jätä esimerkiksi pankkikortti kotiin.

– Rahasta puheen ollen, pidä aina mukana käteistä. Uskomattoman monta kertaa korttimaksu ei ole ollut mahdollista.

(Edit 02/2019: Nykyisin EU-roaming helpottaa asiaa.) Hanki paikallinen puhelinliittymä. Naurettavaa, mutta itselleni olisi paljon halvempaa käyttää vain suomalaista liittymää soitellessani, sillä espanjalaisiinkin numeroihin suomalaisesta liittymästäni soittaminen on halvempaa. Mutta sitten, kun espanjalaisten täytyy soittaa minulle, menee leikki hassuksi, sillä se maksaisi heille aivan tuhottomasti soittaessa ulkomaalaiseen, suomalaiseen numeroon. Kukaan ei soittelisi koskaan!

– Tietokonekatastrofini opettamana: tallenna tärkeät tiedostot ja kuvat muistikortille, -tikulle, cd:lle, toiselle kovalevylle… ihan mihin vain, mutta kunhan niistä on jossain kopiot, sillä suru on suuri, jos muistot tuhoutuvat alta aikayksikön.

Suomen suunnalla tehtävät toimet: ensinnäkin opiskelijana ilmoitin yliopistoon poissaolostani. Tuo käy kuitenkin hyvin kätevästi ilmoittautumalla lukukaudelle, mutta “poissaolevana”, jolloin pysyn siis edelleen kirjoilla, mutta en suorita opintoja. Kelalla kävin täyttämässä ilmoitusluontoisen paperin, jossa kerroin olevani au pairina. Lisäksi EU:n sinisen sairasvakuutuskortin hankkiminen on tärkeää. Sen saa Kelasta hakulomakkeella tai netin kautta ja oikeuttaa yhtäläiseen kohteluun paikallisten kanssa sairastapauksissa ja lääkärikäynneissä. Tänne tultuani kävin kirjautumassa kaupungin kirjoille ja asukkaaksi kaupungintalolla (tämä pitää käsittääkseni lain mukaan tehdä kolmen kuukauden sisällä), sekä hakemassa vielä paikallisen sairaskortin kaiken varalta. Suomessa minulla on myös vakuutus, jonka tulisi kattaa ulkomaankin sairaskulut. Käytännössä tämä ei ole mikään välttämätön. Matkavakuutus ei kuitenkaan kata pidempää oloa täällä.

– Jos et osaa kieltä tullessasi, opettele edes tärkeimmät fraasit: kiitos, ole hyvä, mitä kuuluu… Lisäksi lasten kanssa usein tarvittava sanasto on hyödyllistä, ja jos olet jo kielen jonkin tasoinen taitaja, kannattaa vilkaista käsky-muodot, sillä voin kertoa, niitä kyllä tarvitaan! “Mennään”, “pese kädet”, “syömään”, “pue päälle”, “älä”, “lopeta”, “varo”… Barcelonassa ei kannata säikähtää, sillä täällä puhutaan paljon katalaania eikä niinkään espanjaa. Hyvin yhtäläinen vaikka kieli espanjan kanssa onkin, niin ei sama kuitenkaan.

– Et tarvitse jokaista purkkia ja putelia kotoa mukaasi: lähes kaikki samat tuotteet, meikit, saippuat, rasvat ja apteekkituotteet saa myös täältä.

– Barcelona on täynnä paikkoja, joihin mennä. Ota selvää tai eksy ominpäin. Saat rutkasti enemmän irti, jos uskaltaudut rantaa pidemmälle. Lisäksi semmoinen vinkki: mielestäni Gaudín luomukset tulisi jokaisen Barcelonassa kävijän nähdä, sillä ne ovat jotain todella uniikkia ja erityistä. Ei sillä, että ne kaikki pitäisi koluta läpi tai että niistä tarvitsisi pitää, mutta ne ovat niin iso symboli koko kaupungille, että kyllä ne kannattaa käydä vilkaisemassa.

0 Comments

 • Jenni

  Heippa,ei oo yhtään hassu kysymys tämä!:) Perheet etsivät au paireja pitkin vuotta, ja on vaikea sanoa, millon sitä valinnanvaraa eniten on tai parhaimmat ovat liikkeellä. Luulen, että tyypillinen alotusaika on syksyllä ja sit kesäks tuleminen.

  Pääasiassa luulen, että perheet miettivät tulevaisuuttaan ehkä n.puoli vuotta eteenpäin, tosin jotkut kaipaavat apuun jo aika piakkoin lyhyellä varoitusajalla, ja esimerkiksi oma perheeni on jo keskustellut mahdollisten tulevien au pairien kanssa, vaikka tarvitsevatkin häntä vasta lähes vuoden päästä.

  Mielestäni on kuitenkin hyvä aloittaa ajoissa, jos kerta tietää jo nyt haluavansa lähteä! Mitäpä siinä menettää, jos hakemuksia vilkuilee ja sattuu mielenkiintoisia kohdalle.

  Itse aloitin etsinnän suurin piirtein puoli vuotta aikaisemmin. Lisäksi luulen, että mitä tarkemmat kriteerit on esim. tuon aikataulun suhteen (esim. vain kesäksi), tuo ajoissa etsiminen on ihan kannattavaa, sillä toiveita vastaavat paikat saattaa mennä sit nopeasti.

  Aikamoista tuuripeliä tämä kuitenkin on!

 • Anonyymi

  Hei! Haluaisin tietää milloin kannattaa aloittaa au-pair perheen etsiminen? eihän mitään "oikeaa aikataulua" ole olemassakaan, mutta onko liian aikaista jos jo nyt alkaa etsimään itselle sopivaa perhettä jos lähtee au pairiksi ensikesänä? vai suositteletko "odottelemaa" että esim. au pair worldiin tulisi useampia vaihtoehtoja syksyn 2011 lähestyessä, vai onko hyvä aloittaa hyvissä ajoin? hehe, ehkä vähän outo kysymys, mutta oon jo miettiny tätä pidempään 😀 kiitos!

 • Jenni

  Tosi kiva, etta on hyotya ja iloa! En ihan turhaan taalla jorinoi…;) Kirjoittelen taas vinkkeja, kun mieleen taas tulee. Ja hei, pienia seikkoja ja huomioita tiputtelen toki aina ihan "tavan" postauksissakin.

 • Anonyymi

  kiitos, tosi paljon hyviä vinkkejä. toivottavasti tämä ei ollut vielä viimeinen vinkkejä-au pairille postaus, näitä on aina niin mukava lukea! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.