Museot ja näyttelyt

Puhuvat kuvat – Word Press Photo -näyttely

Sain vinkin Katja-ystäväiseltäni käydä katsomassa kyseinen World Press Photo -valokuvanäyttely, sillä hän kertoi sen olevan näkemisen arvoinen. Näyttely sisältää vuoden uutiskuvien parhaimmistoa, sillä kuvat ovat vuosittain pidettävän kilpailun satoa, ja niitä on julkaistu maailman arvostetuimpien lehtien sivuilla. Katja oli päätynyt kyseiseen paikkaan Lontoossa kesän lopulla, ja suositteli lämpimästi samaista näyttelyä Barcelonassa, jossa se on ollu nyt marraskuun ajan ja on vielä parisen viikkoa.

Tunteita ja ajatuksia herättävä valokuvien aarrekammio oli sykähdyttävä. Kuvat ovat itsessään jo hienoja otoksia sommitteluineen, kuvakulmineen ja väreineen, mutta rutkasti enemmän voimaa niihin antoi niiden tarinat, pienet taustaselostukset, jotka olivat kirjoitettuna kuvien viereen. Lisäksi niitä katselemalla saattoi aina alkaa näkemään lisää yksityiskohtia, ajatustenleikkiä ja tunnelmiin mukaan tempautumista.

Jos pitkulaisen käytävä muodostelman kulki tarkoitetussa järjestyksessä, oli mielestäni fiksu veto sijoittaa rankimmat aiheet sarjan alkupäähän ja keventää lopuksi urheilu- ja luontoaiheilla. Monet kuvista olivat kantaaottavia ja puhuttelevia otoksia, jotka saivat miettimään maailmaa monelta eri kannalta, pohtimaan kameran takana nappia painavaa henkilöä ja kaikkea sitä, mitä hänen edessään tapahtuu.

Sunnuntai-iltapäivisin kolmesta kahdeksaan näyttelyyn on vapaapääsy, ja totta kai siellä porukkaa oli, mutta oltiin itse hyvissä ajoin, sillä pois lähtiessämme viiden aikaan paikalla oli jo jonot ja ihmistulva muodostumassa melkoiseksi. Ei tuon normaali sisäänpääsy kuitenkaan neljän ja puolen euron hinnalla kovin paljoa kivistä, mutta hienoa, että tällaisia pidetään myös ihan ilmaiseksi ja kaikki halukkaat pääsee halutessaan näkemään.

Tässä muutamia, jotka jäi mieleen: lisää löytyy galleriasta täältä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.