Fish tank -elokuva
Arki

Fish Tank, harvinainen kala

Tämän kokoillan filmipätkän näimme jo oikeastaan aika päiviä sitten, mutta koska en ole siitä halustani huolimatta vielä maininnut, sanon sanottavani nyt.

Joka torstai Sant Cugatin elokuvateatteri Cinesassa näytetään indie-leffoja, tai ainakin suuren yleisön kaupallisista filmeistä poikkeavia teoksia. Näytöksiä on illassa useampi, mutta kutakin torstaita vastaa tietty filmi. Usein ne ovat jostain muualta päin maailmaa, ja ainutlaatuisesti ne näytetään alkuperäiskielillä. Pulittaa huvista saat normaalia elokuvaelämystä halvemman hinnan, noin neljä ja puoli euroa. Usein paikalla on enemmän porukkaa kuin “normaalissa” näytännössä, joten suosituimpien elokuvien sekä näytösaikojen (etenkin myöhäisimmät ajankohdat kymmenen aikaan, illallisen jälkeen) kanssa kannattaa olla lippuluukulla ajoissa tai etukäteen. Hassua, etteivät teatterit taida oikein tajuta, miten sitä rahaa voisi virrata vaikka vähän enemmänkin: alkuperäisversioilla ja hiukan halvemmilla hinnoilla.

Tämä brittielokuva, jota päädyimme katsomaan, oli todellakin peruskaavasta poikkeava, ja raikkaasti pienempi budjettisen näköinen. Tarina englantilaislähiöelämästä näyttää hyvin aidolta ja kaunistelemattomalta kankaalla. Hiuksia ja meikkiä, lavasteita tai paikkoja ei ole siloteltu tai kauhisteltu liikaa, vaan ne näyttäytyvät todellisen oloisina pikkuyksityiskohtina läpi leffan. Lapsenomaisesta varhaisteinistä aikuisuutta kohti kasvava Mia pitää tukkaa luonnollisen sotkuisena, kerrostalon huoneet ovat laiskan elämän jäljiltä sellaisekseen jätettyjä ja henkilöiden mikroilmeet kertovat enemmän kuin tuhat sanaa, jos ne vain huomaa. Tärkeimpiä elokuvan pointteja ei väännetä rautalangasta, vaan ennemminkin katsojalle annetaan mahdollisuus löytää ja oivaltaa ne itse. Minun piti ainakin leffaseuralaiseltani kysyä elokuvan jälkeen: “Mikä sinun mielestäsi oli elokuvan ajatus ja sanoma?”

Valloittava musiikki vie elokuvassa eteen päin mielekkäästi (mukana on hiphopia, reggaeta kuin rentoa rokkiakin, nimekkäitä nimiä mm. Nas ja Bobby Womack). Kameratyötä ja kuvien suunnittelua arvostan tässä elokuvassa paljon, sillä hintavien tehosteiden ja raharikkaiden elokuvaohjaajien huvien puuttuessa, pienemmille ja perinteisemmille elokuvan keinoille jää paljon tilaa. Käsikamera on kuitenkin tosi ärsyttävä alussa, koska se heiluu näkökenttää haittaavan paljon. Etenkin tunnetilojen luominen taittuu kuitenkin hyvin kohtauksessa, jossa sekavassa mielentilassa taloon murtautunut tyttö istuutuu olohuoneen sohvan ääreen, ja pohtii hetken näkemäänsä. Yhtäkkiä hän alkaakin näkeä asioita ympärillään, joihin ei ensisilmäyksellä ollut kiinnittänyt mitään huomiota.

Jotkut kohtaukset ovat mielestäni rajuja, jolloin tekisi mieli pistää kohtaus jo aikaisemmin poikki, mutta nämä hetket ovat sitäkin yllättävämpiä. Tunnen, kuinka omat tunteeni sulautuvat näkemiini kohtauksiin, ja myötäilen eleilläni henkilöiden tunnetiloja. Mielestäni tämä on yksi toimivan elokuvan merkki. Juonen osalta minun täytyi koittaa hyväksyä se, ettei tarinat todellakaan mene aina klassisella kaavalla. Kerronta voi jäädä osaltaan hyvinkin avoimeksi tai päätyä tavalla, jolla sen ei odota tai ainakaan haluaisi päätyvän. Mutta miksi pitäisi saada eteensä hempeä satu, jos tarjolla on myös todellisuuden kuvitus.

0 Comments

 • Jenni

  Heppa Juicy,
  kävinkin jo eilen kurkkaamassa siun blogias uteliaisuuttani, ja huomasin, että mandollisesti oisit näille main kesällä tulossa. Hieno juttu! Ja kiva, kun ryhdyit lukijaksi. 😉
  zenniiiii@gmail.com osoitteeseen voit pistää viestiä.
  Au-pairina olen ainakin kesäkuun loppuun, mutta haluaisin kyllä vielä jäädä pidemmäksikin aikaa, en ehkä au pairina mutta muuten, joten yritän satuttaa tulevaisuudensuunnitelmat niin, että onnistuis. Katsotaan katsotaan!:)

 • Juicy

  Hei olis ihana vaihdella sähköposti osotteita! Oon nimittäin tulossa syyskuun alussa barcelonaan työssäoppimaan 🙂 Haluisin tietoo just millanen paikka barcelona on ja kaikkea muuta tietoa! Ootko muuten mihin asti barcelonassa au-pairina? 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.