Juhlapäivät,  Karnevaalit

Karnevaalia kerrakseen

Hurjaa karnivaalimeinikiä on jatkunut kokonaisen viikon verran, joten eiköhän nyt ole jo aika pistää peruukit piiloon ja naamarit näkyvistä. Carnestoltes on täällä Kataloniassa ja Espanjassa vietettävä karnevaaliviikko 40 päivää ennen pääsiäistä. Sen aikana järjestetään paljon tapahtumia espanjalaisittain musiikin, tanssin ja ruoan äärellä: monet kaupungit ja kaupunginosat järjestävät muun muassa marketteja, paraateja ja juhlia.

Juhlahumu alkaa torstaina (Dijous Gras), jolloin aletaan valmistautumaan tulevaa paastoa varten syömällä hyvin, sillä perinteisen katollisen paaston aikana vähennetään ruoan ja aterioiden määrää sekä jätetään ravintoaineita ruokavaliosta pois (esim. liha). Paasto on kuitenkin hyvin uskonnollinen tapa, eikä sitä kovin moni harjoita – lähinnä se antaa vain syyn tälle fiestalle ja herkuttelulle.

Patrik Tähtönen -meritähti, Patricio, Paavo Pesusieni, naamiaiset, naamiaisasu, naamiaispuku, karnevaalit, karnevaali, Barcelona, au pair -perhe, lapsi

kolme lasta, naamiaiset, naamiaismeikki, karnevaalit, zombie, meikki, kauhu, Barcelona, karnevaali, karnevaalit, koulu, au pair -perhe

Kouluissa lapset saavat pukeutua viikon ajan tavallisuudesta poiketen, määrätyllä hassulla tavalla. Minun perheeni ipanat pantiin menemään kouluun pyjamissa, kasvomaalauksissa, äidin ja isän vaatteissa sekä rusettikaulaisina. Perjantaina sai sitten pukeutua oman mielensä mukaan, ja kyllä oli mielikuvitukselle annettu tilaa asuvalinnoissa: itse sain pukea lapset Star Wars- hahmoiksi, mutta koulunpihalla tapasin mm. PacManin, hippipakettiauton, espressokeittimen sekä mansikan.

Viikon aikana järjestettävät karnevaaliparaatit ovat kuitenkin varmasti se kaikista suurin kohokohta. Jos on mitään ajatusta Rion meiningistä, niin vähän samanlaista tunnelmaa löytyi lauantaina Barcelonan kaduilta, ja sunnuntaina sekä tiistaina lähikaupunki Sitgesin keskustasta.

Lauantaina vietimme kaveriporukalla omaa karnevaalia neljän seinän sisällä, kun laittauduttuamme hieman, emme enää jaksaneetkaan liikahtaa mukavien keskustelujen ja nautinnollisten lasillisten ääreltä. Meillä oli kuitenkin hurjan mukavaa musiikkia soitellen ja Barcelona-kokemuksiamme jaellen.

Barcelona, karnevaalit, juhla, naamiaiset, pukeutuminen, hassut päähineet, kavereiden kanssa, tytöt, maski, naamiaismaski, eläinpäähine

Barcelona, karnevaalit, juhla, naamiaiset, pukeutuminen, hassut päähineet, kavereiden kanssa, tytöt

Barcelonan karnevaalit, asu, naamiaiset, naamiaispuku, naamiaisasu, hippi

Barcelona, karnevaalit, juhla, naamiaiset, pukeutuminen, isot lasit, hassut päähineet, kavereiden kanssa, tytöt

Kaikkien lempeiden huhupuheiden mukaan Sitges on kuitenkin karnevaalien äiti. Se on hulluimmasta ja henkeäsalpaavimmimmasta karnevaalimenosta tunnettu pikkukaupunki meren rannalla, puolen tunnin junamatkan päästä Barcelonasta. Lähdimme toteamaan tämän omin silmin Theresen kanssa tiistai-iltana.

Rantabulevardia pitkin ajeleva kulkue hullaannuttaa musiikeillaan, valoillaan ja puolialastomilla tanssijoillaan. Ihmisiä vilisee joka puolella, ja suurilukumääräistä vartija- ja poliisijoukkoa lukuun ottamatta kaikki ovat hilpeällä tuulella. Useimmat ovat pukeutuneet naamiaisasuihin, jotkut ovat panostaneet päästä varpaisiin.

Yhdeksältä alkanut kulkue jatkuu ja jatkuu. Tajuamme ihastelevan paraatia läpi yön. Puolenyön aikaan pikkukujat, -aukiot ja rantakatu ovat muuttuneet ulkoilma klubiksi, sillä ympäriinsä soi hittimusiikki, baarien ovet ovat apposen auki, kaduille ja baarien eteen pystytetyissä tiskeissä myydään drinkkejä ja tutut ja tuntemattomat innostuvat hassuttelemaan. Tunnelma on kuin Suomen vappu kymmenkertaistettuna.

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, juhlapäivät

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, juhlapäivät, aurinkolasit

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, juhlapäivät, paraati, kulkue, autot, tanssijat, ryhmät, porukat, katsellaan

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, Super Mario

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, merirosvo

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, luolamies

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, lehmä

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, Havaji

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, ihmiset, juhlaväki, juhlivia espanjalaisia, katalaaneja, kokemus, mies, mekko, flamenco

Tuohon värikkääseen porukkaan sulautumiseen tarvittiin toki jotain tavallisuudesta poikkeavaa: etsinkin varastostamme blondit peruukit päähänpantaviksi ja aurinkolasit omasta takaa. Ajatukseni oli olla Lady Gaga tuossa rusettinutturassa (ja aurinkolaseissa), mutta tulos oli aika hätäinen väsäys. Kyllä ihmiset kuitenkin tunnistivat kampauksen Poker Facen musiikkivideolta, sillä joku Pepsitölkki hiuksissaan (tämä siis Lady Gaga Telephone-musiikkivideosta) tuli kysymään lempeällä homoäänellään: “Siis kukas sä oot? Koska aah, arvaapa, kuka mä oon!”

Aika moni luuli Theresenkin jäljittelevän tätä laulajatarta, sillä hän maalasi silmänsä ympärille epämääräisen vihreän kuvion, joka taisi muistuttaa eittämättömästi Gagan silmämaalausta Just Dance -musiikkivideolla.

Homoseksuaaliystävyksiin törmäsimme festivaaleilla tuon tuosta, sillä koko juhla on oikeastaan tämän vähemmistön valloittama. Sitges on yksi vapaamielisimmistä ja hyväksyvimmistä sateenkaarikaupungeista, jonne tämän henkiset ihmiset mielellään kokoontuvatkin.

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, tanssijat, paraati, kulkue, autot, katsellaan

Barcelona, Sitges, Sitgesin karnevaalit, naamiaiset, katujuhla, naamiaisasu, naamiaispuku, juhlat, bileet, juhlapäivä, tanssijat, paraati, kulkue, autot, katsellaan

Meillä oli hirmuisen mukavaa, ja juttuseuraa sai kanssajuhlijoista helposti. Ihmiset olivat entistä riehakkaampia illan jalkapallo-ottelun ansiosta, sillä Barça oli juuri voittanut tärkeän matsin.

Lisäksi uskon, että näimme kaiken jopa kaksi kertaa hullumpana ollessamme juhlimassa selvinpäin. Baareihin pääsi aika vapaasti lämpimänä yönä juhlimaan, sillä ihmiset jäivät mieluummin ulos kaduilla. Muutamat, kaikista värikkäimmin koristellut paikat olivat kuitenkin täpötäynnä. Löysimme kuitenkin aivan mahtavalla DJ:llä varustetun surffibaarin, joka hämyisestä rantatunnelmastaan huolimatta omasi tanssilattian ja surffi/skeitti-bilemusaa.

Hetkuimme baarissa valomerkkiin asti, minkä jälkeen suuntasimme juna-asemalle. Se oli kokemus sinäänsä: onneksi olimme ostaneet paluuliput ennen tuloamme, sillä joukon hännillä jonossa olisi kestänyt ehkä tunnin verran. Poliisit ja vartiat koittivat pitää nuorta ihmismassaa järjissään, ja junan saapuessa istumapaikat olivat niin haluttuja, että ryntäyshän siinä syntyi. Olimme ehkä ainoat virkeät matkustajat kyseisessä junassa, sillä muu porukka tuntui olevan jo untenmailla tai muuten vaan huonovointisia. Jalat huusivat hallelujaa tanssista ja tekoripsetkään eivät oikein tahtoneet pysyä enää paikoillaan, mutta mieli oli korkealla: jos olisin jättänyt tulematta, olisin kyllä missannut jotain suurta.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.