Katalonian itsenäisyys

Ääni kuuluviin

Kuhina laantunee pikkuhiljaa, sillä eilen ne vihdoin olivat: kunnallisvaalit. Katujen varsia on koristanut isot pärstät, lippusia ja lappusia on tullut sisään postiluukuista ja käteen kävelyllä ollessa, katuja on innostuttu kunnostamaan yhden äkkiä ihan hurjana, lapsille ja nuorille järjestetään jos jonkin moista tempausta tai imagoa on pidetty yllä ja esillä muilla tavoin erityisesti viimeisten viikkojen aikana.

Tänä vuonna Espanjaa on kuitenkin ryöpytellyt muutoksenhalukkuus sen verran, että jotain suurta ja konkreettista tämä yhteisöllinen porukka lopulta sai aikaan: mielenosoituksia kerrakseen. Suurimmissa kaupungeissa ihmiset kokoontuivat jo viime viikon alusta alkaen suurimmille aukiolle puhumaan ja herättämään huomiota olemassa olollaan. Tyytymättömyys nykyiseen järjestelmään ja nykyisiin päättäjiin on suuri, sillä työttömyys, etenkin nuorison, on tähtitieteellisissä lukemissa, eikä raha tunnu virtaavan sinne, missä sitä tarvittaisiin vaikkapa suurten jehujen kahvikupposten, hotelliöiden ja lentomatkojen maksamisen sijaan.

Barcelona, mielenosoitus, Espanjan vaalit, ennen vaaleja, mielenosoittajat, mielenosoittajia, Plaça Catalunya, yöllä, pimeän aikaan

Barcelona, mielenosoitus, Espanjan vaalit, ennen vaaleja, mielenosoittajat, mielenosoittajia, Plaça Catalunya, yöllä, pimeän aikaan, suihkulähteen vieressä

Lauantain puoleen yön käännyttyä vaalipropagandan jakaminen, tai ylipäätään vaalitulokseen vaikuttaminen, oli jo kiellettyä, mutta mielenosoitukset jatkuivat yhä suurempina: Plaça Catalunyalle oli kasaantunut tuhansittain väkeä, sen suihkulähteillä ja kukkapenkeillä istuttiin kyltit kourassa, kukat korvan takana, ja aukion keskellä halukkaat henkilöt vuorollaan kävivät sanomassa sanottavansa mikrofoniin.

Vastaavan, mutta suuruusluokaltaan massiivisemman kokoontumisen tekivät myös ihmiset Madridissa. Tunnelma oli rauhallinen, mutta ponnekas. Joukossa oli toki eniten nuorta, hieman hippiä väkeä, mutta myös paljon vanhempaakin porukkaa. Aikaisemmin illalla oli myös vuorossa ollut “mekkalan teko” paistinpannuijen sun muiden kolisevien keittiövälineiden kanssa. Tätä mielenosoitusta ei varsinaisesti kukaan järjestänyt, eikä sen taustalla ollut mikään tietty puolue, vaikka mielenosoitusten ajamat asiat ehkä joidenkin puolueiden ajatuksia enemmän sivusivat kuin toisten. Ketään ei käsketty äänestämään ketään, eikä toisaalta vaadittu jättää äänestämättä.

Täällä muuten voi palauttaa tyhjän kuoren, joka lasketaan virallisiin ääniin: se menee automaattisesti eniten ääniä saavalle puolueelle, jos valkeuttaan huutavia papereita ei ole enemmän kuin 51% äänistä. Jos kuitenkin yli puolet äänistä on “ei kenellekään”, vaalit pistettäisiin pystyyn uusiksi. Periaatteessa täällä on siis mahdollisuus esittää tyytymättömyytensä ehdokkaisiin tyhjällä paperilla, mutta näin siinä hyödytään vain, jos yli puolet kanssaäänestäjistä tekee samoin: muulloin tapa on aika riskaa peliä, sillä harvapa muutoksen haluinen äänensä haluaa sille voittajapuolueelle antaa.

Barcelona, mielenosoitus, Espanjan vaalit, ennen vaaleja, mielenosoittajat, mielenosoittajia, Plaça Catalunya, yöllä, pimeän aikaan, kyltti, kyltit, plakaatti

Poliisi ei touhuun pistänyt kapuloita rattaisiin, vaikka teoriassa mielenosoittajien toiminta oli julistettu laittomaksi: olisihan se varmaan enemmän sotkua aiheuttanut yrittää nyt uhata tuhatpäistä aukiolle leiriintynyttä ihmismassaa. Poliisien linjana pysyikin, että niin pitkään kun väkivaltaa ei synny, he antavat menon jatkua: ja antoivatkin, sillä esimerkiksi iso joukko nukkui mielenosoituksena perjantain ja lauantain välisen yön aukiolla.

Olen kadehtien yllättynyt täkäläisten sisukkuudesta ja siitä, että tällainen joukko ihmisiä oli raahautunut paikalle. Mitäänhän ei käytännössä tarvinnut tehdä, olla vain osa suurta joukkoa ja huomio oli taattu. Tästä kuhisi media niin täällä kuin maailmallakin, mutta odotetusti toiminta ei loppujen lopuksi tuonut suurta muutosta vaalituloksiin. Suomessakin tästä on uutisoitu aika paljon, sillä se muistuttaa Pohjois-Afrikan viime aikaisia tapahtumia, ja on tavallaan muutoshalun herättämää alkukuhinaa.

Barcelona, mielenosoitus, Espanjan vaalit, ennen vaaleja, mielenosoittajat, mielenosoittajia, Plaça Catalunya, yöllä, pimeän aikaan, kyltti, kyltit, plakaatti

0 Comments

  • Jenni

    Kiva, kun olette tämmöisen sivuston tehneet, varmasti hyödyllinen niin monelle Espanjaan suuntaavalle! Kiitos linkin lisäämisestä sivuillenne, pistin tietoaespanjasta.com:n sivupalkkiini myös. 🙂
    – Toinen Jenni

  • jenni

    Hei. Kirjoitan Tietoaespanjasta.com-sivuston merkeissä. Olemme linkittäneet blogiisi täällä: http://www.tietoaespanjasta.com/blogeja.php
    koska uskomme että se olisi mukavaa lukemista kävijöillemme. Toivon että meidän info-sivustomme olisi myös vastaavasti hyödyllinen blogisi kävijöille, joten toivonkin että linkittäisit takaisin meidän sivuumme tai http://www.holidayphone.fi -sivustoon (joka tarjoaa suomalaisille matkailijoille edullista SIM-korttia). Jenni

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.