Yöelämä

Baareja Barcelonassa

Postaus päivitetty 03/2019

Olen kuullut sellaisen faktan, että Espanjassa olisi maailman eniten baareja asukasmäärää kohden. Uskon tuon olevan vakaasti totta. Barcelona on nimittäin pullollaan pullonsuuta tarjoavia houkutuksia sekä kuumalla kupillisella pystyssä pysyviä paikkoja; kahviloita ja baareja, kuppiloita ja pubeja. Sellaisen voi bongata lähes jokaisesta kadunkulmasta ja useimmista paikoista saa oluen ja kahvikupillisen lisäksi jotain purtavaa. Kulmabaareihin onkin tyypillistä mennä aamukahville tai iltapäiväkupposelle tai sitten myöhemmin illasta napostelemaan tapaksia ennen varsinaista suurempaa ateriaa. Niistä usein napataan sämpylä evääksi tai syödään paikan päällä esimekiksi lounaana. Baareissa rupatellaan ja juorutaan, luetaan lehtiä, tavataan ihmisiä, tehdään töitä tietokoneella…nämä baarit vastaavat siis lähinnä suomen kielellä ennemminkin kahviloita.

Sitten on niitä baareja, jotka joko muuntautuvat sulavasti kellon aikaa myötäillen juomaloiksi tai niitä, jotka aukeavat vasta myöhempään illalla: on halpoja kulmakuppiloita, rentoja oleskelubaareja, hintavampia coctailpaikkoja, omaperäisesti sisustettuja illanviettomestoja… paikkoja joka makuun.

Itselleni mieluisiksi illanviettopaikoksi ovat muovautuneet tietyt kantapaikat, mutta rakastan kokeilla aina uusia ja löytää niiden joukosta helmiä, potentiaalisia lempparimestoja. Tässä muutamia, minne suosittelisin pimeän aikaan suunnistettavan (laitan parhaani mukaan linkkejä ja osoitteita, mutta voin kertoa, että aika monella paikalla ei oo varsinaisia nettisivuja):

Barri Gòtic (vanhakaupunki)

On selvää, että parhaimmat paikat löytyvät lähes aina pikkukujilta: joskus jopa sellaisilta joilla ei edes ole kunnon osoitetta tai nimeä. Keskustan vanhassakaupungissa, aivan Placa Reialin lähettyvillä, on katu nimeltään c/ Escudellers Blancs, jonka varrella on ihania pikkupaikkoja. Kyseisen kadun tuntumasta löytyy muun muassa punaisiin valoihin sonnustautunut Sugar-baari (Reuric, 21) sekä tunnelmallinen Sub Rosa (Rauric, 23). Sieltä löytyy myös skeittareiden ja muiden surffiheebojen rokkipaikka Nevermind (Escudellers Blancs, 3) ja pieni Shanghai (n’Aglà, 9) sekä muutamia muita suloisia aloittelupaikkoja.

Lue erilliset postaukset Sugar- ja Sub Rosa- baareista sekä Nevermindista ja Shanghaista.

Uniikisti sisustettuja baareja löytää myös Ramblan loppupäästä, c/ Josep Anselm Clavé:lta, joka vaihtuu puolivälissä katua c/ Ample:ksi. Kadun varrelta löytyy esimerkiksi rockbaari Bollocks, pilkesilmäkulmassa sisustettu Santobar sekä hiukan fiinimpi Penny Banger.

Myös sivukaduille kannattaa kurkata. Esimerkiksi vieressä olevalla c/ Milans -kadulla on kaksi rentoa ja halpaa mestaa: coctailbaari Milans (Milans, 7) sekä Machester bar (Milans, 5). Lähellä on myös hauskasti pelijutuilla ja polaroid-kameroilla sisustettu Polaroid-baari (Còdols, 29). Nykyisin alueella on myös monen monta latinobaaria, kuten El Bombón (Mercè, 13), El Rabipelao (Mercè, 26) ja The Box (D’en Gignas, 30), jotka tarjoilevat pientä purtavaa ja coctaileja.

El Raval (vanhakaupunki)

Vaikka La Ramblan toinen puoli, El Raval, ei olekaan kaikista hehkein alue, sen värikkäästä ilmapiiristä löytää todella mukavia paikkoja. Ravalissa suosittelisin suuntaamaan joko c/ Joaquín Costa tai c/ Tallers -kadulle. Omia lemppareitani ovat paikallisten keskuudessa “sohvabaarina” tunnettu 33/45-baari (Joaquín Costa, 4), mielikuvituksellisesti sisustettu Beirut 37 (Joaquín Costa, 37) sekä La Llibertària (c/ Tallers, 48). Vieressä on myös hämärä, kiviseinäinen olutpaikka L’ovella Negra (c/ de les Sitges).

Gràcia

En ehkä suosittelisi pikalomalaiselle kaikkien kaukaisimpien ja erikoisten paikkojen rymyämistä, ellei sitten ole varma siitä, minne haluaa mennä. Jos kuitenkin haluaa hieman ydinkeskustasta sivummalle (ja erityisesti pois muiden lomalaisten jaloista), suosittelisin tässäkin tilanteessa taas kerran Gràcian aluetta. Metropysäkeistä Fontana ja Joanic sijoittuvat parhaimpiin kohtiin. Kaupungin suloisin terassiaukio on ehdottomasti Plaça del Sol. Sieltä löytyvät mm. Eldorado-musiikkibaari ja Sol de Nit -kahvila-baari. Vieressä on myös L’Entresòl (c/ Planeta, 39). Muita viehättäviä drinkkipaikkoja Gràciassa ovat esimerkiksi Chatelet-baari (Torrijos, 54) ja olutmesta La Rovira (c/ Rabassa, 23). Marià Cubí -kadun musiikkibaarit on myös varteenotettavia vaihtoehtoja.

Useimmat baarit sulkevat ovensa kello kolmen aikoihin, joten etenkin perjantai-iltana on tärkeää, että matkassa on mukana myös suunnitelma B, sillä metro lopettaa kulkunsa kahdelta. Toiset baarit ovat tarkoitettu rupatteluun ja juomiseen, mutta jotkut sekoittavat baariolemuksensa klubiin tarjoamalla dj:n täydeltä musiikkia sekä joitakin neliömetrejä tanssilattiaa. Suurinta suosiota nauttivat paikat ovat olleet paikallaan iät ja ajat, toiset ovat uusia tulokkaita, ja monet vain kokelaita, joiden taival ei kannakaan kovin pitkälle, jos se ei löydä yleisöä rientoihinsa: tästä johtuen Barcelonan baaritarjonnan vaihtuvuus on välillä suurta, eikä kaikkia nykyisiä paikkoja löydä välttämättä Googlesta tai vastaavasti netistä voi löytää paikkoja, joita ei enää olekaan.

Kun illan suunnitelmia alkaa pohtimaan, on hyvä huomata, että päiväsaikaan monikaan illalla avautuva baari tai klubin tapainen ei näytä sellaiselta lainkaan. Tilat ovat usein visusti säpissä autotallin peltiovea muistuttavilla liukuovilla, eikä suuret nimikyltit korista ulkoasua: julkisivusta saa saa harvoin selville, millainen, saati mikä kyseinen paikka on. Tämä on kuitenkin suurta silmään viilausta, sillä yölliseen aikaan karuimmiltakin kujilta voi löytyä mitä siistimpiä hengailupaikkoja.

Ja ai niin, se vielä: nämä baarit ovat niitä “aloittelupaikkoja”. Hyvällä itsekurilla parin juoman jälkeen voikin mennä jo kotiin ja nukahtaa hymyillen mukavalle illalle. Mutta ne oikeat Barna-bileethän alkavat vasta näiden baarien sulkemisajan korvilla.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.