Muoti

Aina kaduilla

Barcelonan katukuvasta ei voi olla huomaamatta toistuvasti vastaankäveleviä vaatekappaleita: ne ovat jotain semmoista vakiintunutta, jota ei ehkä osaa kutsua edes kesän hittituotteeksi tai tämän hetken kuumimmaksi asusteeksi, sillä niitä olen nähnyt ihmisten yllä jo useamman vuoden ajan. Niille on kuitenkin annettu salainen “leima” kylkeen, joka sanoo: “Yhdistä minut ihan mihin vain, ja et voi erehtyä.” Toisin sanoen, näitä näkee ihmisten yllä niin rannalle, juhliin kuin shoppailemaankin mentäessä.

Alpargatas, puisella tai punotun kuidun näköisellä pohjalla varustetut kengät ovat kovaa huutoa täällä. Alkuperäisimmät ovat sandaalimaiset ja lättänäpohjaiset, joiden historian uskotaan ulottuneen jopa egyptin aikakauteen asti. Neideille niitä löytyy myös korkojen kera. Näitä kopsottimia on käytetään etenkin Espanjassa, Ranskassa ja Etelä-Amerikassa, ja ne todellakin näyttävät täyttävän vaatekauppojen hyllyt sekä katujen tallaajien kenkäkaapit tänäkin päivänä. Muistan, kun ensimmäistä kertaa matkustin Barcelonaan, ja eräs oman äitini ikäinen naishenkilö vei minut pikkuputiikkikierrokselle, esitteli hän minulle näitä kenkiä jonakin hyvin uniikkina ja erityisenä: “Näitä ne nuoret käyttää täällä todella paljon, nämä on nyt suuressa huudossa!” En voinut uskoa kuulemaani, sillä totta puhuen, minusta kengät olivat jopa rumia. Mutta täytyy se myöntää, että niin siinä vaan käy, että mitä useamman ihmisen näkee pitävän yllään jotain vaatekappaletta tai -asustetta, ja mitä enemmän sen näkemiseen tottuu, alkaa sitä hassusti pikkuhiljaa omakin ajatus muuttua…

Näitä flipflopeja, varvas-sandaaleja, läpökkäitä saa varmaan ihan missä värissä ja viime aikoina myös kuviossa! Tämän brasialaisen yrityksen, Havaianas, kumisandaaleja luonnehditaan maailman parhaimmiksi ja mukaviksi sandaaleiksi, ja ainakin täällä päin todella moni tuntuu ottaneen ne omakseen. Ja mikäs siinä, korkokenkäkriiseiltähän tässä selvitään, jos on täysin sosiaalisesti hyväksyttyä, että kaikki samoilla läpökkäillä voi hippasta ihan minne vaan!

Misako on eräs paikallinen asusteita myyvä liike, jonka suosio on suuri koko Espanjassa. Laukut ovat kuulemma laadukkaita, ja vaikka eivät kalliita olekaan, eivät ne myöskään ole niitä ihan halppiksia. Barcelonassa on kuitenkin hyvin tavallista törmätä yhdenlaiseen Misako-laukkuun: nimittäin tähän mustaan kangaskassiin, jota koristaa liikkeen logo. Luulin alkuun, että kyseisestä olisi kaupasta ostettavissa oleva, “jutuksi” muodostunut kangaskassi, jonka jokaisen omanarvon tuntevan ja muotivirroissa kelluvan tulee hankkia. Mutta nyt olen tullut sellaiseen tulokseen, että se taitaakin olla muovipussin sijaan se ostoskassi, jonka saa jotain muuta ostaessa. Eli siis se ilmainen kassi, joka huutaa tuotemerkin nimeä, kertoen, että minäpä olen kyseisestä putiikista jotain jopa ostanut! Metrossa kulkevat opiskelijat ovat ehkä helponta bongata tämä kassi olallaan. Törmäsinpä Facebook-yhteisöönkin, jossa asiasta mainittiin hieman pilkkamielisesti…

0 Comments

  • Anonyymi

    Olen itsekin ostanut Misako:n laukun noin 3 vuotta sitten ja pistivät ostoksen juuri tuohon kangaskassiin kannettavaksi. Täytyy muuten sanoa, että on laadukas merkki, sillä olen laukkuani erittäin aktiivisesti käyttänyt tämä vuodet ja pysynyt todella hyvässä kunnossa 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.