Juhlapäivät,  Kaupunkijuhlat / Festa Major

Festa Major: kyläjuhlat

Espanjassa tuntuu löytyvän syytä juhlaan oikeastaan ihan milloin vain ja ihan mistä syystä tahansa, mutta erityisesti kesällä: ainakin Kataloniassa kaupunki- ja kaupunginosajuhlat, Festa Majorit, ovat meneillään kesäkuukausina aina jossakin. Tämä pääosin kaduilla tapahtuva riemukkuus on kyläläisten (tai kaupunkilaisten) oma juhlaviikko, joka on aina tiettynä viikkona vuodesta. Siihen kuuluvat usein niin musiikki- kuin muutkin taiteelliset esitykset, ruoka, kilpailut, discot ja tanssit, bingot ja muut pelit, lasten tapahtumat, maistiaiset, joskus ilotulitukset, vaahtobileet ja correfoc, sekä ennen kaikkea koristeelliset kadut sekä iloinen ulkoilmatunnelma.

Itse osallistuin kesäkuun lopulla Sant Cugatissa järjestettyihin Festa Majoreihin. Kävimme katsomassa räiskyvän ilotulitusesityksen sekä kuuntelemassa luostarin aukiolla konsertteja, joiden tarjonta oli tasokasta ja viihdytt,ävää ilmaistapahtumaksi. Toisena iltana mentiin kuuntelemaan päätöskonserttia, ja päädyttiinpä myös poksahtelevan tulisateen alle: täällä tykätään niin kovin tuosta elementistä, että sillä leikitellään aina juhlan aikaan! Väliaikaisia baariviritelmiä nostetaan aika moneen kulmaan, ja ideana on yleensä käydä ostamassa yhdeltä tiskiltä juomaliput, jonka jälkeen voi sitten nauttia itse baarin antimista. Sant Cugatissa oli järjestetty mielestäni erittäin mallikkaalla tavalla juomatarjoilu muovimukeista, joista maksettiin 2 euroa; samasta mukista sai sitten kitata koko viikon verran, jos niin huvitti, ja tuon pari euroisen sai takaisin mukin palauttaessa. Hienoa säästämistä, sekä lasinsirujen välttämistä!

Valokuvat ottanut brittikaveri Grace Elizabeth Carey.

Näitä saman tyyppisiä katujuhlia on siis pitkin kesää ympäriinsä, parhaimmassa tapauksessa vieläpä useat meneillään samaan aikaan. Muutamat näistä on pidetty tasoltaan näyttävämpinä selvästi ylitse muiden: tällä viikolla kuuluisa Festa Major de Gracia Barcelonan omaperäisellä, puikkelevia pikkukujia pursuavalla alueella on yksi monien mainostamista ja kehumista juhlista. Seuraavana on sitten vuorossa tulevan kämppäni lähinaapurusto Santsissa (Festa Major de Sants). Ja jospa sitä syyskuun alussa vielä tulisi piipahdettua täällä au pair- kotikonnuilla, Sant Andreu de la Barcassakin (Festa Major de Sant Andreu de la Barca 2011).

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.