Uncategorized

Metrot, junat, bussit, ratikat

Huom! Löydät uudemman, tammikuussa 2020 julkaistun postauksen Barcelonan julkisesta liikenteestä täältä.


Sain sähköpostiini eräältä lukijalta viestiä, jossa kyseltiin näistä Barcelonan julkisen liikenteen lipuista, eli metro- ja junakorteista. Ajattelin kirjoitella vastauksen ihan kaikkien näkyville, sillä siellä voi olla muitakin, jotka tuskailevat Barcelonan julkisten kanssa. Postaus on päivitetty maaliskuussa 2019.

Barcelonassa ja sen lähialueilla on käytössä niin sanottu integroitu lippujärjestelmä, jonka lipuilla pääsee niin metroon (TMB), ferrocarriles-lähijuniin (Ferrocarriles de Catalunya, FGC), Renfe-lähijuniin (Rodalias de Catalunya), raitiovaunuun (tram) sekä linja-autoihin (TMB + muita yhtiöitä).

Zonat eli vyöhykkeet

Barcelona sekä lähiseudut on jaettu alueisiin (zonas), jolloin lipun “zona” riippuu siitä, miten monen aluerajan yli ajelet julkisilla: Barcelonan sisänen liikenne toimii yhden vyöhykkeen lipulla (1 zona).

Barcelonan metrokartta, metrolinjat, vuonna 2018

Barcelonan sisäinen metrokartta (kartta vuodelta 2018; suurempi kuva):
metrolla voi kulkea kaikkialle 1-zonan lipulla (paitsi metrolla lentokentälle ei pääse tavallisella T-10 lipulla; katso ohjeet tämän postauksen lopusta).

Mitä kauemmaksi Barcelonan ulkopuolelle matkaa, sitä useamman zonan lipun tarvitsee. Tällöin aina, kun ylität yhden värisen alueen toisen väriseen alueeseen, tarvitset yhden zonan lisää (esim. vihreän alueen sisällä liikkuessa, tarvitset 1-zonan lipun, mutta jos matkaat Sabadelliin, joka on sinisellä alueella, tarvitset 2-zonan lipun). Huomioithan, että vyöhykkeet ovat niin pitkittäin kuin poikittainkin, eli sivusuunnassa mentäessä, kirjainta vaihtaessa (a,b,c…), rajanylitys lasketaan yhdeksi zonaksi lisää. Täältä löydät laskurin, jonka avulla zonat voi laskea helposti.

Barcelonan julkinen liikenne, junat, vyöhykkeet

Suur-Barcelonan alue (el área metropolitana de Barcelona),
vyöhykkeet vuonna 2019 (suurenna).

Matkalipun leimaaminen ja kulkuneuvon vaihtaminen

Joka kerta, kun lippu leimataan metro- tai juna-alueella, tai linja-autoon tai ratikkaan mennessä, sen toiselle puolelle leimautuu numerosarja. Numerosarjan ensimmäiset kuusi numeroa kertovat, missä matka on leimattu. Hologrammiteipin toisella puolella olevat numerot ovat matkustajana tärkeämpiä: neljä ensimmäistä numeroa kertovat päivämäärän, ja seuraavat neljä leimauksen kellonajan. Esimerkiksi alla olevan kuvan lippun numerot (04031207) kertovat, että lippu on leimattu 4. maaliskuuta (04/03) kello 12:07. Koodin viimeiset kaksi numeroa ilmoittavat, kuinka monta matkaa kortissa on vielä jäljellä. Kyseisessä kortissa on jäljellä yhdeksän matkaa (09). Näin voit aina helposti tarkistaa, montako matkaa lipussa on jäljellä ja laskea jäljellä olevan vaihtoajan matkan leimaamisajankohdasta.

Barcelona, julkinen liikenne, metro, juna, bussi, linja-auto, lippu, kortti, matkat, osta, numerot, koodit, mitä tarkoittaa, montako matkaa jäljellä, leimaaminen, leima, leimaus, kone, portit, asema, kulkuvälineet, kulkeminen, liikkuminen, kulkuneuvot

Leimattulla lipulla voi matkustaa tietyn ajan ilman, että kulkuneuvoa vaihdettaessa kone tekisi uuden leiman ja menettäisit toisen matkan. Vaihtoaika riippuu lipun vyöhykkeiden määrästä. Vaihtoajan voi tarkistaa lipun etupuolelta. Esimerkiksi 1 vyöhykkeen lipun leimaamishetkestä alkaen sinulla on 1 tunti ja 15 minuuttia aikaa leimata lippu uudelleen ilman, että menetät toisen matkan. Vaihto onnistuu kuitenkin VAIN (!) kulkuneuvotyyppiä vaihtaessa (eli esimerkiksi metrosta junaan vaihtaessa). Jos joudut vaihtamaan metrolinjasta toiseen, valitse metrokartasta asema, johon on merkitty kaksi eri väristä linjaa. Vaihto tapahtuu maanalaisten tunneleiden kautta ilman lipun uudelleen leimaamista. Ainoa sääntö on, ettet saa poistua metroaseman ulosmenoporteista, jos jatkat matkaa, etkä halua uutta leimaa korttiisi.

Barcelonan sisäinen linja-autoliikenne on nykyisin paljon parempi kuin ennen. Uudet H- ja V-bussilinjat jakavat kaupungin ”ruudukoksi”. Linjojen kirjaimet viittaavat joko vaakasuorasti (H = horizontal) tai pystysuorasti (V = veritcal) meneviin reitteihin. Lisäksi linja-autoverkostoon kuuluu ruudukon lävistävät D-bussit (D = diagonal). Nykyisin Barcelonan alueella voit vaihtaa bussista toiseen lipussa olevan vaihtoajan sisällä. Lippu tulee leimata bussinvaihdon yhteydessä uudelleen, mutta vaihtoajan sisällä tehty bussin vaihdos ei velota uutta matkaa. Bussin vaihtaminen on helppoa pysäkkialueilla, jotka on merkitty vaihtoalueiksi (Área d’intercanvi).

Lipputyypit ja hinnat

Tarjolla on monenlaista lippua, joista yleisimmät ovat yhden matkan lippu (ekonomisesti huono vaihtoehto), kymmenen matkan lippu (T-10), 30 päivän lippu, jonka aikana voi tehdä 50 matkaa (T-50/30), kuukausilippu (T-Mes), päivälippu (T-Dia), kolmannesvuosilippu (T-trimestre) ja nuorisolippu alle 25-vuotiaille (T-Jove). Renfellä voi ostaa lippuja myös tiettyyn päämäärään. Lippuja voi ostaa metro- ja juna-asemien automaateista sekä kioskeista käteisellä että kortilla.

Lippujen hinnat nousevat usein vuoden alussa. Esimerkiksi vuonna 2019 1-zonan 10 matkan lippu (T-10) maksaa 10,20 euroa. Lippujen hintoja täällä.

Metro kulkee maanantaista torstaihin, sekä sunnuntaisin ja pyhäpäivinä 05:00-24:00 välisenä aikana. Perjantaisin ja pyhiä edeltävänä päivänä 05:00-02:00. Lauantaisin metro kulkee läpi yön. Ensimmäiset ja viimeiset ajat kertovat, milloin viimeiset metrot lähtevät linjojen päästä. Linjojen keskivaiheilla kulkee siis vielä n. 20-30 minuuttia myöhemmin yön viimeinen metro.

Barcelonan V- ja H-bussit kulkevat suhteellisen usein, joten aikatauluja ei tarvitse tsekkailla etukäteen etenkään päiväsaikaan. Sen sijaan vanhat, mutta edelleen toiminnassa olevat bussilinjat (joissa on pelkkä numero) kulkevat harvemmin. Niiden aikataulut onkin hyvä tsekata etukäteen. Myös yöbusseja kulkee jonkin verran ja aika moneen paikkaan, tosin niiden ajotiheys on päivävuoroja huonompi.

Julkinen liikenne Barcelonan lentokentälle

Barcelonan El Prat -lentokentälle pääsee nykyisin

  • Renfen R2 Nord -junalla (päätepysäkki “Aeroport”, pysähtyy Barcelonan Sants-, Passeig de Gràcia- ja El Clot- juna-asemilla)
  • bussilla numero 46 (lähtee Plaça Espanya:lta), sekä
  • L9 Sud -metrolla.

1-zonan liput käyvät lentokentälle meneviin juniin sekä julkisen liikenteen busseihin. Metrolla lentokentälle matkustaessa pitää kuitenkin ostaa erillinen lentokenttälippu.

Huomioi myös, että bussilinja 46 on normaalin julkiseen liikenteen näköinen bussi. Sinivalkoinen Aerobús on sekin kätevä kulkutapa, mutta kuitenkin eri bussi, johon julkisen liikenteen perusliput eivät käy.

Löydät lisätietoja Barcelonan lentokentälle matkustamisesta muun muassa täältä.

11 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.