Camp Nou -jalkapallostadioni, Barcan peliä katsomassa
Highlights,  Vierailukohteet

Camp Nou -stadioni: jalkapallohuumaa

Toisinaan Barcelonasta puhuminen tarkoittaa jalkapallosta puhumista: Barcelonan jalkapallojoukkue FC Barcelona eli Barça symboloi nimittäin erittäin vahvasti Barcelonaa ja Kataloniaa. Monissa yhteyksissä Barcelona tunnetaan maailmalla juuri sen jalkapallojoukkueesta ja koko kööri hottiksia futareita on Kataloniassa ylpeyden aihe. Barçan pelatessa kentillä koko elämä seisahtuu jopa tässä niinkin elämää täynnä olevassa maassa. Baarit ovat tietty tupaten täynnä, joten peli-iltoina kannattaa olla hyvissä ajoin paikkaansa baaritiskiltä varaamassa, jos haluaa matsin nähdä muiden enemmän tai vähemmän fanaatikkojen kanssa.

Näe Barca-peli

Erityisesti silloin, kun illan Barça-matsi pelataan Barcelonan jalkapallostadioni Camp Noulla, ei jalkapallosta piittaamattomaltakaan voi jäädä huomaamatta, että tänään pelataan. Aitoon tunnelmaan päästäkseen tosifani istuu teemaan sopivat kannatushuivit kaulassa ja Barçan pelipaita päällä tietysti Camp Noun katsomossa. Tai ei pelkästään istu, vaan huutaa, haukkuu vastustajaa mitä mielikuvituksellisimmalla sanakäänteillä, puristaa hikoilevia käsiään yhteen ja laulaa Barçan kannatuslauluja sekä yhtyy Messi-huutoihin, jotka kiemurtelevat läpi kisakatsomon aina sopivan tilaisuuden tullen.

Itselleni tarjoitui tilaisuus kyseisen spektaakkelin katseluun kerran ruotsalaisen ystäväni Helenan ja hänen poikaystävänsä Oscarin seurassa. “Mulla ois ylimääränen lippu illan matsiin. Lähetkö mukaan?” Hassua kyllä, joitakin vuosia sitten olin hädin tuskin katsonut kokonaisen jalkapallomatsin alusta loppuun edes television välityksellä. Ja nyt olin tietenkin aivan täpinöissäni siitä, että pääsen ihan paikan päälle kyseistä pallopeliä todistamaan!

Totuushan on se, ettei minusta ole tainnut vieläkään tulla sitä “tosifania”, jota tuossa alussa kuvailin. Camp Noun, tai varmasti ihan minkä tahansa muun stadionin tunnelma on vertaansa vailla, kun suuri joukko kannattajia kerääntyy paikalle: kuin kyse olisi elämästä ja kuolemasta. Todellisille Barça-intoilijoille (ja käsittääkseni rahapussin nyöreistä löysästi kiinni pitäville) tarjolla on tietenkin jos jonkinmoista Barça-klubin jäsenyyttä. Vuosimaksun ansiosta oma vakkaripaikka on ensisijaisesti varattu Camp Noun areenalta näille faniklubilaisille. He voivat lunastaa paikkansa ja lippunsa kuhunkin jännitysnäytelmään normaalilippua halvemmalla (-20%). Jos kuitenkin näitä paikkoja jää lunastamatta, tulevat paikat myyntiin normaalihintaisina myös tavantalliaisille.

Riippuen vastustajasta ja istumapaikasta hinnat vaihtelevat aina 19-298 euron välillä. Viidellä-kuudellakympillä voi saada kuitenkin varmasti ihan kivan futiskokemuksen.

Lippujen hintoja täällä.
Lippujen osto täältä.

Vieraile Camp Nou- stadionilla


Jos matsin näkeminen ei ole niin must-juttu, on stadionilla mahdollista vierailla myös peliaikojen ulkopuolella. Camp Nou -kierros sisältää pääsyn mm. museoon, itse stadionille, selostuskoppeihin, pukuhuoneisiin ja lehdistösaliin. Tähän hurvitteluun päädyin Elli-au pairin kanssa, kun saimme pakkomielteeksi vierailun kyseisessä paikassa: “Eihän me voida palata Suomeen, jos ei olla käyty edes Camp Noulla! Kaikki jalkapallofanit ois ihan, et ette voi olla tosissanne!”

Ja olihan se hieno paikka nähdä! Camp Nou -kierroksella on näytillä tietenkin kaikki hienot pokaalit, nyhjäisiä ja mutaisia pelikenkiä ja -vaatteita eri vuosilta, audiovisuaalista materiaalia sekä esimerkiksi isot kuulokkeet päässä sai fiilistellä, miltä kuulostaa ihan oikean pelin aikana katsomossa. Täytyy kuitenkin myöntää, että jos tuntisin hieman enemmän vetoa jalkapalloon ja Barçan historiaan, olisin saanut paikasta varmasti irti enemmän.

Sisäänpääsy maksaa 25 euroa (opiskelijakorttia näyttämällä sai ainakin tuolloin hieman alennusta).
Aukioloajat: maanantaista lauantaihin kello 10:00-17:30, sunnuntaisin ja juhlapyhinä kello 10:00-13:30. (HUOM! Pelipäivinä kello 10:00-13:00)

Miten päästä perille? Helpoin tapa on napata vihreä metro (suunta Zona Universitària) ja hypätä pois asemalla Palau Reial. Jatkamalla c/Martí i Franques suoraan alaspäin löytää perille helposti. 

Fiilistele illan matsi baarissa ja kaduilla

Paikallisista suurin osa viettää peli-illat kaduilla, baareissa ja kotikatsomoissa. Baari kuin baari, josta löytyy sellainen ihmeellinen hökötys kuin telkkari, on varmasti sopiva paikka pelin katseluun. Tunnelma on taattu, jos paikallaolijoilla näyttäisi olevan jotain rekvisiittaa pelipaidoista huiveihin päällään.

Barçan pelatessa illan pelin Camp Noulla, Les Corts on alue, jossa kannattaa liikustella ulkosalla ennen peliä ja sen jälkeen. Kannattaa myös etsiä pelikatsomoksi joku alueen baareista, sillä stadioni sijaitsee juurikin tällä alueella ja jalkapallotunnelma on taattu. Vaikka itse ei ymmärtäisi jalkapallosta tuon taivaallista, varoituksen sana: fiilis tarttuu hyvin helposti myös pahaa-aavistamattomaan turistiin!


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


0 Comments

 • Jenni

  Moikka Essi!
  Kiva, et kirjotit tänne. Miulla on ollu tää blogi nyt vähän muutoksen kourissa, ja nuo säädöt on vielä kesken, joten se sähköpostikin on hukkunut näköjään jonnekkin tuonne piiloon. Kiitos, että huomautit, pistän sen näkösälle pian taas (zenniiiii@gmail.com). Vastaaminen onnistuu kyllä tätäkin kautta, onhan se myös hyvä, jos muilla on samoja kysymyksiä mielessä! 🙂

  Espanja on hieman kinkkinen maa tuon englannin tai minkään muun kielen suhteen: sanotaanko vaikka näin, että kahvin ja leffalipun kyllä saat ostettua englannin kielellä, mutta monimutkaisempien asioiden hoitaminen englanniksi ei ole mitään helppoa Espanjassa. Esimerkiksi kaupungintalolla tai yliopistolla ei monikaan puhu englantia, ja nekin jotka puhuvat, eivät yleensä puhu kovinkaan sujuvasti. Keskustassa ja turisti alueilla englantia osataan ainakin jossain määrin, joten kahden viikon matkalla tuskin suuria ongelmia tulee, vaikkei espanjaa puhuisi sanaakaan, mutta omasta mielestäni jonkinlaiset espanjan alkeet olisivat kovasti tarpeen opiskeluja ajatellen. Useimmissa Espanjan vaihdoissa vaaditaan A2-tason espanjaa suoritettuna, ja Suomessa ei suositella espanjalaiseen yliopistoon vaihdontekoa ilman alkeita (poikkeuksena varmaankin englannin kieliset linjat). Lisäksi kannattaa varmistaa tarkkaan, millä kielellä kursseja pidetään! Toisinaan voidaan mainita englannin kieli yhdeksi kurssien kieleksi, mutta käytännössä esimerkiksi sosiologiaa opiskellessani Universitat de Barcelonassa vuoden aikana 2 kurssia pidettiin enkuksi, muut katalaaniksi tai espanjaksi. Barcelonaan opiskelemaan tullessa on myös muistettava se, että Barcelona on kaksi kielinen ja yliopistojen tarjonnasta iso osa on katalaanin kielellä.

  Asunnon löytäminen on suhteellisen helppoa, sillä tarjontaa on mukavasti. Yliopistolla ei erityisesti ole asuntopalveluja tai opiskelijakämppiä, mutta useimmat ovat netin asuntoilmoituspalstoilta kämppänsä löytäneet. Barcelona on suosittu suurkaupunki, joten huone jaetussa kämpässä maksaa n. 300 euron molemmin puolin / kk, muualla Espanjassa voi olla halvempaa (itse maksoin 320e/kk).

  Barcelonan yliopistolla ei ole erityisiä tuutoreita, mutta kansainvälisten asioiden henkilökunta auttaa yleensä parhaansa mukaan ainakin seuraavaan paikkaan, mistä voi kysyä vinkkiä asioissa. Facebookin ESN- tai Erasmus-sivuilta voi löytää tekemistä ja vinkkejä muilta opiskelijoilta, vaihtareilta ja paikallisilta, jotka haluavat viettää aikaa vaihtareiden kanssa. Lisäksi yliopisto järjestää mahdollisuuden paikalliseen kaveriin tai kielivaihtoihin.

  Ite tietenkin Barcelonaan rakastuneena suosittelen Barcelonaa kaupunkina vaihtopaikaksi, mutta mielestäni vaihtovuonna olisi mukava myös saada opintoja eteenpäin sekä tutustua paikalliseen yliopistomaailmaan: siinä ei useinkaan pelkkä englannin kieli kovin pitkälle riitä ainakaan oman kokemukseni perusteella. Toisaalta en voi puhua kaikkien vaihtarien kokemuksen suulla tai kaikista Espanjan kaupungeista, mutta tämä on mitä itse ajattelen.

  Toivottavasti nämä vinkit auttoi ja toivottavasti, et nyt ihan masentunut 😀 Koitin kertoo asiat niin kuin itse ne koin ja näin, jotta saisit mahdollisimmat realistisen kuvan, ja voisit tehä parhaan päätöksen vaihtosi suhteen! 😉 Mutta sen voin sanoo, että ihan varmasti on monta monta ihanaa vaihtopaikkaa, ja kyllä se taitaa olla vaan niin, että mihin tahansa sitä vaihtoon lähtee, kyllä ne vaihtarit osaa olostaan nauttia! 😉 Tsemppiä hakuihin!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.