Highlights,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan

10 asiaa, jotka on hyvä tietää Barcelonasta

Miten suunnistaa Barcelonan keskustassa helposti? Mikä voi mennä kahvia tilatessa pieleen? Entä mihin Barcelonassa kannattaa mennä sunnuntaina? Millainen sää Barcelonassa on talvella ja miten siellä kannattaa pukeutua? Tässä pieni kooste jutuista, jotka kannattaa tietää Barcelonasta.

1. Kaupunkisuunnistusta helpottaa kummasti, jos osaa “lukea” katujen suuntia. Barcelonaahan piirittävät idässä meri ja lännessä vuoret (joista näkyvimpänä ja lähimpänä Tibidabo). Tästä johtuen kadut ovat lähes koko Barcelonan alueella kaltevia, eli siis ylöspäin tai alaspäin viettäviä. Näin ollen kadut ovat merelle päin laskevia, vuoren suuntaan nousevia.

2. Suurin osa kaupoista ei ole auki sunnuntaisin (mukaan lukien vaate- ja ruokakaupat). Ravintolat ja kahvilat sen sijaan pitävät usein ovensa auki sunnuntaisin, mutta jotkut saattavat olla suljettuina maanantaisin aamupäivällä tai jopa koko päivän. Museokierros onnistuu sunnuntaisin, mutta useimmat näyttelytilat pitävät huilipäivän maanantaisin. Monessa museossa kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina on ilmainen sisäänpääsy!

3. Barcelonassa on kylmä talvella. Toisaalta tätä todellistä kylmyyttä kestää yleensä muutaman viikon tai korkeintaan kuukauden kaksi. Talot ovat suomalaisiin verrattuna yleisesti ottaen kehnosti eristettyjä, ja ikkunoista voi vetää. Ulkolämpöasteet mittarissa eivät aina vastaa Suomen vastaavia lukemia: +8 voi tuntua talvella melkein Suomen +2 asteelta. Talvitakki mukaan siis tammikuussa!

4. Barcelonan lempinimi on paikallisten keskuudessa Barna. Barça tarkoittaa heidän jalkapallojoukkuetta.

5. Jalkapallosta puheenollen… on hyvä pistää korvan taakse, että useiden katalonialaisten kanssa jutellessa, nämä ovat puhtaita faktoja ja siinä se: Barca on parempi kuin Real Madrid, jonka lisäksi myös maailman paras jalkapallo joukkue, ja Messi on tietenkin kuningas.

6. Barcelonassa puhutaan katalaania. Katalaani on hieman espanjan, ranskan ja ehkäpä myös italian sekoituksenomainen, mutta aivan oma kielensä. Se on alueen virallinen kieli, jota näkee ja kuulee aikalailla kaikkialla Barcelonassa. Espanja on Katalonian toinen virallinen kieli, jota lähes poikkeuksetta kaikki osaavat, mutta useimmat katalaanit suosivat juurikin katalaania, ja ovat ylpeitä juuristaan sekä äidinkielestään, jolla ei ole aina ollut helpot ajat. Francon valtakauden aikana kielellä puhuminen oli kiellettyä, ja kirjallista ja suullista tuotantoa katalaanin kielellä rajoitettiin tai kiellettiin kokonaan.

7. Mahdollisimman suomalaisenoloista kahvia kaivatessa kahvilassa kannattaa pyytää joko “café con leche/cafè amb llet” (kahvi maidolla) tai “café americano”. Ne eivät tietenkään täysin vastaa perisuomalaisia kahvipaahtoja, mutta jos pyyntö “un café” tuottaa vain tulokseksi pikkuisia espressoja, tästä voi olla hyötyä.

8. Älä ryntää klubille ennen kahtatoista, sillä useimmat ovat tuolloin vielä typötyhjiä, monet eivät edes aukea ennen puoltayötä tai kello yhtä. Paras meno alkanee vasta kahden aikaan ja jatkunee aamuun asti.

9. Pyydä tapaksilla tai ravintolassa ennen varsinaista ruokaa naposteltavaksi pa amb tomàquet [lausutaan suurin piirtein: pamtumakat], katalonialaisten paikallisherkku. Kyseessä on vaaleaa leipää siloteltuna tomaatilla, toisinaan pinnalle hinkataan myös valkosipulia, ja päälle lirautetaan oliiviöljyä, ja joskus ripotellaan vähän vielä suolaakin. Niin simppeli, mutta niin taivaallisen hyvää. Helppo kokeilla vaikka kotona.

10. Ei, espanjalaiset eivät syö joka aamu churroja, vaikka niin he Serranoissa tekisivätkin. (Miulta on kysytty tätä asiaa miljoona kertaa, hih.) Churrot on usein hieman erikoisempaa, nautittavaa herkkuhetkiin, joita ehditään viettää lähinnä sunnuntaisin tai töiden jälkeen välipala-aikaan. Mutta se, mikä on kuitenkin fakta on, että kun suomalaiset menevät baari-illan jälkeen kotiin nakkarin kautta, menevät useat paikalliset espanjassa puolestaan churrerian kautta.

Tätä listaa vois varmaan jatkaa aika pitkälle, ja tiedän, että heti, kun painan enteriä, tulee mieleeni juttuja, jotka olisin voinut mainita tässä. Mutta laitetaan niitä sitten tulemaan muussa yhteydessä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.