Montserrat-vuori Barcelonan lähellä
Highlights,  Kirkot,  Lähikaupungit,  Vierailukohteet

Montserrat – retki vuorenhuipulle neitsyttä tapaamaan

Viime elokuussa korjasin sen “Barcelona-häpeäpilkun”, joka oli kalvanut minua jo parin vuoden ajan: en ollut käynyt kertaakaan Katalonian perinteikkäällä Montserrat-vuorella. Päätimme, että elokuinen lämmin kesäpäivä olisi mukava viettää vuorella, jossa eivät komeile vain erikoiset kalliokielekkeet ja vuoren seinämät, vaan myös Montserratin kirkko ja luostari, patsaat, ravintolat, kojut ja näköalapaikat.

Montserratin luostari on Barcelonan suojeluspyhimykselle, Montserratin neitsyelle, omistettu paikka. Pyhimyksiä vilisevässä kulttuurissa kohde on tärkeä palvonta- ja kiitoksenosoituspaikka esimerkiksi lapsen syntymän jälkeen tai sairaudesta parannuttua.

Montserrat sijaitsee noin puolen tunnin ajomatkan tai tunnin junamatkan päässä Barcelonasta. Junan jälkeen funikulaari tai kaapelihissi vie loppumatkan vuorelle. Lähes samaan paikkaan, suhteellisen ylös siis, pääsee myös suoraan autolla tai bussilla, ja näkymät huipulta ovat upeat. Montserratilla on myös reittejä joko patikoimista tai ihan vain puolen tunnin rauhallista kävelyä varten, jolloin muun muassa luostarin ja kauppakorttelin pääsee näkemään huikeasta näkökulmasta kielekkeen reunalta, ristin viereltä.

Montserratin matkaa varten kannattaa varata lähes kokonainen päivä, sillä junilla matkusteluun menee aikaa yllättävän paljon. Montserratille vievä juna, R5, lähtee Plaça Espanyan metro- ja juna-asemalta. Sen päätepaikka on Manresa, mutta Montserratin pysäkit ovat ennen päätepysäkkiä. Pois voi hypätä joko Aeri Montserrat -nimisellä pysäkillä, jolloin huipulle pääsee kaapelihissillä, tai Ministrol Montserrat -asemalla, jolloin loppumatka taittuu funikulaarilla. Plaça Espanyalla myydään myös erikoislippupaketteja, joihin kuuluu junat sekä hissit koko matkalta Barcelonasta Montserratille ja takaisin. Lisäinfoa täällä.

Henkilökohtaisesti voisin sanoa, että vuori on hieno paikka, ja pieni “karkumatka” lähemmäksi luontoa kaupungin vilinästä tekee hyvää. Vuori on kuitenkin etenkin kesäaikaan tupaten täynnä turisteja, joten heiltä ei sielläkään tietty karkuun pääse. Montserratilta löytyy kahviloita ja ravintoloita, joista saa syötävää, mutta itse kannatan myös eväiden mukaanottoa, sillä päivä voi venyä pidemmäksi kuin suunnittelee.

Vuoren massiiviset seinämät ja luostarin uskomaton sijainti tekevät Montserratista ainutlaatuisen vierailukohteen. Itse olin ennen Montserratilla käyntiä kuitenkin nähnyt useita muitakin Katalonian vuoria, joten ihan niin hätkähdyttävä kokemus Montserrat ei ollut näkymien osalta. Barcelonassa matkaavalle retki Montserratille on kuitenkin mahtava idea sen helppoutensa ja vaikuttavuutensa vuoksi. Tällä päiväretkellä saa kunnon maistiaisen siitä, miten erityisiä paikkoja Katalonian luonto tarjoaa.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.