Santa Maria del Mar -kirkko Barcelonassa
Kirjat,  Kirkot

Santa Maria del Mar – Meren Katedraali, joka kätkee sisäänsä tarinoita

Useiden maiden katolliset kirkot hätkähdyttävät monia vaatimattomampiin tai pelkistetympiin kirkkoluomuksiin tottuneita, kuten minua. Mielestäni on jännää, että vaikka kirkot sinäällään eivät uskonnollisessa mielessä kiinnostaisikaan useimpia, ovat ne kuitenkin erittäin suosittuja nähtävyyksiä ja vierailukohteita – ihan missä päin maailmaa tahansa. Niihin kuitenkin kietoutuu uskonnon lisäksi niin paljon kaikkea muutakin: arkkitehtuuria, historiaa, perinteitä, taidetta, uskomuksia, kertomuksia, yhteenkuuluvuutta, tunteita, sosiaalista kanssakäymistä, hiljaisuutta… aivan oma tunnelmansa ja maailmansa.

Yksi upeimmista omista kirkkovierailuistani oli Barcelonan Santa Maria del Mariin. Itse asiassa ulkoa päin kirkko vaikutti mielestäni kauniilta, mutta samalla myös erittäin jykevältä kirkkorakennukselta. Olin kulkenut usein sen ohi, mutta eräänä kesäpäivänä päätin poiketa kurkkaamassa, mitä muhkeat, paksut seinät oikein kätkivät sisälleen. Massiivinen kirkko sijaitsee erikoisella paikalla, sillä se on yhdessä vanhan kaupungin osassa aivan pienen pienten kujien tuntumassa. Onkin kuin pikkukujat puristaisivat suuren kirkon näyttämään entistä suuremmalta ympäristöönsä nähden, tai kirkko paisuisi “yli äyräiden”.

Luomus onkin erityinen taidonnäyte juuri suuren kokonsa ansiosta, sillä sellaisen rakentaminen keskiajalla on varmasti ollut haastavaa. Erityiseksi kirkon tekee myös sen rakentaminen yhden ainoan arkkitehtuurisen aikakauden tyylin mukaan: koko kirkon tyyli edustaa perinpohjin goottilaista suuntausta. Kirkkoa rakennettiin yhtäjaksoisesti aina vuodesta 1329 vuoteen 1383.

Itselleni huikeimmat salaisuudet paljastuvat vasta kirkon ovista sisään astuttua: kirkko on sisältä suurempi ja avarampi kuin olisin koskaan osannut kuvitella. Kauniit, sulavalinjaiset pylväät luovat upeat muodot, ja antavat avaran tilavaikutelman. Valo pääsee suodattumaan värikkäistä lasimaalauksista kauniisti koko saliin. Lisäksi kirkkoa ympäröivät kaaret, joiden luo on sijoitettu eri pyhimysten pyhäköt. Espanjalaisittain pyhimykset kun ovat erittäin tärkeässä roolissa niin uskonnossa kuin maallistuneemmassakin mielessä.

Tähän kirkkoon liittyen luin myös espanjalaisen bestseller-kirjan nimeltään Meren katedraali, joka ilmestyi vuonna 2006 (suomennettu 2008, käännösoikeudet myyty kuulemma 36 maahan!). Ildefonso Falconesin romaani on yhtä massiivinen kirkon kanssa, sillä sen lähes 650 sivua vievät läpi yhden ihmiskohtalon elämänvaiheet. Tarina sijoittuu keskiaikaiseen Barcelonaan ja sen lähiseutuihin. Pohjana kirjalle ovat historialliset faktat, joiden varassa tarina etenee. Se on kertomus eräästä barcelonalaisesta miehestä, jonka eri elämänvaiheiden mukana tämä kyseinen kirkko yhtä aikaa valmistuu. Tarina korostaa erityisesti Santa Maria del Maria kansankirkkona, jota sen arkkitehtuurkin kielii: esimerkiksi ovien pielissä on kuvauksia tavallisista barcelonalaisista työläismiehistä kantamassa vapaaehtoisesti suuria kiviä kirkon rakennusta varten, sillä kirkosta oli tuleman juuri kirkko kansalle. Lisäksi heidän ylistämänsä pyhä Maria on kirkon pyhimys, jonka vuoksi rakennustoimiin osallistui mielellään liuta tavankansalaisia.

Näin yhteiskuntatieteilijälle kirja vilisee mielenkiintoisia pohdittavia seikkoja: yhteiskunnalliset, luokka- sekä uskontokysymykset, naisenasema, rahatalous, kaupankäynti, oikeudenmukaisuus, perhe- ja sukulaisuus, orjuus, ystävyys, köyhyys ja rikkaus. Jopa näitä innokkaammin luin kuitenkin siitä, millaisia eri aukiot ja kadut ovat Barcelonassa ennen olleet, ja millaista elämää keskiaikaisessa Barcelonassa ollaan vietty. Uskomatonta, että ne ovat ne samat kadunkulmat ja paikat, joilla tänäkin päivänä astellaan, mutta vain hieman eri tunnelmissa! Kirjan anti onkin ehkä suurinta, jos tuntee jo jonkin verran Barcelonaa. Myös kirjan etusisäkannen keskiaikainen Barcelonan kartta helpottaa kummasti tarinassa mukana pysymistä, sillä paikan nimiä vilisee yhtenään. Toisaalta heti tämän kirjan luettua haluaa mennä juuri noita kyseisiä katuja koluamaan ja tutkailemaan aivan uudenlaisten visioiden ja ajatusten kanssa. En varmaan enää koskaan pysty olemaan ajattelematta Meren katedraalin päähenkilöä, Arnauta, kun kuljen Santa Maria del Mar -katedraalin ohi tai piipahdan siellä.


Kirkko on lähellä Barcelonan keskustaa, La Riberan kaupunginosassa. Lähin metropysäkki on Jaume I, mutta myös Barcelonetan asemalta tai Estació del Franca -juna-asemalta kävelymatkan päässä. Katso sijainti täältä.

Santa Maria del Mariin pääsee piipahtamaan katujen vilinältä näihin aikoihin:
Ma-La klo 9:00-13:30 & 16:30-20:00.
Su & pyhäpäivät: klo 10:30-13:30 & 16:30-20:00.

Täältä löydät myös uudemman postaukseni Santa Maria del Marin terassikierroksesta.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


0 Comments

 • Jenni

  Oli todellakin koukuttavalukukokemus! Aina, kun pääsi kappaleen loppuun, mietti "vielä yks kappale, ja sit meen nukkumaan". 🙂 Toisaalta joissakin kohdin mielestäni kirjailija jaaritteli aika paljon tai lähti hieman liikaakin sivuraiteille, mutta olihan kirjalla pituuttakin, joten sellaiseen oli varaa. 😉 Ja mielenkiinnolla toki luki etenkin, kun itseä kiinnostava aihe.

 • Jenni

  Kivaa vaihtoaikaa siulle! Pääset vähän suuremmista lämpöasteista nauttimaan nyt sit Barcelonan seudulla, kun ei Suomessa oikein meinaa tulla kevättä 😉

 • Anonyymi

  ..ps. terveisiä Suomesta, jossa yöllä on -10 pakkasta ja päivisinkin lämpöasteet hipovat juuri ja juuri +5 astetta. Missä on kevät? 😀

 • Anonyymi

  Hei, kommentoin sulle aikasemminkin, eli olen tulossa Pohjois-Espanjaan vaihtoon ensi viikolla, niin osaatko antaa vinkkejä minkälaisia vaatteita kannattaa pakata mukaan? Millainen ilma on suurinpiirtein, varmaan nahkatakki olisi hyvä ottaa ja pitkähihaisia?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.