Ciutadella-puisto
Highlights,  Puistot

Parc de la Ciutadella – Linnoituksesta puistoksi

Barcelonan suosituin piknikpaikka on oman kokemukseni perusteella suuri puistoalue Parc de la Ciutadella. Puisto sijaitsee pienen kävelymatkan päässä keskustasta lähellä rantaa. Nurmialueilla kelliminen, kitaraserenadien kuunteleminen, hippijonglöörien tuijottelu, jätskin syöminen ja capoeran tai steppitanssin seuraaminen onnistuu parhaiten tässä puistossa viikolla siestan aikoihin ja sen jälkeen tai sunnuntaipäivisin. Paikka on erityisen suosittu keväällä, kun biitsikausi ei ole vielä alkanut, mutta myös muina vuodenaikoina puistosta löytää sekä paljon ihmisiä että myös paljon tilaa, joten piknik on onnistuu tässä puistossa varmasti! Puiston keskelle on rakennettu pieni tekolampi, jossa on mahdollita soudella. Hienot puitteet suihkulähteineen ja patsaineen on suunnitellut Josep Fontserè, mutta myös Gaudín osallistumisesta massiivisen suihkulähteen yksityiskohtien suunnitteluun on arvailtu. Wikipedia osaa myös kertoa, että inspiraationa on käytetty Rooman Trevi Fountain– lähdettä. 

Ciutadella-puiston patsaat Barcelonassa

Näinkin upean puiston historia on kuitenkin mielestäni uskomattoman synkkä: se on alunperin rakennettu Espanjan toimesta linnoitukseksi kapinoivia katalaaneja vastaan. Tästä johtuu myös puiston nimi Ciutadella, sillä siinä yhdistyvät sanat ‘linnoitus’ sekä ‘tähti’, sillä puisto rakennettiin valvomisen tehostamiseksi tähdenmuotoiseksi alueeksi. Vuonna 1714 Riberan kaupunginosan asutus tuhottiin ja paikalliset pakotettiin työskentelemään linnoituksen rakentamiseksi kolmen vuoden ajan. Kaupunkilaiset laitettiin myös maksamaan linnoituksen rakentamista varten asetettua veroa. Myrskyisästä suhteesta Katalonian ja Espanjan välillä kertoo se, että 1800- luvulla puisto ja sen Espanjaa kuvastavat elementit tuhottiin ja uudelleenrakennettiin katalaanien toimesta pariinkin otteeseen. Tänäpäivänä jäljellä ovat kappelirakennus, kuvernöörin palatsi (nykyisin koulu) sekä asevarasto. Vuonna 1888 Barcelonan isännöidessä Maailmannäyttelyä puistoa kunnostettiin ja sinne asetettiin näytille lisää patsaita ja modernia taidetta. Myöhemmin puistosta osa ahmaistiin puiston kupeeseen rakennettua eläintarhaavarten. Eläintarhasta olen kirjoitellut enemmän täällä.

Nykyisellään puisto on rauhaisa paikka, jonne voi paeta päivän kuumuudelta puiden lomaan. Ciutadella on käytännössä ainoa suurehko puisto Barcelonan keskustassa, joten ihmekös, että moni paikallinen että turisti löytää tiensä sinne nauttiakseen hetken luonnonläheisyydestä ja karatakseen kaupungin katujen hälinältä – tosin ihan hiiren hiljaista paikkaa ei tästäkään puistosta löydy, sillä eläintarhasta kantautuvat papukaijojen ja muiden eläinten äänet!


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.