Festa Major de Gracia
Juhlapäivät,  Kaupunkijuhlat / Festa Major

Festa Major de Gràcia 2013 – Kaikki haluavat kuulla laulun Jeniferistä

Tänäkin vuonna päädyin tarkistamaan Gràcia-alueen Festa Majoreiden koristellut kadut sekä hieman rytmimusiikkia rumpujen tahtiin. Pienet kadut olivat tuttuun tapaan täynnä riemumielistä kansaa, tosin kävimme paikan päällä maanantaina, jolloin ihmisiä ei ollut liikenteessä enää ehken niin kovin paljoa, ja viikon kestävät juhlat olivat muutenkin jo loppusuoralla, sillä viikonloppu oli varmaankin ollut se kohokohta. Juomatiskejä oli ilmestynyt joka kadunkulmaan; kaljaa ja mojitoja tarjoiltiin muovimukeista noin parin kolmen euron hintaan. Illan kohokohta oli ehdottomasti Els Catarres-bändin konsertti Gracian kuuluisalla Placa del Solilla. Paikalle oli kerääntynyt suuri joukko faneja ja muuta porukkaa, ja tunnelma oli korkealla kymmenen aikoihin alkaneen konsertin aikana – jopa niin korkealla, ettei paikan päällä oikein mahtunut liikkumaan. Ahtauden keskellä päätimme siirtyä ystäväni Reetan kanssa pienemmille ja hiljaisemmille kujille, sillä aukion suuruusluokka ei tuntunut kovinkaan miellyttävältä konsertin katsojamäärään nähden. Myöhemmin palasimme aukiolle päin ja toivoimme kuulevamme katalaanibändin hittibiisin Jenifistä, mutta ällistykseksemme ihmisvirta vaelsi juuri vastakkaiseen suuntaan, aukiolta pois päin. Mitä lähemmäksi aukiota pääsimme sitä useampia järjestystä valvovia poliiseja näimme. Kun pääsimme korttelin päähän aukiosta muutamat pojat ihmisvirrasta huikkasivat vinkiksi, ettei konserttipaikalle kannattaisi mennä: “Teinä en menisi sinne päin.” Mitään virallista tietoa en tilanteesta loppujen lopuksi saanut selville , mutta nähtävästi mitään suurempaa tai hysteerisempää ei paikan päällä ollut tapahtunut, vain liian suuri ihmisjoukko pakkautuneena aivan liian kapeille kujille ja aivan liian pienelle aukiolle, ja poliisi oli paikan päällä ohjaamassa tätä ihmismassaa muualle. Mutta aika yleistä suurissa yleisötapahtumissa Espanjan maalla… ainahan täällä löytyy aihetta juhlaan, ja sitä aihetta tulevat juhlistamaan niin nuoret kuin vanhatkin, etenkin jos tapahtuma on ilmainen, yleinen katujuhla kuten Gràcian Festa Major sattuu olemaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.