MNAC Katalaanitaiteen museo näyttely
Highlights,  Museot ja näyttelyt,  Rakennukset

MNAC – Kansallistaidetta palatsissa

Taiteen ystävät ja vihaajat hoi! Plaça Espanyan vieressä, Monjuïc-kukkulan reunalla sijaitsevaan Katalonian kansallismuseoon MNAC:iin (Museu Nacional d’Art de Catalunya) kannattaa suunnata tykkäsipä taiteesta tai ei: jo itse rakennus on nimittäin vierailun arvoinen! Itse päätin viettää leppoisan lauantai-iltapäivän kyseisessä paikassa lähinnä uteliaisuudesta: minua kiinnosti nähdä, mitä tuo massiivinen palatsirakennus pitää sisällään sekä tietenkin kurkata, millaisen taiteen ja kertomusten ympärille katalonialaisuus perustuu. Museovierailu on mielestäni hieman tyyris (n. 12 euroa), mutta sisäänpääsy on lauantaisin kello 15:00 jälkeen ilmainen, joten päätin käyttää tilaisuuden hyväksi.

Rakennusta kutsutaan nimellä El Palau Nacional (“kansallispalatsi”), ja se on alunperin rakennettu vuoden 1929 maailmannäyttelyä varten. Paikka on häikäisevä sekä ulkoa että sisältä: sen massiiviset valkeat seinät, kaunis valaistus ja kirkkomaiset pilarit luovat todella upeat puitteet. Sisään tultua saavutaan avaraan aulaan, jossa vierailijat voivat levähtää nahkaisilla sohvilla. Aulasta pääsee eri aikakausiin jaettuihin näyttelytiloihin. Vanhimmat teokset ovat kristillisiä kirkkotaidetta, roomalaiselta ja goottilaiselta kaudelta: kiviseiniin maalatut teokset ovat näytillä museon rakenteissa erilaisissa pilareissa, kaariissa ja kupoleissa teosten alkuperäistä tilasijoittelua kunnoittaen. Näytillä on myös paljon veistoksia.

Barokkiajan näyttely on värejä ja kullanhohtoa täynnä. Moderninpaa taidetta kuvastaa maalaukset, joista pidin itse kaikista eniten: niissä voi nähdä esimerkiksi Katalonian upeata luonnon kauneutta, Barcelonan silinterihattuisten herrojen kaupunkilaiselämää tai tavallisen kansan entisajan arkea. Esillä on myös suuri ja tunnettu Marià Fortunyn teos “La Batalla de Tetuan” (Tetuanin taistelu) sekä Dalín tekemät versiot samaisesta teoksesta. Lisäksi esillä on valokuvataidetta ja vaihtuvia näyttelyitä. Kävin myös katsomassa Tàpiesin taidenäyttelyn, jonka teokset olivat omaan makuuni aika hurjia ja nykytaidetta kerrassaan. Tässä muutamia maistiaisia näyttelyistä, joiden kaikkien kiertämiseen saa varata aikaa ainakin useamman tunnin. Onneksi näyttelytiloista pääsee kuitenkin lepäilemään aulaan tai juomaan kupposen kahvia kahvilaan.

Antoni Tàpiesin taidetta

La Batalla de Tetuan

Kierroksen jälkeen suuntasin vielä yläkerran näköalaterassille, josta on upeat näköalat kaupungin ylle. Luulin, ettei palatsin portaita korkeammalle juurikaan pääsisi, mutta nuolet viittoilivat yläkertaan, joten päätin kokeilla: hissillä ylös, minkä jälkeen vielä useat askeleitten alla kumisevat metallirappuset. Pariin kertaan epäilin, että olin jossain hätäuloskäynnillä seikkailemassa — sen verran piilossa reitti terassille oli, eikä moni muu sinne näyttänyt eksyvän! Mutta huipulle päästyäni oli näkymät vaivan arvoiset.


“Huilausaula”, josta pääsee museon eri näyttelytioihin

MNAC (Museu Nacional d’Art de Catalunya)
Aukioloajat täällä.
Pääsymaksut täällä.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.