Tapahtumat

Ihmistornit – Hurjaa tiimityöskentelyä

Kataloniassa elää aivan uskomaton “perinneurheilulaji”, ihmistornit (castells, katalaanisana, joka tarkoittaa “linnaa”). Nämä ihmistornit ovat todellakin sirkusmaisia ihmisten akrobatian ja tiimityöskentelyn taidonnäytteitä, joita esitetään erilaisissa kansanjuhlissa, ja joiden kesken jopa kilpaillaan aukiolla ja areenoilla.

Käytännössä ensiksi ihmistornien tekijät muodostavat tukipohjan ja suojarivistön joukkueen vahvimmista henkilöistä, joiden jalat pysyvät tukevasti maankamaralla. Tätä ihmistornin pohjaa kutsutaan nimellä “pinya” eli ananas. Seuraavaksi joukkueet muodostavat ringin henkilöistä (folre) joiden harteille kipuaa muita ihmistornin rakentajia. Ja sitten vain lisätään kerroksia kerroksen perään! Mukana on niin tyttöjä ja poikia, miehiä että naisia. Torneissa korkeimmalle nousevat aina pienimmät lapset. Torneja on eri korkuisia ja – mallisia, ja niillä on erilaisia nimiä.

Tornia, jossa on vain yksi henkilö kullakin tornin tasolla, kutsutaan termillä “pilar” (pilari). Kaksi henkilöä kullakin tasolla on nimeltään “torre” (torni). Seuraavan mallisista ihmistorneista (kolme henkilöä kullakin tasolla, neljä henkilöä…) kutsutaan numeroin “tres” (kolme), “quatre” (neljä) jne. Joissakin torneissa tornin sisälle rakennetaan ihmispilari, joka ilmestyy ulkotornin henkilöiden purkaessa tornia. Tätä kutsutaan nimellä “agulla“, joka tarkoittaa neulaa. Ihmistornien rakentamiseen kuuluu myös paljon muuta termistöä, vähän kuin moneen muuhunkin urheilulajiin.

Ensimmäistä kertaa nähdessäni näitä hurjia torneija en voinut uskoa silmiäni; touhu näytti vaaralliselta enkä uskonut tällaisen menon täyttävän kaupungin yhtäkään turvallisuuspykälää. Rakennelmaa tarkemmin tarkasteltaessa voi kuitenkin huomata, ettei se ole vain muutaman hullun päähänpisto, vaan tarkoin suunniteltu yhteistyö, joka pitää tornit pystyssä, ja epäonnistuessaankin suhteellisen turvallista toimintaa. Osallistujilla on vatsan ja vyötärön ympärille kireälle sidottu kangas, joka tukee alaselkää sekä auttaa muita tornien rakentajia kiipeämään tornia ketterästi ylös. Nykyisin aivan huipulle kiipevillä lapsilla on lisäksi usein kypärä päässä. Kansanperinteenä juhlitut ihmistornit ovat vahva perinne Kataloniassa ja vuonna 2010 se listattiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon.


Ihmistornien rakentamisen yhteyteen kuuluu myös tinapillimelodisen perinnemusiikin soittaminen, joka alkaa tornin saavuttaessa tietyn korkeuden. Spektaakkelia katselemaan tullut yleisö nostattaa tunnelmaa entisestään, sillä jo pelkkä ihmistornien rakentamisen katselu saa jalat vapisemaan ja sydämen tykyttämään jännityksestä. Tunnelma on ponnistelua ja tunnetta täynnä. Kun torni on valmis, ylimmäksi noussut henkilö nostaa käden ylös neljä sormeaan pystyssä: tämä kuvaa katalaanin lipun raitoja.

Ihmistorniperinne on erityisen vahva Tarragonassa, mutta sitä harrastetaan paljon myös muualla Kataloniassa. Monilla aukiolla ryhmät harjoittelevat ja järjestävät yleisöesityksiä erityisesti sunnuntaiaamuisin. Täältä voi tarkistaa, missä ja milloin ihmistornien kokoamista voi päästä seuraamaan.

Ylellä on myös tällä hetkellä nettitelevisiossa katseltavana Katalonian television tuottama dokumentti “Ihmistornien rakentajat”. Ohjelman pääsee katsomaan täällä.

Tässä myös itse kuvaamani video castellereista.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.