Katalonian itsenäisyys

La Diada – Katalonia itsenäiseksi?

Ajatus Katalonian itsenäisyydestä tuntuu elävän näinä aikoina ja näinä päivinä taas vahvempana kuin koskaan. Katalonian kansallispäivä 11.9., jota kutsutaan nimellä “La Diada” on joka vuosi suuri kansallisylpeyttä täynnä oleva juhlapyhä Kataloniassa, mutta tänä vuonna se saa erityispiirteen ihmisketjuista, joita on tarkoitus järjesää ympäri Kataloniaa ja jopa ulkomailla asti. Ihmisketjun avulla katalonialaiset osoittavat halukkuuttaan itsenäistyä. Tempauksella on tarkoitus herättää siten huomiota ympäri maailman. Viime aikoina Katalonian itsenäisyyspyrimykset ovat olleet kuuma puheen aihe, sillä kriisin kourissa kamppaileva Espanja ei monenkaan mielestä ole hyvä yhteistyökumppani Katalonialle. Toisaalta itsenäisyysajatus, tai tarkemmin ottaen itsenäisyyden palautus, on Katalonian pitkän historian tuotos, johon on pyritty sen menettämisestä asti enemmän tai vähemmän tehokkaasti. Viime aikoina useampi muukin Euroopan kolkka, kuten Skotlanti ja Baskimaa, ovat nostaneet esille halukkuuttaan itsenäistyä, ja Kataloniassa liikehdintä on ollut samansuuntaista.

Mielenilmaus katukiveyksessä

Kataloniassa elävä vahvasti muista Espanjan osista poikkeava kulttuuri, sen oma kieli sekä historia ovat olleet omiaan pitämään yllä ajatusta yhteinäisestä kansasta. Historian saatossa monin tavoin alistettu kansa, sen traditioiden ja kielen käyttämisen kieltäminen ovat jättäneet muistijäljet moniin paikallisiin ihmisiin, sillä ihmisillä on vielä tuoreena mielessä muistot Francon ajoilta. Toisaalta Francon kuoleman ja diktatuurin loppumisen myötä lyhyessä ajassa Katalonia on saanut paljon vapauksia ja itsehallinnollisen asemansa takaisin, ja sen kulttuuri on elvytetty erittäin nopeasti värittämään juhlaa ja jokapäiväistä arkea. Katalonian kulttuurin tai kielen asemaa ei kuitenkaan nähdä kovin turvatuksi, sillä usein kehnompina aikoina tai muutosten kourissa näillä oikeuksilla pelaillaan eikä kansallinen asema ole näin ollen taattu.

Kataloniassa ja katalonialaisilla on tietenkin heilläkin monta mielipidettä asiasta, mutta niin tai näin, ympäri Kataloniaa useat ihmiset päättävät ottaa osaa ihmisketjujen muodostamiseen oman maansa puolesta. Seuraavana toiveena monella olisi päästä järjestämään kansanäänestys itsenäisyyttä koskien vuonna 2014. Jopa Helsingissä on vastaava ketju toteutettu, hieman tosin virallista päivää aikaisemmin. (Uutisjutussa on mielestäni kuitenkin asiavirhe, sillä Katalonialla on kyllä itsemääräämisoikeus eli autonomia, oma hallitus Generalitat ym., mutta tempauksella vaaditaan nimenomaan itsenäisyyttä.) Innolla jään odottamaan, miten pitkän ihmisketjun yhteinen tavoite itsenäistyä saakaan keskiviikkona aikaan…

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.