Arki,  Highlights

Mistä tietää, että on ollut “liian” pitkään Espanjassa?

Jotkin asiat, tavat ja mieltymykset muuttuvat jopa salakavalan vaivihkaa, kun viettää tarpeeksi paljon aikaa jossakin muualla. Espanjalaisia iskostumia olen toisinaan huomannut tarttuneen itseenikin matkan varrella. Jotkin asiat huomaa oikeastaan vasta ollessaan Suomessa. Mistä sitten huomaa, että on tullut oltua Espanjassa jo hyvän aikaa? No ainakin siitä, kun…

– Suihkuun menessä avaat vesihanan ja jätät sen lorisemaan yksinään jo rutkasti ennen kuin aiot itse loikata veden alle, koska lämpimän veden tulo kestää ainakin sen puoli minuuttia.

– Et tiskaa samaan aikaan, kun joku toinen on suihkussa. Muuten voisit aiheuttaa kiljuntaa kylpyhuoneen puolella lämpimän veden loppuessa.

– Lähtiessäsi kotoa väännät avainta ulko-ovenlukossa. Espanjassa useimmat ovet tulee lukita lähtiessä vielä erikseen avaimen avulla.

– Pitkälle venyneen baari-illan jälkeen iskee tietenkin nälkä, mutta makkaraperunoiden sijasta sinun tekeekin mieli churroja, joita espanjalaiset jonottavat tyypillisesti juhlanhumuisen yön jälkeen churrokojun luona siinä seitsemän maissa aamulla.

– Käytät suomeksi tönkköjä ilmauksia, kuten “joku asia haluaa sanoa jotain” tai että “jollakin asialla ei ole mitään näkemistä jonkin toisen asian kanssa”.

– Keittiön tiskipöydälle on ilmestynyt nätisti astiakaapista roikkuvan harjan tilalle pehmoinen pesusieni, jolla pestään niin lautaset, padat kuin pannutkin. Alat myös kasaamaan tiskatuista astioista maan vetovoimanlakeja rikkovia kasoja tiskialtaan vierelle.

– Ruokailun jälkeen tekee mieli popsia poskeen jokin hedelmä tai syödä jogurtti – Espanjassa hyvinkin perinteisiä jälkiruokia arkilounaitten yhteydessä.

– Et käsitä imuria enää niin välttämättämättömäksi hyödykkeeksi kuin ennen. Saahan ne lattiat lakaistua harjallakin!

– “Yhdille meno” tai etkot kello 19:00 ystävien kanssa tuntuu kovin aikaiselta ajankohdalta.

– Kun kävelet rakennustyömaan ohi ja pelkäät, että perääsi huudellaan maailman pahimpia imelyyksiä, kuten “Eiks suhun sattunu, kun tiputtivat sut taivaasta, enkeli?!”. Kukaan ei huuda. Harmistut hieman.


Lue myös postaus: Mistä tietää, ettei ole ollut vielä tarpeeksi kauan Espanjassa?

21 Comments

 • Jenni

  Kiitos 🙂 Hyvä, etten ole ainoa, joka ei aina löydä oikeita sanoja omalla äidinkielellään! Totta, etenkin jos kyseessä on joku sanonta niin ihan kamalan vakeaa löytää sopivaa vastinetta nopeasti – ja sitten tulee sanottua kaikkea tosi omituista 😀 Kiva postausehdotus, pistän korvan taakse! (tuon kun kääntäsi sitten puolestaan espanjaksi niin ei ehkä ihan aukeasi, "me lo pongo detrás de la oreja" haha ! ;))

 • Anonyymi

  Ihana postaus! Olen nyt ollut Valenciassa about vuoden verran, ja kaikki on tuttua – mutta niiin paljon on vielä näkemättä ja kokematta… ! 😀 Varsinki tuo kohta "tönköt ilmaukset Suomeksi"… Yhtäkkiä tulee että miten tän vois edes sanoa järkevästi Suomeksi, esim vähän jännäksi kääntyvä ilmaus "está que te cagas" jne… 😀 Postausehdotus – oudot sananlaskut, sanankäänteet, fraasit jne espanjaksi/katalaaniksi? 🙂

 • Jenni

  Heippa Aino, ja kiva, että olet jo ehtinyt kokemaan nämä Espanja-elämän ilot ja ärsytykset! Hauska huomata, etten ole todellakaan ainoa, joka on näitä eroja huomannut ja kokenut – helpottaa kummasti tietää, etten ole ihan seko. Miulla oli au pair- perheessä tapana syödä aamuisin kunnon voileipä salaatinlehdillä, tomaateilla ja kurkuilla, ja se sai kans aikamoista ihmetystä aikaan, kun lapset popsivat kaurakeksejä pakettikaupalla…

 • Aino

  Hii törmäsin sun blogiin vasta ku itekki olen rantautunu tänne Barcelonan lähistölle 🙂 Samastuin kyllä aikalailla kaikkeen tossa listassa 😀 On alkanu nolottaa syyä jogurttia aamulla, koska kaikki kattoo oudosti että miksi syön jälkiruokaa 😀

 • Jenni

  Oi, meitä suomalaisia samoja kokeneita onkin tosi monta! Hitsit, Girona on kiva ja kaunis paikka, oon käyny siellä kerran pitkän viikonlopun vietää (joulun alla, oli tosi kaunis!) – menisin toisekin! Mutta ymmärrän hyvin, ettei siellä paljoa espanjaa kuule. Itseänikin alkuun ärsytti, kun tuntui, etten opi kumpaakaan kieltä hyvin, kun välillä kuulee katalaania ja välillä espanjaa, eikä ottanut selvää välttämättä kumpaa puhuttiin! Mutta kyllä tosiaan kulttuuri ja elämänmeno kiehtoi sen verran, ettei antanut tuon kielijutun häiritä, ja siihen kulttuuriin tutustumisen kautta sitä alkoi ymmärtämään paremmin, että miksi ei kaikkialla tosiaankaan espanjaa puhuta 🙂 ja hups vaan, pian huomasin, että alkuvaikeuksista huolimatta olinkin oppinut yhtä aikaa kaksi kieltä! eli ei mennyt ihan hukkaan sekään 😉

 • Anonyymi

  Kiitos myös täältä blogista. Olen asunut Gironassa nyt puolitoista kuukautta, mutta voin täysin samaistua kirjoittamiisi asioihin. Etenkin viimeinen on aika osuva, blondina saa olla varovainen! 😀 Lähdin tänne harjoittelemaan espanjan taitojani ja eihän siitä tietenkään täällä tule mitään. Valintaa muuttaa Kataloniaan en ole kuitenkaan katunut yhtään, sen verran mielenkiintoinen alue tämä kuitenkin on niin kielellisesti, kulttuurillisesti kuin historiallisestikin!

  Heidi

 • Jenni

  Ihan mahtava kuulla, että muutkin voi samastua näihin, jopa noinkin heti Espanjan elämän alkuvaiheessa! Tuo toinenkin postausidea on hyvä, pistän korvan taakse! 🙂

 • Kristiina

  Haha, oon asunut espanjassa kaksi viikkoa ja nyt jo tunnistan kaikki nuo tavat… 🙂 Voisitko tehdä myös sellaisen postauksen "mistä tietää, ettei vielä ole ollut tarpeeksi kauan espanjassa" eli mitä pitää nähdä/kokea kun täällä kerran ollaan…. 🙂

 • Jenni

  Pieni tiskiharja vs. pesusieni -kisailu on kyllä aikalailla pesusienen voitoksi kääntymässä! 🙂 Eli kaikkialla on jotain hyvää ja jotain huonoa: jos Suomessa saa lämpimän suihkun helpommin niin Espanjassa tiskit helpommin tiskatuiksi (tai sitten ei, heh!:D)

  Suomessa en oo törmänny myöskään sitruunajogurttiin! Mutta toisaalta taas Barcelonasta oli vaikeeta löytää banaanijogurttia.

  Kuulin muuten, et yks miun espanjalainen kaveri oli kerran napattu kadulta maistelemaan jogurtteja ja kertomaan mielipiteen niistä: ne testaili, että mitä uusia makuja kannattas tuoda markkinoille missäkin maassa, koska kaikkialla maailmassa ei kuulemma tykätä kaikista mauista ja yhdistelmistä! 😮

 • Anonyymi

  Olen asunut täällä Barcelonassa vasta kuusi viikkoa, mutta kyllä tunnistan nuo asiat. Tiskiharja oli ihan pakko käydä ostamassa heti, kun tänne muutin…ja käyttämättä on jäänyt. Tuo sieni on vain niin paljon parempi.
  Yksi mitä tulen varmasti aikanaan suomessa kaipaamaan, on kookosjugurtti… Miksi sitä ei kukaan ota valikoimiinsa!

 • Jenni

  Lämmin ja tasasesti lämmintä vettä syöttävä suihku tuntuvat todellakin olevan Suomen luksusta, ollaanpa me onnekkaita, vaikka kylmästä Pohjolasta tullankin! Noooo, onneksi on paljon muuta hyvää sekä Espanjassa että Englannissa, joten ehkä sen suihkun kestää… 🙂

 • emma

  Mua ärsyttää myös toi suihkujuttu! Tosin tätä ei tapahtunut mulle Espanjassa vaan Briteissä. Joku vissiin tiskasi alakerrassa tai jotain ja olin just päässyt suihkuun. Sitä lämmintä vettä ei sitten tullutkaan enää… En tiiä kuinka hankala se suihkusysteemi sit on Espanjassa, mut ainakin Briteissä mulla kesti jotain 3-4 päivää oppia se. Siis suomalainen suihkusysteemi on tosi helppokäyttöinen jotenkin! Saa nähdä miten käy kun ehkä muutan Englantiin sitten parin vuoden päästä, jos vaan saan töitä sieltä…

 • Susanna

  Niin tuttua!! 😀 Suomeen takas muuttaneena tiskiharja tuntuu niin oudolle ja toi hedelmä-jugurtti-juttu myös osu ja uppos.:D

 • Jenni

  Miekin rakastan nykysin pesusieniä!! En varmaan edes osais käyttää harjaa enää… ainut harja, jota on joskus ikävä on pulloharja! 😀 En oo kyllä pahemmin ees katellu, että oisko semmosia Barcelonan kauppojen valikoimissa..

 • Jenni

  Hauska kuulla, että muillakin on samoja mietteitä! Miulla on sama, että nää tosiaan usein huomaa vasta sitten, kun on taas Suomessa! Suihkussakin tekis mieli olla kuinka kauan vaan, kun ei tarvii miettii ehtiikö kaasulämmitin lämmittää tätä menoa tulevaa lämmintä vettä, vai pamahtaako kohta kylmälle 😀

 • //aNNiKa

  Minusta on kyllä tullut niin pesusienin käyttäjä, sillä saa jotenkin paremmaan otteen liasta. Ja vaikka Ikean reissulta lähti mukaan oikea tiskiharja, on se toistaiseksi saanut odotella kaapissa 🙂

 • jenni

  Haha voin nii samaistua näihin 🙂 Itsekkin oon ollut Espanjassa kesäkuusta lähtien ja kyllä nämä jatkut tavat alkaa jo vähän jäädä päälle.. Kesän asuin Fuengirolassa ja nyt Barcelonassa, tässä välissä kävin myös Suomessa ja kieltämättä oli melko luksusta, kun esim tuonne suihkuun pystyi menemään ihan miten ite halusi, eikä tarvinnut arpoo, että tuleeko sieltä nyt jääkylmää vettä vai kenties tulikuumaa 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.