Ruoka

Telkkari auki: Ruokamatka Espanjassa Katalonia-jakso

Yle Teemalla on näytetty sarjaa “Ruokamatka Espanjassa” ja tällä kertaa vuorossa on Katalonia sekä Valencia. Olin laittanut kalenteriin merkinnän tästä herkkuohjelmasta, se nimittäin tulee ainakin tänäiltana (29.11.2013 kello 20:00 Yle Teemalta), mutta näyttääpä kyseinen ohjelma löytyvän muutaman päivän ajan myös Yle Areensta (täällä).

Mahtavaa, että ohjelmassa tutustutaan perinteikkäisiin ruokalajeihin ja niiden valmistamiseen kotoisissa oloissa paikallisten ihmisten luona, eikä niinkään hienojen ravintoloiden keittiöissä. Katalonia-pätkä painottuu lähinnä Pohjois-Katalonian alueeseen ja rannikkoseuduille, mutta ehkä juuri siksi ohjelmasta välittyy aito kylätunnelma. Luulenpa, että ohjelmantekijät ovat pyörineet ehkä myös Barcelonassa ja monessa muussakin kaupungissa, sillä ohjelma sisältää muutamia pätkiä esimerkiksi Lleidasta ja Matarósta (joka on siis aivan Barcelonan vieressä), mutta nähtävästi lopulta he ovat päätyneet keskittymään lähinnä Costa Bravan seutuun. Harmi sinänsä, sillä varmasti myös esimerkiksi vuoristoseudulta löytyisi maittavia ruokavaihtoehtoja. Ruokalistalla painottuvatkin merenelävät, mutta ai nami nami, miten tuoksut ja maut melkein tulevat ruudulta läpi, kun lihapullia valmistetaan ja simpukoita höyrytetään! Katalonian alueen kulttuuria ei valitettavasti ruoan yhteydessä korosteta kovin paljoa, ja vertaukset espanjalaisuuteen saattavat tietenkin saada joidenkin henkilöiden karvat nousemaan pystyyn. Kaikesta huolimatta voin yhtyä hyvin kokkaajatoimittaja Rick Steinin yleistyksiin siitä, kuinka Espanjassa ylipäätänsä hyvä ja herkullinen ruoka on itse asiassa erittäin simppeliä, ruoka ja ruokailu on tärkeää, sitä ei oteta liian vakavasti, mutta sitä arvostetaan hurjan paljon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.