Juhlapäivät,  Uusivuosi

Hyvää uutta vuotta – Feliç any nou !

Uuttavuotta (cat. nit de cap d’any = “vuoden lopun yö”, esp. nochevieja = “vanhayö”) juhlistetaan Kataloniassa monenlaisin menoin: yleensä luvassa on katkarapuja sisältävä illallinen perheen, sukulaisten tai ystävien seurassa, minkä jälkeen suunnataan kaduille ja klubeille kavereiden kanssa. Katalonia on siinä mielessä poikkeava paikka, että täällä ei erityisemmin ammuta raketteja uuden vuoden kunniaksi -–ilotulitusta seurataan enemmin kesäjuhlissa ja juhannuksena.

Espanjalainen lähtölaskenta uudelle vuodelle on silti näyttävä, sillä kodeissa seurataan televisiolähetystä, jossa vuoden viimeisen minuutin jokaisella kellonlyömällä (5 sekunnin välein) kirkon kello kumahtaa soimaan. Kellon tahdissa tulee syödä viinirypäleitä niin, että kellon lyödessä kaksitoista on ahmaissut 12 viinirypälettä. Hauskuutena tässä hommassa on kaiketi se, että suu täyttyy tiheään tahtiin popsittavista viinirypäleistä. Itse kuitenkin ehdin yleensä mutustella ne aika vauhdilla kurkusta alas, eikä viimeistenkään rypäleiden kanssa ole ongelmaa. Katsotaan, miten menee tänä vuonna! Katalonian television suoralähetys lähetetään eri vuosina eri kaupungeista tai kylistä, ja on suuri juttu, jos kellonlyönnit televisioidaan omassa kaupungissa.

Kataloniassa on erityinen mytologian hahmo, joka liittyy uuteenvuoteen: Nenämies, l’Home dels nassos. Hän on mies, jolla on niin monta nenää kuin vuodessa on päiviä. Neniä tippuu pois vuoden myötä niin, että vuoden viimeisenä päivänä mies näyttää vihdoin normaalilta ihmiseltä, jolla on vain yksi nenä. Kerrotaan, että miehen voikin nähdä ainoastaan vuoden viimeisenä päivänä 31. joulukuuta.

Uudenvuoden yömenot ovat suhteellisen hintavia Barcelonan seudulla: useimmat diskot pulittavat sisäänpääsystä (tosin sisältäen juoman tai pari) keskimäärin noin 30–50 euroa, kalliimpiakin löytyy. Halvimmat, pienimmät ja ei niin suositut klubit voivat olla 15–20 euron hintaisia, ja monet niistä sijaitsevat hieman Barcelonan ulkopuolella. Tuota halvemmalla näyttää tanssilattioille pääsy uutenavuotena mahdottomalta. Ennakkolipun ostaessa lipusta voi saada pienen alennuksen. Kovista hinnoista päätellen uudenvuodenpippalot taitavatkin olla bilejärjestäjien yksi vuoden odotetuimmista päivistä. Olen kuullut monesti Suomessa ihmisten sanovan “ei baariin uutenavuotena”, mutta Espanjassa tämä ei taida pitää paikkaansa.

Espanjan uudenvuodenpippaloissa jaetaan usein erilaisia hassutteluhattuja ja muuta rekvisiittaa, vähän kuin vappujutut Suomessa. Muuten pukeutuminen on suhteellisen eleganttia ja hohdokasta, jopa alusvaatteita myöten: naisten on tapana pukea punaiset alusvaatteet uudenvuodenaattona. Tämän nähdään tuovan onnea seuraavana vuonna – vai kenties sittenkin niissä uudenvuoden yöllisissä kirmailuissa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.