Juhlapäivät,  Uusivuosi

Hyvää uutta vuotta – Feliç any nou !

Uutta vuotta (cat. nit de cap d’any = “vuoden lopun yö”, esp. nochevieja = “vanhayö”) juhlistetaan Kataloniassa monenlaisin menoin: yleensä luvassa on katkarapuja sisältävä illalinen perheen, sukulaisten tai ystävien seurassa, minkä jälkeen suunnataan kaduille ja klubeille kavereiden kanssa. Katalonia on siinä mielessä poikkeava paikka, että siellä ei erityisemmin ammuta raketteja uuden vuoden kunniaksi – ilotulitusta seurataan enemmin kesäjuhlissa ja juhannuksena.

Espanjalainen lähtölaskenta uudelle vuodelle on silti näyttävä, sillä kodeissa seurataan televisiolähetystä, jossa vuoden viimeisen minuutin jokaisella kellon lyömällä (5 sekunnin välein) kirkon kello kumahtaa soimaan. Kellon lyöntien tahdissa tulee syödä viinirypäleitä niin, että kellon lyödessä kaksitoista on ahmaissut 12 viinirypälettä. Hauskuutena tässä hommassa on kaiketi se, että suu täyttyy tiheään tahtiin popsittavista viinirypäleistä. Itse kuitenkin ehdin yleensä mutustella ne aika vauhdilla kurkusta alas, eikä viimeistenkään rypäleiden kanssa ole ongelmaa. Katsotaan, miten menee tänä vuonna! Katalonian television suora lähetys lähetetään eri vuosina eri kaupungeista tai kylistä, ja on suuri juttu, jos kellonlyönnit televisioidaan omassa kaupungissa.

Kataloniassa on erityinen mytologian hahmo, joka liittyy uuteen vuoteen: Nenämies, l’Home dels nassos. Hän on mies, jolla on niin monta nenää kuin vuodessa on päiviä. Neniä tippuu pois vuoden myötä niin, että vuoden viimeisenä päivänä mies näyttää vihdoin normaalilta ihmiseltä, jolla on vain yksi nenä. Kerrotaan, että miehen voikin nähdä ainoastaan vuoden viimeisenä päivänä 31. joulukuuta.

Uuden vuoden yömenot ovat suhteellisen hintavia Barcelonan seudulla: useimmat diskot pulittavat sisäänpääsystä (tosin sisältäen juoman tai pari) keskimäärin noin 30-50 euroa, kalliimpiakin löytyy. Halvimmat, pienimmät ja ei niin suositut klubit voivat olla 15-20 euron hintaisia ja monet niistä sijaitsevat hieman Barcelonan ulkopuolella. Tuota halvemmalla näyttää tanssilattioille pääsy uutena vuotena mahdottomalta. Ennakkolipun ostaessa lipusta voi saada pienen alennuksen. Kovista hinnoista päätellen uuden vuoden pippalot taitavatkin olla bilejärjestäjien yksi vuoden odotetuimmista päivistä. Olen kuullut monesti Suomessa ihmisten sanovan “ei baariin uutena vuotena”, mutta Espanjassa tämä ei taida pitää paikkaansa.

Espanjan uuden vuoden pippaloissa jaetaan usein erilaisia hassutteluhattuja ja muuta rekvisiittaa, vähän kuin vappujutut Suomessa. Muuten pukeutuminen on suhteellisen eleganttia ja hohdokasta, jopa alusvaatteita myöten: naisten on tapana pukea punaiset alusvaatteet uutena vuonna. Tämän nähdään tuovan onnea seuraavana vuonna- vai kenties sittenkin niissä uuden vuoden yöllisissä kirmailuissa?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.