Joulu,  Juhlapäivät,  Ruoka

Joulupäivän pastakeitto: Sopa de galets

On joulupäivä ja lounasaika. Suomessa voisin odottaa kenties puuroa tai aaton jouluruokien uusintakierrosta, mutta Kataloniassa nenäsi eteen kannetaan perintesistä perinteisin jouluruoan anneista: pastakeitto. Tämä hyvin yksinkertaiselta näyttävä keittoliemi suurine pastoineen, escudella de Nadal tai sopa de galets, on kuitenkin useiden katalonialaisten kauan odotettu herkku.

Pastan (galets) kuuluu olla tämän mallista, suurta simpukkapastaa.

Keiton lientä saa ostettua kaupasta valmiissa paketissa, mutta suurimmalle osalle yksi joulun kohokohdista on keittää vihannekset ja erilaiset lihat padassa itse miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti. Liha-kasvisliemeen makua antavat palaset siivilöidään kuitenkin varsinaista pastakeittoa varten pois. Usein ne kuitenkin säästetään syötäväksi erilisinä suupaloina, erityisesti lihapalat. Toiset kuitenkin heittävät keittoainekset liemen valmistuttua pois. Itse en raaskisi pistää hyviä, keitettyjä vihanneksiakaan menemään! Minulle ne ovat kuin nakkikeiton ainesosia, jotka syödään siinä missä liemi ja lihatkin.

Tämä pastakeitto on jopa niin “kova juttu”, että ainakin Barcelonan kadunkulmilta voi bongata suuria, jopa valaistuja pastoja!

http://nadal.bcn.cat/es/los-galets-en-la-calle

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.