Joulu,  Juhlapäivät,  Ruoka

Joulupäivän pastakeitto: Sopa de galets

On joulupäivä ja lounasaika. Suomessa voisin odottaa kenties puuroa tai aaton jouluruokien uusintakierrosta, mutta Kataloniassa nenäsi eteen kannetaan perintesistä perinteisin jouluruoka: pastakeitto. Tämä hyvin yksinkertaiselta näyttävä suuria pastoja sisältävä keittoliemi, escudella de Nadal tai sopa de galets, on kuitenkin useiden katalonialaisten kauan odotettu herkku.

Katalonialaisen pastakeiton pastan (galets) kuuluu olla tämän mallista, suurta simpukkapastaa. Joulukeiton lientä saa ostettua kaupasta valmiissa paketissa, mutta suurimmalle osalle yksi joulun kohokohdista on keittää vihannekset ja erilaiset lihat padassa miedolla lämmöllä pitkään ja hartaasti. Liha-kasvisliemeen makua antavat palaset siivilöidään kuitenkin varsinaista pastakeittoa varten pois. Usein ne, erityisesti lihapalat, säästetään syötäväksi erilisinä suupaloina. Toiset kuitenkin pistävät keittoainekset liemen valmistuttua menemään. Itse en raaskisi heittää hyviä, keitettyjä vihanneksiakaan hukkaan! Minulle ne ovat kuin nakkikeiton ainesosia, jotka syödään siinä missä liemi ja lihatkin.

Tämä pastakeitto on jopa niin “kova juttu”, että ainakin Barcelonan kadunkulmilta voi bongata suuria, jopa valaistuja pastoja!

Kuva: http://nadal.bcn.cat/es/los-galets-en-la-calle

Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.