Katalonian itsenäisyys

Kansanäänestys

Tänään Katalonian presidentti ja parlamentin puoluejohtajat ovat julistaneet tulevaksi kansanäänestyksen koskien Katalonian itsenäistymistä. Tarkoituksena on suorittaa kansanäänestys ensi vuonna 9. marraskuuta. Kansanäänestykseen, joka järjestetään yhtä aikaa vaalien kanssa, sisältyy kaksiosainen kysymyksenasettelu; ensimmäisenä kysytään, tulisiko Katalonian olla valtio vai ei. Tähän “kyllä” vastanneet vastaavat myös toiseen kysymykseen, joka koskee sitä, pitäisikö Katalonian valtion olla itsenäisenä. Molempiin kysymyksiin vastausvaihtoehdot ovat yksinkertaisesti kyllä tai ei. Tästä johtuen netin ovat täyttäneet innokkaiden itsenäisyysmielisten katalonialaisten erilaiset “si si” (“kyllä kyllä”) -kuvat ja hästägit.

Katalonian itsenäisyydestä on järjestetty epävirallisia kansanäänestyksiä aikaisemmin vuonna 2009 ja 2011: niissä itsenäisyys on saanut ylivoimaisesti enemmän kannatusta, mutta edellisten äänestysten osallistujamäärät ovat olleet hyvin pieniä. Tänä vuonna kysymys tuntuu kuitenkin olevan ihmisten huulilla sitäkin enemmän viralliseksi suunnitellun kansanäänestyksen myötä. Kapuloita rattaisiin on kuitenkin laittamassa Espanjan valtio, joka vastustaa kansanäänestystä ja perustelee sitä lainvastaisena. Kansanäänestys ja tapa viedä Katalonian itsenäisyysaikeita eteenpäin ovat saaneet kritiikkiä myös Kataloniassa siitä, ettei se luo pohjaa kovinkaan hyville suhteille Espanjan kanssa ja itsenäisyys tulisi perustaa dialogiselle keskustelulle ja yhteisymmärrykselle sopuisissa merkeissä. Itsenäinen Katalonia ei myöskään enää olisi esimerkiksi EU:n jäsen, ja sen tulisi hakea sitä halutessaan uudelleen.

Itsenäistymisaihe on vellonut kuumana jo pitkään ja se on tuntunut yltyvän. Jopa viime vuoden karnevaaleilla oli paraatissa mukana tällainen häkki, joka kuvaa perustuslain loukussa olevaa Kataloaniaa, jonka vanginvartiana on Espanja. Tarina jatkui tietenkin kulkueen edetessä, ja osat vangin ja vanginvartioiden välillä vaihtuivat. Jäämme seuraamaan, kuinka käy oikeassa elämässä.

Suomessa aiheesta on uutisoinut mm. YLE täällä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.