Joululotto Espanjassa
Joulu,  Juhlapäivät

Lotería de Navidad: Espanjan joululotossa arvotaan “paksukainen”

Eilen Espanjassa arvottiin vuoden odotetuin lottorivi, joululotto eli Lotería de Navidad. Tähän 22. joulukuuta arvottavaan lottoon myydään arpoja läpi vuoden, ja sen suosio on valtava.

Muistan, että viime vuonna mediassa kirjoiteltiin, kuinka talouskriisin kourissa kamppailevat espanjalaiset ovat intoutuneet lottoamaan paremman huomisen toivossa. Toisaalta tänä vuonna joululottoajien määrä on kuulemma vähentynyt, mutta se on edelleen suosittua touhua (HS:n artikkeli täällä). Espanjan kansallista joululottoa on pyöritetty jo vuodesta 1812 lähtien.

Voitot kasautuvat tutuille

Houkutus on luultavasti suuri, koska joululoton voittomahdollisuudet ovat hyvät, sillä pääpotin, el gordon (“paksukainen”), lisäksi lotossa on jaossa paljon muitakin voittoja: miljooniin yltämättömät voivat silti voittaa mukavan tuntuisia rahasummia lompakon täytteeksi. Ostettujen lottojen summasta niinkin hurjat kuin 70% palautuu voittoina osallistujille.

Lotossa arvotaan viiden merkin numerosarjoja. Koska joululotto on Espanjan, ja jopa maailman, suosituimmaksi rankattu arvonta, samaa lottoriviä tulostetaan useampiin arpalipukkeisiin, mutta niihin laitetaan eri sarjanumerot.

Yksi uniikki arpalipuke maksaa 200 euroa, mutta kalliin hinnan vuoksi sitä myydään kymmenesosissa, jolloin lottoarvasta ja samalla mahdollisesta voitosta voi täten ostaa kymmenesosan 20 eurolla. Jouluarpojen ostaminen on tosi yleistä esimerkiksi yrityksissä tai kaveriporukoissa, sillä näin mahdollinen voitto jakautuu tuttujen kesken.

Lapset laulavat Espanjan joululoton voittonumerot

Lottoarvonta itsessään on spektaakkeli: tapahtumapaikalla on kaksi konetta, joista toinen arpoo voittavat lottonumerot ja toinen niille osuvat palkintosummat. Kaiken tämän kuuluttavat lapset laulaen suorassa televisiolähetyksessä. Palkinnon saa tietysti, jos omasta lipukkeesta löytyy yksinkertaisesti sama luku kuin arvottu numerosarja. Päävoiton lisäksi jättipotteja saavat myös ne, jotka ovat osuneet lähelle voittonumeroa: esimerkiksi kaksi lukua voittonumeroa pienemmät ja suuremmat luvut voittavat myös.

Hassua kyllä, mutta usein voitot kasautuvat tietyille Espanjan alueille tai tiettyihin kaupunkeihin, sillä monet arpamyyjät myyvät samoja lukuja sisältäviä numerosarjoja. Näin ollen voittonumeroiden osuessa kohdalle myös voittonumeron läheiset numerot (jotka siis myöskin voittavat tietyn summan) on yleensä myyty samoilla seuduilla asuville. Ovelaa!


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.