Joulu,  Juhlapäivät,  Ruoka

Espanjalaisia jouluherkkuja: polvorones, neules, turrones

Jouluherkuista ei ole pulaa Espanjankaan maalla, vaikka suklaat jäävät täällä usein syömättä: tarjolla on sen sijaan polvorón-keksejä, neules-tikkuja ja turrón-nougata.

Polvorones – Jouluiset “pulverikeksit”

Polvorones espanjalaisia jouluherkkuja

Polvorones eli “pulverikeksit” ovat hienon hienoa keksimassaa, joka on painettu tiiviiksi ja kiinteäksi keksiksi. Itse en kuitenkaan onnistu syömään tätä murenevaa keksiä sotkematta – aina on puolet pöydästä muruja täynnä!

Näitä yksinkertaisia sokerista, jauhoista ja maidosta valmistettuja keksejä on eri makuisia: yleensä ne ovat erinäisillä mausteilla, kuten kanelilla, maustettuja tai ne voivat sisältää erilaisia pähkinöitä. Yksi yleisimmistä makuvaihtoehdoista on “mantecado“, joka viittaa espanjan sanaan “voi” (manteca). Nimi on osuva, sillä nämä polvorones-keksien versiot on tehty iberian kinkun rasvasta (asia, jota en välttämättä olisi halunut tietää…).

Neulas – Perinteisiä vohvelitankoja

Neula on tyypillinen katalonialainen jouluherkku. Neulas ovat vohveliputkiloita, jotka vastaavat jäätelötötteröiden vohvelia – näitä tikkujahan taidetaan laittaa joskus kupista tarjoiltaviin jäätelöannoksiinkin. Vohvelitankoja saa myös suklaalla kuorrutettuina sekä esimerkiksi turronilla täytettyinä. Neuloja syödään tyypillisesti cava-kuohuviinin kanssa ja niitä myös dipataan juomaan.

On muuten hassua, että ulkomuotonsa perusteella myöskin suomen sana “neula” voisi sopia nimeksi näille vohvelitikuille hyvin! Katalaanisana neula on kuitenkin latinalaista alkuperää ja tarkoittaa “sumua”, joka kuvaa (tämänkin) keksin murenevaa ja haurasta rakennetta.

Neulojen valmistamiseen on erityinen tekniikka ja niitä valmistetaan niiden tekemiseen erikoistuneissa leipomoissa. Olen pari kertaa nähnyt neulojen valmistusprosessin: ohuen taikinan käsittelyn, rullalle pyörittämisen ja uunissa paistamisen. Taitoa näytti kyllä vaativan!

Turrón – Espanjalaisten joulusuklaan korvike

Turrón (tai katalaaniksi torró) on taikinamainen levy, josta leikataan makupaloja syötäväksi. Tänä päivänä turrónia löytyy mitä mielikuvituksellisimmissa mauissa, mutta tyypillisimpiä ovat varmaan perinteinen hunajaa ja kananmunaa sisältävä versio sekä erilaiset pähkinä- ja mantelitäytteiset turronit. Muita makuja ovat muun muassa paahdettu keltuainen, kookos, makeat kuivatut hedelmät, suklaa ja likööri.

Turroneita on kahta eri versiota: taikinan pehmeitä Xixona-turroneita ja kovia Alicante-turroneita. Barcelonan kuuluisin turrónleipomo on varmasti Port de l’Angelin “Planelles Donat”, joka on toiminut vuodesta 1850 asti.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


3 Comments

  • Emmi!

    Nii se on kyl totta että kyllä sitä tietämystä ja tuntemusta kertyy ihan sen mukaan miten kiinnostunu ite oikeesti on ja millä silmin kattelee ympärilleen! (Yritin muuten kommentoida aikasemmin mutta tuo "todista ettet ole robotti" -testi tuntuu olevan miulle liian vaikee ja luovutin kolmannen kerran jälkeen.. xD)

  • Jenni

    Kiva Emmi, et päädyit kurkkimaan tänne blogiini taas ja sain yllätettyä näinkin positiivisesti! Kiitos, piristit päivääni 🙂 Katalonian tuntemus karttuu oman kiinnostuksen mukaan, lueskelen aika paljon juttuja myös muilta nettisivuilta ja uutissivustoilta ja turvaudun paikallisiin tuttaviin kans – ja sit yhtäkkii huomaankin, et oonkin ihan uppoutunu tähän kulttuuriin! "Nälkä kasvaa syödessä."

  • Emmi!

    olipas tänne tullu paljon postauksia viime visiittini jälkeen! Tosi hauskoja ja hyvin kirjotettuja, jotenkin hellyyttäviä! Taas ällistyin: on siulla kyllä aikamoinen Katalonian tuntemus..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.