Reyes itämaantietäjien kakku
Joulu,  Juhlapäivät,  Loppiainen,  Ruoka

Kuninkaiden pullakakku loppiaisena

Espanjassa loppiaisen suuri herkku (ainakin leipomojen ikkunoiden perusteella) on tämmöinen pullarinkeli, roscón de reyes (espanjaksi) tai tortell de reis (katalaaniksi). Pullaan on aseteltu muun muassa kuivattuja kirsikoita koristeeksi. Se kuvaa loppiaisena saapuvien itämaan tietäjien kruunua, kuten kuvastakin näkyy.

Pullakruunuun on piilotettu Jeesus-hahmo, pieni lelu tai kuivattu härkäpapu. Se, jolle tämä piilotettu yllätys osuu kohdalle, “kruunataan” syöjien kesken loppiaisen kuninkaaksi tai kunigattareksi. Eikös kuulostakin hieman Suomen joulupuuroon piilotetulta mantelilta?

Henkilökohtaisesti en päässyt (tai joutunut?) tällä kertaa maistamaan loppiaiskakkua, sillä meillä oli muut jälkkärit katettuina pöytään. En toisaalta usko jääneeni kovinkaan paljosta paitsi, sillä tällaisiä yksinkertaisia sokerikakku-leivonnaisia kun tuntuu olevan muutenkin Espanjassa ihan liikaa. Lasten syntymäpäivienkin kohokohta tuntuu olevan sokerikakkupohja, johon ei välttämättä sen kummallisempia täytteitä lisäillä.

Löytyy täältä hyviäkin leivoksia ja herkkuja, sitä ei ole kieltäminen, mutta harmillisen usein ne tuppaavat olemaan kuitenkin näitä suomalaiseen makuun liian yksikertaisia ja kuivia versioita. Missä on kaikki ihanat suklaa-, kerma- ja marjaherkut?


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.