Festa major
Juhlapäivät,  Kaupunkijuhlat / Festa Major,  Tapahtumat

Katalonian kesätapahtumia – Festes majors & fires

Espanjassa osataan juhlimisen taito. Espanjalaisilla on myös ihmeellinen taito keksiä syy juhlaan jos minkämoisesta aiheesta. Erityisesti kesä on katujuhlien, erilaisten markkinoiden, ulkoilmakonserttien ja muiden kekkereiden suurinta aikaa. Omat katufestivaalit vietetään esimerkiksi kirsikkasadon, perunoiden, sipulien, kesän alkamisen tai kaupungin pyhimysten kunniaksi. Näihin rientoihin kannattaa kuitenkin sukeltaa mukaan, sillä meno on yleensä mahtava ja leppoinen, aktiviteetteja ja katseltavaa riittää ja kaiken lisäksi paikalle pääsy on ilmaista, mitä nyt jos juomisesta ja syömisestä muutaman euron joutuu toisinaan pulittamaan.

Festa Major 

Kataloniassa eri kaupungeilla (ja suuremmissa kaupungeissa, kuten Barcelonassa, eri kaupunginosilla) on omat nimetyt kaupunki- tai kyläjuhlansa. Ne kestävät yleensä parista päivästi jopa yli viikkoon, ja joka päivä eri puolilla kaupunkia on tarjolla erilaista (usein ilmaista) ohjelmaa. Järjestöt, yritykset ja ryhmät järjestävät työpajoja (tanssi, käsityö…), iltaisin esitetään yleensä ulkosalla elokuvia, tarjolla on näyttelyitä ja kilpailuita (esimerkiksi bonsaipuunäyttely tai leivoskilpailu), lapsille ja lapsenmielisille vesisotaa tai “vaahtobileet”, ja useilla aukioilla pidetään tanssiesityksiä ja konsertteja. Päiväsaikaan tanssitaan sardanaa tai jännitetään ihmistornien rakentumista. Myös yhteisruokailut tai välipalahetket ovat tyypillisiä festa majoreilla: noin parista eurosta kahdeksaan euroon maksava ruokailu tapahtuu yleensä teltoissa tai aukioilla istuskellen pahvilautasilta syöden. Tarjolla on useimmiten espanjalaista makkaraa, tortillaa, leipää tomaatilla tai muuta vastaavaa naposteltavaa.

Correfocs (Festa Major de Terrassa)

Correfocs (Festa Major de Sant Cugat del Vallès)

Festa Major de Sant Cugat del Vallès

Festa majoreiden kohokohta on yleensä viikonlopulle osuvat päivät. Silloin ohjelmassa on usein parhaimmat konsertit, jotka jatkuvat aukioilla yömyöhään. Esiintymässä on yleensä enemmän tai vähemmän kuuluisia katalaanibändejä. Loppuyön tunteina lavalle nousevat usein dj:t soittamaan bilemusaa. Kaljateltat tarjoilevat usein virvokkeita muutaman euron hintaan. Myös coctailkojuja, joista mojitot ja vodkakolat lähtevät viidellä eurolla, on usein pystytetty katujen kulmille. Monissa kaupunkijuhlissa ensimmäisen kaljan yhteydessä maksettaan myös muovimuki, johon jatkossa saa sitten käydä ostamassa lisää juomaa. Myöhemmin mukin palauttaessa saa myös mukista maksetut rahat takaisin. Totta kai mukin voi myös pitää muistona, jos haluaa, sillä mukin kylkeen on yleensä painettu vuoden festa majorien logo tai kaupungin nimi.

Festa Major de Terrassa

Yleensä festa majorien viimeisenä tai yhtenä tärkeimmistä päivistä on ilotulitusshow (focs arteficials). Toisinaan niihin liitetään myös musiikkia (piromusical). Yksi mahtavimmista perinteistä ikinä on myös katalaanitraditio correfocs (“tulijuoksu”). Se on lohikäärmeiden ja paholaisten johtama paraati, jossa samalla ammutaan räiskyviä ilotulitteita tai papattien kaltaisia ympärille. Näky ja kaduilla kaikuva meteli on mitä mahtavin Katalonian pimeässä kesäyössä.

La Mercè, Barcelona

Samalla meininki on kyllä sen verran hurjaa, että itse mieluusti katselen touhua sopivan matkan päästä. Ilotulitteiden kilinöitä nimittäin lentelee sinne tänne massiivisista sädetikuista ja yleisön on tarkoituskin osallistua rientoon juoksemalla tulisateen alla. Tähän hommaan on kuitenkin parempi olla pistämättä lempivaatteitaan, sillä räsikyvien kipinöiden alla juokseminen jättää jälkensä reikinä paitaan. Samalla on myös hyvä suojata iho ja silmät, jottei moisesta hullun hommasta aiheutuisi suurempia vahinkoja.Vaikka kuinka hurjalta meno kuulostaakin, minulle on vakuuteltu, että homma on hallussa ja kontrolloitua – siitä kielivät ainakin ensiapuryhmät sekä järjestystä ylläpitävät hemmot paraatissa. Traditio on kuitenkin katalaaneille niin sydämen asia, ettei edes EU-direktiiviehdotukset ole saaneet heitä luopumaan tästä touhusta. Ja tuskin tulee loppumaankaan, sillä jälkipolvi opetetaan mukaan tähän tulen juhlaan: jopa pienet lapset lohikäärmeiksi pukeutuneina tuodaan mukaan tulijuoksuun.

Festa Majoreiden aikatauluja, paikkoja ja linkkejä virallisille sivuille voi katsella esimerkiksi täältä.

Fira

Fira tarkoittaa messuja tai markkinoita. Markkinakausi kiihtyy kesää kohti mentäessä. Monessa kaupungissa ja kylässä tavalliset markkinat järjestetään kerran viikossa, mutta erikoisemmat, tietyn teeman ympärille järjestetyt markkinat ovat tyypillisiä kesällä. Tyypillisimpiä ovat ehkä keskiaikaiset markkinat, joissa myyjät ovat pukeutuneet keskiaikaisiin asuihin ja myyvät käsityötuotteita sekä eri ruokalajien tai ruoka-ainesten ympärille kehitetyt markkinat (kala, peruna, sipuli…). Markkinoilta saa tuoreimpia ruoka-aineita kotona kokkailuja varten tai herkullista naposteltavaa heti syötäväksi. Monet käsintehdyt tuotteet voivat olla hieman kalliimpia, mutta kannattaa vilkaista, mitä on tarjolla. Laukkuja, kenkiä, koruja ja muuta voikin sitten löytää halvoin hinnoin varusteltuna. Messujen ja markkinoiden aikatauluja ja paikkoja löytyy muun muassa täältä.

Mercat del Ram (Vic)

Mercat del Ram (Vic)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.