Tibidabo, näkymät Barcelonan yli
Arki,  Highlights

Mistä tietää, ettei ole ollut vielä “tarpeeksi” kauan Espanjassa?

Ulkomaille muuttaessa on asioita, jotka oppii nopeasti. Mutta sitten on myös niitä juttuja, joihin tottuminen vie enemmän aikaa. Barcelonassa asuessani huomaan, että toisinaan ajattelen kuin paikalliset, mutta välillä tajuan, etten vieläkään ole täysin perillä kaikista Barcelonan tavoista tai espanjalaisten ajatuksen juoksusta.

Mistä sitten tietää, ettei ole vielä ollut tarpeeksi kauan Espanjassa?

– Jäät pois metropysäkillä, jossa muistat joskus ennenkin jääneesi pois. Silti joka kerta lähdet väärään suuntaan ja valitset juuri sen väärän uloskäynnin. Maan kamaralle päästyäsi huokaiset turhautuneena ja tarvot korttelin päähän yhteen metron muista uloskäynneistä.

Kuvittelet, että kahvin kulmakuppilassa voi maksaa kortilla.

– Syöt aamiaiseksi enemmän kuin yhden muffinssin.

– Olet tapaamispaikalla 10 minuttia ennen tapaamisaikaa – just in case.

– Et ymmärrä, mikä ero on kaikilla niillä tomaattilajikkeilla hedelmäkaupan hyllyllä. Kaikkihan ne on tomaatteja, jotkut vaan näyttävät hieman epämuodostuneilta möhkyröiltä (et valitse niitä). Otat niitä tavallisia, laitat ne hyvillä mielin salaattiin, kunnes jokin kaunis päivä joku kertoo sinulle, että ne ovat niitä “leivänhinkkaustomaatteja”.

– Luulet, että on siistiä, jos sanoo kuuntelevansa Enrique Iglesiasta.

– Kuvittelet, että bussi tulee tasan sillä minuutilla kuin mitä on merkitty aikatauluun.

– On kevät, aurinko paistaa täydeltä taivaalta ja lämpömittarin lukema näyttää +15. Ajattelet jättäväsi takin kotiin. Kaikilla muilla näyttää kuitenkin olevan vielä takki ja kaulahuivit visusti päällä.

– Syöt jäätelöä talvella.

– Pohdit, että flayereidenjakajien työ La Ramblalla tai muulla turistikadulla voisi olla maailman hehkein kesätyö.

– Ajattelet, että nyt vähän rusketusta pintaan saaneena paikalliset eivät ehkä enää huomaa, että olet guiri (ulkomaalainen/turisti) – olet väärässä.

– Et omista Havaianas-sandaaleja ja espadrilloja.

– Kävelet kadun aurinkoisella puolella, jotta voisit ruskettua samalla, vaikka kyseisellä puolella tietä onkin tukahduttavan kuuma.

– Odotat suojatiellä, että liikennevalot vaihtuvat vihreäksi.

– Ostat supermarketista kartonkitölkin Don Simonin sangriaa, koska se on kuitenkin ainakin 50 senttiä halvempaa kuin kaikki muut pullot valikoimassa. (Paikallisten keskuudessa Don Simon on suuri vitsien aihe, koska on halvinta ja kenties huonolaatuisinta sangriaa tai alkoholia ylipäätään mitä kaupasta saa. Se on kuitenkin superhalpaa, mikä monesti vie voiton, vaikka onkin tunnettua, että moinen litku aiheuttaa kahta kauheamman darran seuraavana päivänä.)

– Mietit, pitääkö kaikki synttärit, nimipäivät, pyhimysten juhlat, hääpäivät, vuosipäivät jne. juhlia joka vuosi. Aina pitää olla lounasta tai illallista syömässä ja lahjoja keksimässä!

– Hämmennyt, jos tarjoilija tai kauppias kutsuu sinua sanoin ‘guapa’ (kaunokainen), ‘reina’ (kuningatar), ‘princesa'(prinsessa) tai ‘shakira’.

– Sinusta on vain yksinkertaisesti kätevämpi ostaa kaikki ruoka kerralla yhdestä supermarketista pikkuisista erikoiskaupoista toiseen vaeltamisen sijaan. (Vaikka itse kyllä olen alkanut oppia käymään pikkupuodeissakin, ruoka on usein paljon tuoreempaa niissä ja palvelukin henkilökohtaisempaa).

– Et ymmärrä paikallisessa diskossa alkavaa hyperaktiivista hyppimissessiota ja huutolaulua, kun joku nähtävästi tunnettu katalaani/espanjalaislaulu alkaa soimaan aamuyön hämyisinä tunteina kesken parhaimpien bilebiisien.

– Auringon palvominen rannalla yläosattomissa on edelleen epämukava ajatus, vaikka saunaan voisitkin mennä uppotuntemattomien kanssa ilkialasti.

– Unohdat, että sellaisessa suurkaupungissa kuin Barcelonassa metrot eivät kulje perjantaina läpi yön. Lähdet etsimään turhautuneena yöbussien pysäkkejä ja aikatauluja.

– Et voi käsittää, miksi television sääennusteissa mainitaan seuraavan päivän lämpötila ympäripyöreästi “kylmempää kuin tänään” tai “vähän lämpimämpää kuin tänään”, eikä kartalle ole ripoteltu lämpöasteita numeroin. Lämpöastemerkinnät ovat harvinaisia ainakin Katalonian paikallisella kanavalla, kaipa siksi, etteivät ne varsinaisesti kerro kovinkaan paljoa, miltä sää itse asiassa tuntuu. Mutta voisi ne silti laittaa!


Lue myös aikaisempi postaus: Mistä tietää, että on ollut liian pitkään Espajassa?


Haluatko pysyä ajan tasalla myös tulevista Barcelona-jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


8 Comments

  • Jenni

   Heippa! Kiva, kun laitoit viestiä 🙂 En ookaan pitkään aikaan öisin metrolla kulkenut, nii piti ihan tarkistaa (koska tosiaan kirjoitin tän postauksen vuosia sitten). Mut ainakin Barcelonan metroyhtiön TMB:n sivujen mukaan metro kulkee perjantaisin klo 02:00 asti. Sit on tauko ja jatkuu taas klo 05:00. Lauantaina ja pyhiä edeltävinä aattona metro kulkee kyllä läpi yön. 😉 https://www.tmb.cat/ca/barcelona/horari-metro-bus

 • Jenni

  Menin Itä-Suomen yliopiston kautta freemover-vaihtona eli ei minkään organisaation järjestämä vaihto, vaan itse hankittu vaihtopaikka, koska meijän koululla yhteiskuntatieteiden alalla ei ollu esim. Erasmus-vaihtoa Barcelonaan tai edes Pohjois-Espanjaan tarjolla. Freemoverina jouduin maksamaan lukukausimaksut Espanjaan, mutta Suomen yliopistolta saatu freemover-apuraha kattoi nämä maksut.

  Töissä oon ollu sit semmosessa lapsille tarkoitetussa englantikoulussa.

  Kämpän löysin semmoselta nettisivustolta, kun http://www.loquo.es Muita on esim. http://www.idealista.com ; http://www.fotocasa.com ; http://www.habitaclia.com ; http://www.pisosestudiants.com . Myös Facebookin ryhmissä esim. Barcelonan Erasmus- ryhmästä, Katalonian suomalaiset yms. voi kysellä ja katella, jos tärppäis.

 • Mari Salo

  olikko siis toi jonku suomalaisen koulun kautta vaihdos? voi vitsit toi töiden tekeminen espanjas olis varmaan tosi hienoo! mitä töitä teet ja miten oot kämpän löytäny? anteeks kauhee määrä kysymyksiä:D

 • Jenni

  Voi kiitti 🙂 Joo, ensin matkustelin moneen kertaan, sitten olin au pairina vuoden ja sen jälkeen opiskelin vaihtarina Barcelonan yliopistossa. Nyt olen ollut pääosin Suomessa jonkin aikaa, mutta Barcelonassa tulee käytyä usein, ja esimerkiksi kesät vietän siellä töitä tehden. Onpa hienoa, että oot innostunu lähtemään Espanjaan! Keinoja on tosiaan monia, toivottavasti löydät sopivan itsellesi, ja pääset asumaan uusiin maisemiin 🙂

 • Mari Salo

  Tosi kiva tää sun blogi! Katoin että oot eka ollu au pairina mutta voisikko tarkentaa et mitä sä nyt siis teet siellä? Haluisin kans Espanjaan asumaan, ihan töihin tai opiskeleen, ja kovasti pohdin kaikkia eri vaihtoehtoja:)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.