Rakennukset

Pompeu Fabran kirjasto: Dispòsit de les Aigües

Salaperäisiä hyllyvälejä, suuria holvikaaria, mutkittelevia käytäviä, mysteeristä hiljaisuutta suurkaupungissa. Harrypottermaista tunnelmaa voi käydä kokemassa esimerkiksi Pompeu Fabran yliopiston Ciutadellan kampuksen kirjastossa. Reitti tähän salaperäiseen kirjastotilaan on hieman hankala, sillä ensin on ohitettava uudempi, perinteisen tylsä kirjastopuoli. Vasta sen jälkeen eteen avautuvat massiiviset kirkkomaiset rakenteet tähän Dispòsit de les aigües -rakennukseen (suomeksi vesisäiliö). Ciutadella-puiston suihkulähteen rakentamisen aikoihin tarvittiin lähteen sekä puiston puutarhojen kastelukanavien vedelle varten suuren suuri talletuspaikka: niinpä Fontserè yhdessä Gaudín kanssa suunnittelivat tämän vesitorniksi tarkoitetun rakennuksen. Rakennusvalmistui vuonna 1876. Sittemmin vesisäiliö on uusittu ja käyttämättömäksi jääneitä säiliötiloja muutettiin lukusaleiksi vuonna 1999.

Itse löysin tieni kirjastoon vasta monen mutkan kautta, joten jos ketä kiinnostaa päästä perille niin suosittelen etsimään ensiksi yliopiston sisäpihan pääaukion. Seuraavaksi tulee laskeutua aukiolla olevat portaat alas asti ja astuttava sisään kirjastoon (sille “tylsälle” puolelle!). Sitten pitää kävellä hyllyjen ja pienryhmäpöytien ohi ja jatkaa mutkittelevaa käytävää, joka vie kadun ali toiseen rakennukseen. Ja tsadaa! Edessäsi on aivan uusi maailma lumoavaa kirjastotunnelmaa. Tila on massiivinen, mutta itse asiassa juuri kirjastolle olennaiset kirjat sieltä tuntuvat puuttuvan… hyllyjä toki on, mutta ne vaikuttavat näiden pilareiden ja muiden suurien ja vanhojen eurooppalaisten yliopistokirjastojen rinnalla kovin mitättömiltä. Paikka on kuitenkin lumoava ja ainakin minulle tässä ympäristössä tuli jopa himo näyttää fiksulta, laittaa rillit päähän, kauluspaita päälle ja opiskella hieman! Vai olikohan se sittenkin vain sitä, että jotenkin tuntui höperöltä tulla tuijottelemaan turistina kirjastoa ja halusin vain sulautua joukkoon? No, nappasin ainakin muutaman sosiologian kirjan käsiini – jos ei muuksi niin rekvisiitaksi.

Dispòsit de les Aigües sijaitsee Pompeu Fabran Ciutadellan kampuksella osoitteessa c/ Wellington 48.
Kirjaston (Biblioteca de la UPF) aukioloajat löytyvät täältä.

PS. Uskomatonta muuten, että kirjasto on auki todella myöhään, joinakin päivinä jopa yö 1:00 asti!


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


0 Comments

  • Jenni

    Heippa! Barcelonassa bileitä riittää joka illalle, suurin osa baareista on kyllä auki viikon jokaisena päivänä, ja useimmat klubitkin, joten ei huolta. Tietenkin jotkut päivät on vilkkaampia kuin toiset. Barcelonassa juhlahumua ylläpitää varmasti valtava määrä turisteja, koska lomalla monelle minä tahansa viikonpäivänä sopii juhlia. Syyskuun lopussa alkavat myös koulut ja yliopistot, joten voisin kuvitella, että opiskelijapippaloita ja juhlivia opiskelijoitakin riittää. Viikonloppuisin meno on taattu lähes missä tahansa, mutta esim. maanantaisin Apollon Nasty Mondays on kova sana. Myös Razzmatazissa on muistaakseni keskiviikkoisin aika hyvä meno. Vila Olimpican (Sotavento, Shoko, Catwalk etc.), Placa Reialin (Macarena, Jamboree etc.), La Ramblan (City Hall, Boulevard etc.) diskoissa riittää porukkaa viikollakin. Mukavaa reissua ja nauttikaa Barnan syysöistä!

  • Anonyymi

    Moikka 🙂 en ainakaan löytänyt vastauksia nopeesti selailemalla blogiasi joten kysyn nyt näin kommentilla 🙂 onko barceloonan baarit/yökerhot auki viikolla ollenkaan? Käykö ihmiset yleensäkään viikolla biletämässä? Syyskuun alussa ollaan menossa kaverin kanssa ja ois hauska kuulla vastauksia 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.