Katutaidetta Ravalissa, Barcelonassa
Arki

Yksityiskohtia: avoimia kirjoja

Barcelonan katuja tallustaessa voi törmätä ihan mihin tahansa! Tällä kertaa El Ravalin sydämestä löytyi leijuvia avonaisia kirjoja. Minulle nämä läpinäkyvään muoviin kelmutetut kirjat tuovat mieleen sateenvarjon, vaikka teos taitaakin kuvata puita. Leikkisä teos on sijoitettu Filmoteca de Catalunyan edessä sijaitsevalle aukiolle, Placa de Salvador Seguílle. Keltaisenaan hohtavat kirjan sivut saivat minut pohtimaan, mistä kirjat lienevät peräisin. Onkohan niiden valikoitumisella teokseen jokin suurempi merkitys? Tai onkohan kaupunkilaisia pyydetty tuomaan jokin tärkeä kirja teosta varten? Vai olisikohan taustalla kenties Carlos Ruiz Zafónin Tuulen varjo -teoksen tapaan idea unohdetuista kirjoista? Jopa paikka itsessään voisi viitata tähän, sillä Tuulen varjon Unohdettujen kirjojen hautausmaa taitaa sijaita juurikin näillä El Ravalin pienillä ja hämyisillä kaduilla… tiedäpä häntä.

Tehtyäni pienen hakusanaretken internetiin sain seliville, että kyseinen taideteos on osa Barcelona RE.SET -projektia, jonka tarkoituksena on juhlistaa kaupunkinäkymää näiden instalaatioiden ja taideteosten avulla. Teokset kuvaavat mm. kaupunkiidentiteettiä, vapautta sekä demokratiaa. Tässä lista muistakin teoksista, joitka voi bongata Barcelonan kaduilta:

1. Ciutadella. Instal·lació central. Benedetta Tagliabue(EMTB)i Àlex Ollé. Parc de la Ciutadella

2. Identitat. Urbanus (Liu Xiaodu, arquitecto). Escola La Salle (URL). Pl Nova
3. Llibertat. Anupama Kundoo. Escola IAAC. Pl. de Salvador Seguí
4. Europa. Urban-Think Tank (Alfredo Brillembourg). Escola ESARQ (UIC). Pl del Mar
5. Diversitat. Odile Decq. Pl dels Àngels
6. Democràcia. Peter Cook. Pl de la Mercè
7. Memòria. Grafton Architects. Escola Elisava. Arc de Triomf

Itse asiassa nyt netistä näitä muita teoksia katsellessani tajusin, että olenkin jo törmännyt näistä useaan – en vain ole tullut ottaneeksi kuvia niistä. Ja jos ihan tarkkoja ollaan, esimerkiksi rannassa, Placa del Marilla olevia “katoksia” luulin uusiksi rantarakennelmiksi, en niinkään taideteoksiksi. Mutta se näissä hienoa onkin: urbaanitaiteen teokset sulautuvat Barcelonan katukuvaan ovelalla tavalla ja kuvaavat kaupungin henkeä niin aidosti, että niiden voi nähdä kuuluvan osaksi Barcelonan värikästä katukuvaa luonnostaan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.