Yöelämä

Barcelonan yö: klubeja ja diskoja moneen makuun

Blogini ehdottomasti suosituimpia hakusanoja kautta aikojen ovat olleet yökerhot, diskot, klubit, bileet, yöelämä… juuri ne seikat, joita Barcelonasta kannattaakin hakea, sillä kaupungista löytyy vaikka minkälaista yökukkujan tanssipaikkaa.

Barcelonasta yöelämän paikkoja voi löytää sadoittain. Loppujen lopuksi kuitenkin tuntuu, että ihmiset käyvät samoissa paikoissa ja tietävät samat paikat: valikoima ei loppupeleissä ole ehkä niin päätä huimaavan suuri kuin voisi luulla tällaisesta suurkaupungista. Monet diskot ovat seisseet samojen seinien sisällä iät ajat, ja ne ovat kartuttaneet mainetta vuosien varrella. Useimmat klubit vaihtuvat kuitenkin jatkuvalla sykkeellä: sijainti saattaa pysyä samana, mutta itse klubi, sen nimi, joskus tyyli, dj:t ja teemaillat näyttävät vaihtuvan niin tiuhaan tahtiin, ettei aina tahdo pysyä perässä. Pyydänkin siis jo etukäteen anteeksi, jos tämän postauksen jotkin tiedot klubeista ovat vanhentuneet siihen mennessä, kun luet tätä.

Barcelonassa yökerhot sijoittuvat usein rypäleisiin lähelle toisiaan. Klubien lähellä on usein myös muuta yöelämää baareista “musiikkibaareihin” (bar musical: baari, jossa on yleensä pieni tanssilattia, ovat yleensä auki noin kello 3:een). Diskotarjonta vaihtelee todella rennoista underground-, rokki- ja hiphop-paikoista glamoureihin luksusmestoihin, elektronisesta dj-musasta poppihassutteluihin. Tässä suurkaupungin ominaispiirre näkyykin ehkä parhaiten: on mahdollista ylläpitää diskoja, jotka on suunnattu tietyntyyliselle kävijäkunnalle tai tietynlaisen musiikin kuuntelijoille. Suurin osa paikoista on kuitenkin aikalailla hitti- ja dance-musiikkiin keskittyviä diskoteekkejä, jonne suurempi yleisö löytää tiensä yön pimeinä tunteina. Myös reggaeton ja latinomusiikki ovat kova sana Barcelonan klubeilla.

Diskokeskittymiä on ympäri kaupunkia:

Ciutat Vella (vanhakaupunki)

  •  La Rambla -kävelykatu muuntuu illan pimetessä aivan toisenlaiseksi maailmaksi. Yökulkijat astelevat vanhankaupungin, Ciutat Vellan, pikkukujille aloittelemaan ja myöhemmin etsimään paikkaa, jossa pistää jalalla koreaksi. La Ramblalla sijaitsee mm. mukava hittimusaa soittava Boulevard ja glamourteatteri Teatre Principal.
  • El Ravalin puolelta voi löytää rennon Les Enfants -diskon, joka sekoittaa hittibiisien väliin paljon pop- ja rock-klassikoita ja muistoja 90- ja 2000- luvuilta, sekä elektronisen musan mekan Moogin. Paral-lelin luona on myös tietysti supersuosittu Apolo (Nasty Mondays!), jonka lähistöltä löytyy myös monen monta baaria.
  • Illan tullen myös Placa Reial –aukio muuntuu juhlahumuiseksi kulmaukseksi vanhan kaupungin sydämessä. Tarjolla on rokimpaa menoa Sidecarssa sekä Karmassa sekä hiphop- ja R’n’B -vaikutteista meininkiä Jamboreessa.

Passeig de Gràcia & Diagonal

  • Passeig de Gràcian leveämmiltä suurkaupungin kaduilta, kerrostalojen keskeltä, luksusliikkeiden läheisyydestä löytyy pieni, mutta mukava hittimusapaikka Hyde Club sekä aivan Plaça Catalunyan kulmalla sijaitseva City Hall, jonka pienessä yläkerran huoneessa soitetaan poppia ja rokkia ja alakerran isolla puolella elektronisempaa settiä.
  • Lähempänä Diagonalin businesskatua bilemestat vaihtuvat fiinimpään: mm. Nick Havanna, Club Astoria, Bling Bling, Sutton, Costa Breve, Get Back sekä Otto Zutz ovat Diagonalilla juhlivien mestoja. Klubit ovat hienoja sisustukseltaan ja valaistukseltaan. Kannattaa pistää siistit kengät jalkaan, jotta pääsee sisälle! Kauempaa Diagonalilta löytyy latinompaan menoon Sala Bikini.
Zona Universitària
  • Universitat de Barcelona -yliopiston Diagonalilla sijaitsevien kampusten läheisyydessä on myös “opiskelijaystävällisesti” monenlaisia tekosyitä valvoa yömyöhään: mm. Up&Down, hotellin alakerrassa sijaitseva Ribelinos sekä uima-altaasta, vaahtobileistä ja vähäpukeisista tarjoilijoistaan tunnettu La Carpa pitävät huolen, ettei öisin nukuta.

Vila Olímpica

  • Rantaklubit (Shoko, Pacha, Catwalk, Opium…) ovat ehkä tunnetuimpia turistien keskuudessa, mutta kyllä paikallisetkin näille seuduille eksyvät. Useimmat diskot rannan tuntumassa ovat suhteellisen hienoja paikkoja, jonne mekko ja hienot kengät ovat tarpeen. Toisinaan paikalla on myös vähän liiankin röyhkeitä onnenonkijoita, erityisesti paikoissa, joihin pääsee sisälle ilmaiseksi, mutta porukassa liikkuessa voi aina postua takavasemmalle. Musiikki on kuitenkin tanssimusiikin ystäville nannaa ja tunnelma korkealla myös viikolla.
Marina
  • Marina -metron vieressä, rähjäiset teollisuuskadut ovat yöliikkujalle yllätyksiä täynnä. Poble Noun naapurusto tarjoaa rentoja baareja ja aloittelupaikkoja sekä yhden suurimmista klubikomplekseista, Razzmatazzin. Razzmatazz-klubi on sijoitettu vanhaan teollisuushalliin, jossa huoneet ovat käytännössä erilaisten musiikkityylien siivittämiä saleja: tarjolla on erityisesti rokkia, mutta myös elektronista teknomusa sekä hiphoppia ja R’n’B:tä.

Toki Barcelonasta löytyy useita muitakin klubeja, joista osan olen kerännyt Google Mapsin Clubs in Barcelona -karttaan. Klikkaamalla paikkoja näät klubin nimen sekä joidenkin osalta myös lyhyen kuvauksen siitä, minkälainen paikka on kyseessä ja minkätyylistä musiikkia siellä soitetaan.

Näytä Clubs in Barcelona suuremmalla kartalla

Facebookissa sekä erinäisillä nettisivuilla on yleensä tarjolla listoja, joiden kautta klubeille pääsee ilmaiseksi ennen tiettyä kellonaikaa, yleensä ennen puolta kahta tai kolmea (joskus koko yön). Listaan laitetaan oma nimi sekä mukana tulevien kavereiden määrä. Näistä listoja kannattaa etsiä Facebookista tai Googlesta kirjoittamalla klubin nimi sekä hakusanat “lista”, “lista vip”, “lista gratis”, “lista de invitados” tai vastaavaa.

Myös diskojen läheisyydessä innokkaat flayereiden jakajat auttavat klubin valitsemisessa, välillä hieman turhankin innokkaasti. Kannattaa kuitenkin kuunnella tyyppien tarjoukset, sillä parhaimmassa tapauksessa klubille pääsee ilmaiseksi tai ainakin halvemmalla. Normaalihintaiset sisäänpääsyt ovat yleensä 10-15 euron luokkaa (tosin ne sisältävät juoman tai kaksi). Barcelonan baareista poiketen normaalihintaiset juomat klubeilla ovat yleensä aika tyyriitä: kaljasta pulitat kenties 5 tai 6 euroa, drinkeistä 8 tai 10 euroa. Toisinaan onkin hyvä maksaa sisäänpääsystä, joka sisältää juoman, tai nautiskella drinksut baareissa ennen klubille menoa.

Suomalaisittain Barcelonan yöt ovat pitkiä ja myöhäisiä, sillä useimmat klubit avaavat ovensa puolenyön aikaan tai hieman sen jälkeen ja ovat auki aamukuuteen tai -seitsemään. Parhaat tunnit vietetään yleensä ehkä noin kahden ja viiden välillä, joten ulosmeno vaatii ainakin minulta edelleen taktikointia suomalaiseen yöelämään tottuneena.

Jos haluaa tsekata, millaisia tapahtumia klubeilla on tulossa tai minkälainen dj missäkin soittamassa, kannattaa kurkata esimerkiksi Tilllate-sivusto. Samalla voi myös katsella aikaisempina klubi-iltoina napattuja kuvia ja saada hieman käsitystä siitä, millaista porukkaa milläkin klubilla pyörii.

Toivottavasti yöelämäkatsauksesta oli ainakin jollekin apua ja Barnan yöstä löytyisi mieleiset bileet. Have fun! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.