Vierailukohteet

Poble Espanyol – Espanja minikoossa

Miulla oli kokonaan jäänyt käymättä sellainen turistipaikka Barcelonassa kuin Poble Espanyol, kunnes tänä kesänä kesätyön retkipäivän merkeissä pääsin vihdoin ja viimein tutustumaan kyseiseen paikkaan.

Plaza Mayor

Poble Espanyol on siis “espanjalainen kylä” Montjuïc-kukkulalla. Se on ulkoilmamuseo, joka esittelee eri Espanjan alueiden arkkitehtuuria, traditioita, ruoka- ja käsityöläistaidetta. Rajattu alue kätkee sisäänsä eri maakunnille tyypillisiä rakennuksia, perinteitä kunnioittavia käsityöläistyöpajoja (kuten lasinpuhallusta, metallin valamista yms.), ravintoloita, joissa tarjotaan espanjalaisia herkkuja, sekä kauppoja ja myymälöitä. Museo rakennettiin vuoden 1929 maailmannäyttelyä varten, ja siitä tuli sen verran suosittu, että näyttelyn päätyttyä alue päätettiin pitää edelleen vierailukohteena. En tosin oikein ymmärtänyt, että miten sen muka olisi voinut “purkaakaan”… idea kuulosti hieman hullulta! Poble Espanyol on tänäkin päivänä Barcelonan yksi suosituimmista turistikohteista ja yltää Barcelonan vierailluimpien paikkojen listalla kolmanneksi.

Lasinpuhalluspaja

Espanjalainen kylä on mukava kujien ja kauniiden rakennusten täyttämä alue, jossa on kiva haahuilla ja katsella ympäriinsä. Itse en kuitekaan ymmärrä, minkä takia paikka on kolmanneksi vierailluin kohde; heinäkuisena keskiviikkoaamupäivänä paikalla oli tosin turisteja sen verran paljon, että voin kyllä helposti uskoa tilastojen luotettavuuteen. Katuja kävellessäni kuulin kuitenkin eniten erinäisiä Etelä-Amerikan aksentteja, muita latinapohjaisia kieliä, saksaa sekä venäjää – myös moni tarjoilijoista ja myyjistä näytti puhuvan venäjää. Erään kahvilan iloinen tarjoilijanainen huikkaili minullekin jotain venäjäksi. Ensin en ymmärtänyt hänen puhuvan minulle, ja sitten, kun tajusin tilanteen, naureskelin vain, että hän oli tainnut erehtyä kansallisuudestani. Ehkei pohjoismaalaisia tule vastaan kyseisessä kylässä ihan niin usein, ja siksi tämäkin nainen luuli minua maanmiehekseen. En tosiaan ole kuullut moneltakaan Suomi-turistilta matkakertomuksia Poble Espanyolista.

Kylän eri alueet ja rakennukset ovat hienoja kopioita tai karikatyyrejä Espanjalle tyypillisimmistä arkkitehtuurisista suuntauksista: andalusialaisen kadun pikkuiset kujat, rakennusten valkeana hohtavat seinät sekä kauniit seiniä pitkin kiipeävät kasvit, Baskimaan tyypilliset vanhat pinxobaareja muistuttavat jykevät rakennukset, Plaza Mayor -pääaukio, katalaanikirkko… mielestäni paikasta saa kuitenkin eniten irti, jos tuntee näitä alueita ja paikkoja jo ennestään.

Ymmärrän hyvin, että Poble Espanyol on kuin kurkistus koko Espanjaan yhdellä reissulla: ei tarvitse kuin mennä Barcelonaan jotta näkee palan Asturiaa, Madridia ja Murciaa. Suosittelen lämmöllä rakennusten ja katujen seuraamista kartasta, jotta pysyy suurin piirtein mukana, mikä talo ja kadunpätkä edustaa mitäkin Espanjan osaa. Ehkä audion tai oppaan avulla paikasta saisi enemmän irti. Ehkä myöskään retkipäivä lapsikatraan kanssa ei ollut itselleni se paras tapa tutustua kaikkiin näihin luomuksiin, vaikkakin paikka näyttäisi olevan suunnattu juuri lapsiperheille: Poble Espanyolissa järjestetään erilaisia aktiviteetteja, työpajoja ja tapahtumia erityisesti lapsille ympäri vuoden. Lisäksi perheille on tarjolla erityinen perhepassi, joka oikeuttaa sisäänpääsyn alueelle koko vuoden ajan.

Luulen kuitenkin, että rehellisyyden nimissä minulta oli jäänyt tämä paikka näkemättä sen hintavan sisäänpääsyn (12 euroa aikuisilta) takia: en välttämättä näe paikkaa 12 euron arvoisena. Paikka on kiva, mutta aitoja katuja, putiikkeja ja arkkitehtuuria näkee muuallakin. Espanjahullulle, muualta Espanjasta kotoisin olevalle tai Espanjaa enemmän jo ennestään kiertäneelle paikka näyttäytyy varmasti aivan erilaisin silmin.

Henkilökohtaisesti minua myös hieman häiritsi huvipuistomaisen ovela tapa sijoittaa kahviloita, katukuppiloita, ravintoloita, putiikkeja, kauppoja ja muita maksullisia houkutuksia vieriviereen ympäri aluetta. Poble Espanyolissa tämä markkinointi on kuitenkin tavallaan peitetty hienovaraisesti entisajan taikaa hehkuvien kauppojen ja suloisten rakennusten varjoon. Eihän kaupoista tai ruokapaikoista tietenkään mitään tarvitse ostaa, mutta kiertely Poble Espanyolissa saattaa mennä helposti ostosten teoksi, sillä loppujen lopuksi paikka on hieman tylsä jos koittaa pitäytyä pelkässä kiertelyssä. Toisaalta on todella hyvä, että tällaisessa kohteessa, jossa kuitenkin vierähtää useampi tunti, on mahdollisuus syödä ja juoda ravintoloiden ja kahviloiden terasseilla tai napata hiukopalaa jätskikioskista mukaan. Alueella on myös hyvä piknik-alue, joten omien eväiden mukaan ottaminen on myös hyvä vaihtoehto.

Vaikka oma arvioini ei ole ylistyslaulu tälle vierailukohteelle, en silti halua murskata muiden mielipiteitä kyseisestä kohteesta. Olisikin kiva kuulla muiden kommentteja kyseisestä paikasta. Ja jos innostusta on eri Espanjan alueiden tuntemukseen, voi tämä paikka osoittautua jollekin ihan aarteeksikin.

Poble Espanyol
Avoinna joka viikonpäivä kello 9:00:stä iltaan tai viikonloppuisin yömyöhään asti. Katso tarkemmat aukioloajat täältä.
Sisäänpääsy 12 euroa aikuisilta, 7 euroa lapsilta (4-12 -vuotiaat). Opiskelijoille 9,50 e.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


0 Comments

  • Jenni

    No hyvä, etten ole ihan ainoa, jolle jäi paikasta tällaiset fiilikset. Joskus tosiaan ajankohta, seura ja tilanne vaikuttaa tosin sen verran kokemukseen, että toisena hetkenä tuo voi olla ihan mielenkiintoinenkin. Esimerkiksi se audio-opas voisi ehkä helpottaa.

  • Ansku Barcelona

    Moikka! Enpä minäkään ole tuolla käynyt yhtä kertaa lukuunottamatta, jolloin sisäänpääsy oli ilmainen ja ihmisiä oli luonnollisesti järjettömästi :). Ei ainakaan silloin osoittautunut sellaiseksi paikaksi, johon menisin toistekin ihan pääsymaksun maksamalla, mutta en tiedä, pitäisi ehkä joskus käydä, vaikka marraskuussa, kun turisteja on vähemmän 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.