Muu Espanja

Roadtrip Barcelona-Baskimaa osa 1: Mallos de Riglos & Foz de Lumbier

Espanjassa asuessani ja vieraillessani olen kolunnut Kataloniaa ympäriinsä, mutta muu Espanja on jäänyt suhteellisen tuntemattomaksi, paria etelä-Espanjan retkeä lukuunottamatta. Tuntuu hassulta, että vaikka tavallaan Barcelonassa ollessa on jo ulkomailla, elämä Barnassa tuntuu jo jokseenkin arkiselta ja välillä tekee mieli lähteä jonnekin muualle. Kauan toivelistallani ollut Baskimaa, País Vasco, tulikin katsastettua tänä kesänä. Matkan taitoimme autolla, sillä samalla, kun säästimme matkakuluissa, pysähtelimme myös matkan varrella upeissa paikoissa ja kohteissa, jotka olisivat jääneet muuten varmaankin näkemättä.

Valitsimme roadtrip-reittimme maksuttomien valtateiden mukaan. Espanjassa tieverkosto on suhteellisen hyvä ja kattava, mutta nopeista moottoriteistä joutuu pulittamaan tietulleja, jotka nostattavat kyllä matkan hintaa kiitettävästi. Onneksi maksuttomat valtatiet, joita paikalliset kutsuvat “kansallisiksi teiksi” (carretera nacional) ovat kuitenkin käteviä, monikaistaisia ja nopeusrajoitukset ainakin minulle aivan tarpeeksi hurjia! Toisinaan maksullisista teistä maksaminen on kyllä sen arvoistakin, erityisesti jos haluaa päästä määränpäähänsä vauhdikkaasti. Samalla kuitenkin jää näkemättä monta kaunista paikkaa ja maisemaa matkan varrelta.

Lähdimme matkaan aamutuimaan avonaiset ikkunat tuuletuksena, sillä ilmastointi on ihana-katala keksintö, joka raikastuksesta huolimatta saa kyllä myös kurkun kipeäksi. Ehdimme ajaa pari tuntia, pysähtyä Huescan alueella tienvarteen toiselle aamiaiselle, kunnes törmäsimme nähtävyysviittoihin ja nimeen, joka kuulosti tutulta: Mallos de Riglos. Pienelle sivutielle poikettuamme eteemme aukesi jylhä, erikoisen muotoinen ja kauniisti auringossa punertava vuori. Yllätykset eivät loppuneet suinkaan tähän, vaan reitti jatkui kauniin koskena juoksevan joen vartta pitkin. Vesi näytti taivaallisen kirkkaalta – siinä helteessä olisi tehnyt mieli pulahtaa uimaan!

Avarat peltomaisemat saattelivat meitä yhä syvemmälle Espanjan sisämaahan. Keltaiset plantaasit johtivat silmänkantamattomiin ja muistuttivat minua jokseenkin Suomen maalaismaisemista – sillä erotuksella, että maisema kurvitteli ylä- ja alamäkeä ennen näkemättömällä tavalla. Ei todellakaan yhtä tasaista ja “tylsää” maastoa kuin Suomessa. Lähistöllä myös vuoret ja ensimmäiset itäiset Pyreneet reunustavat maisemaa.

Matkan edetessä törmäsimme järvialueeseen, joka kimalteli varmasti yhtä sinisenä kuin aikaisemmin näkemämme joki. Luonnonkauneutta varjosti kuitenkin hieman se fakta, että järvi (kuten varmaan suurinosa Espanjan järvistä) on tekojärvi, eikä siten täydellinen luonnon taideteos. Tätä järveä kuitenkin pystyi mielestäni jopa kutsumaan järveksi. Olen toisinaan törmännyt espanjalaisiin “järviin”, jotka muistuttavat lähinnä lampia. Järvi-Suomen tyttönä olen toki järviä nähnyt sadoittain elämäni aikana, mutta on se hassua, miten pelkkä veden näkeminen voikaan olla niin rentouttava ja virkistävä elämys.

Matka jatkui Navarran puolelle, jossa lounaspaikaksi valikoitu Foz de Lumbier-alue. Paikka on vuorten välissä sijaitseva luontoalue, jonne on sijoitettu kävelyreitti entiselle junareitille. Junarata on tosin jo purettu pois, mutta reitti sekä esimerkiksi vuoren läpi menevä tunneli ovat edelleen nähtävissä. Massiivisten vuorenrinteiden välissä virtaa joki ja näky on upea. Alueelle on ilmainen pääsy, vain parkkipaikasta (ja samalla paikan ylläpidosta) tulee maksaa 2 euroa. Foz de Lumbier on myös mainio piknik-paikka grilleineen ja pöytineen.

Reittimme varrella olisi ollut nähtävänä monta muuta mielenkiintoista paikkaa ja kaupunkia Pamplonasta Zaragozaan, mutta illan tullen päätimme kuitenkin suunnata suoraan Baskimaan rannikolle Zarautziin, jonka olimme merkinneet etukäteen matkamme ensimmäiseksi varsinaiseksi pysähdyskohteeksi.

Kirjoitan Zarautzista ja matkasta lisää seuraavassa roadtrip-postauksessa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.