Muu Espanja

Roadtrip Barcelona-Baskimaa osa 4: Vitoria-Gasteiz

Roadtrip Baskimaassa jatkui piipahduksella Vitoria-Gasteiziin. Arvuuttelimme Bilbaon ja Vitorian välillä, mutta päädyimme tutustumaan Baskimaan pääkaupunkiin, sillä kaupungissa asuu pari Suomessa vaihdossa ollutta ystävääni, joita pääsimme samalla reissulla morjestamaan. Bilbao jäi valitettavasti siten seuraavaan kertaan.

Vitoria ei ole mikään valtavan ison tuntuinen kaupunki (eikä sitä todellisuudessa olekaan, sillä asukasluku pyörii 200 000 asukkaan paikkeilla). Se on juuri sopiva kaupunkikohde vierailuun, jos ei ole hirveästi aikaa käytettävänään, kuten meillä. Erityisin alue on tietysti vanhakaupunki, jonka kadut nousevat ja laskevat mäkisellä kukkulalla. Talot ovat suloisia pikkuparekkeineen ja kehystettyine ulkoseinineen. Moneen ulkoseinään on taiteiltu upeita graffiteja, jotka yhdessä kapeiden kujien ja rentojen baarien kanssa luovat alueelle tyypillisen rennon, jopa hipahtavan tunnelman. Ystäviemme mukaan alue on rennon iltaelämän kehto useine baareineen. Erityisesti kesällä on myös tarjolla konsertteja – satuimmekin juuri tuona päivänä kuulemaan aukiolla musan pauheen. Olikohan soundcheckki varmaan iltaa varten meneillään? Kompaktin vanhankaupungin ulkopuolella on tyypillisiä suurkaupungin katuja raitiovaunuineen, puistoaukioneen ja ostosmahdollisuuksineen. Emme kuitenkaan lähteneet tallustamaan kovin kauas parituntisella pysähdyksellämme (mitä nyt parkkipaikkaa etsiessämme tuli muutama kortteli joka ilmansuuntaan kuljettua).

Pojat kertoivat, että Vitoriassa on niin monta kirkkoa, kappelia ja katedraalia, että he eivät oikein meinanneet muistaa, mikä niistä oli mikäkin! Katedraalit ja kirkot on tosiaan aika kova sana Espanjassa. Vitoriassa pyöriessämme löysimme niitä jo useamman (Catedral de Santa María, Iglesia de San Pedro Apóstol…) ja pakko myöntää, että upeita ovat! Koska kirkot eivät olleet paikallistenkaan hallussa niin hyvin, olikin helpompi valita tapaamispaikaksemme tunnettu aukio Plaza de la Virgen Blanca, jossa töröttää myös patsas, joka kuvaa Vitorian taistelua 1800-luvulla Ranskaa vastaan.

Catedral viaja de Santa María (ns. vanha katedraali)

Iglesia de San Pedro Apóstol

Iglesia de San Pedro Apóstol

Plaza de la Virgen Blanca

Kiertelimme vanhankaupungin kujia ja istahdimme virkistäville oluille pienelle aukiolle. Olimme kuulemma harvinaisen onnekkaita kuumista kesäpäivistä Baskimaassa, etenkin kun olimme liikkeellä kesäkuun aikaan, jolloin kesä ei ole vielä espanjalaisella mittakaavalla alkanutkaan. Sade on kuulemma tuikitavallinen ilmiö Baskimaassa, eikä lämpötilat Atlantin läheisyydessä kohoa kesäkuukausinakaan hurjan kuumiin lukemiin. No me olimme sitten todistamassa jotain ihmettä varmaan, sillä jopa shortseissa ja t-paidassa hikoilutti!

Ennen lähtöämme kävimme vielä lounaalla vanhankaupungin pikkukujilla, jonne ystävämme meidät opastivat syömään. Palloteltuamme parin vaihtoehdon välillä valitsimme pienen ulkoterassin kadulla. Tämän El Gautxo -bistron 11 euron päivänmenu oli herkullinen, vaikka palvelu oli hieman sekavaa, tosin ystävällistä kuitenkin. Espanjassa näihin päivänmenuihin kuuluu yleensä siis alkuruoka, joka valitaan muutamasta vaihtoehdosta, pääruoka, joka valitaan myös sinä päivänä tarjolla olevista vaihtoehdoista sekä jälkiruoka ja juomat. Salaatin oli tarkoitus sisältää vuohenjuustoa, mutta juustoa ei salaatista löytynyt kyllä etsimälläkään. Viereisessä pöydässä istuvat valitsivat myös samaisen salaatin ja heille juustoa kuitenkin näytettiin tarjoiltavan. Toinen kummallinen hetki oli, kun tarjoilija tuli pyytämään tilaustamme, ja antoi vastaukseksi kummeksuvan katseen, kun valitsimme lihavaihtoehdon: “Onko meillä sellaista listalla?” Tarkistettuaan päivänlounaan uudemman kerran hän totesi, että niinpä näyttää olevan. Häsläyksestä huolimatta ruoka oli herkullista, vaikka ei kovin perinteistä baskiruokaa ollutkaan… mutta argentiinalainen chimichurri-kastikkeella tarjoiltu liha oli taivaallista! Jos teillä on koskaan mahdollisuutta tilata moista herkkua, kokeilkaa – nam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.