Katalonian itsenäisyys

Katalonian kansallispäivä muuntui kansanäänestyksen kampanjaksi

Syyskuun 11. päivänä Kataloniassa vietetään Katalonian kansallispäivää (Diada Nacional de Catalunya). Päivä on julistettu vapaapäiväksi Katalonian alueella, ja kaupunkien ja kylien kadut täyttyvät silloin erinäisistä kansallismielisistä menoista ja mielenosoituksista.

Tänä vuonna päivä saa erityisen vivahteensa kahdestakin syystä: ensinnäkin päivää vietetään muistona Katalonian itsenäisyyden menetyksestä Espanjan perimyssodassa 11. syyskuuta vuonna 1814. Täten tänä vuonna tapahtumasta on kulunut tasan 300 vuotta. Pyöreälukuisen juhlavuoden lisäksi ehkä se tärkeämpi syy tämän vuoden kansallispäivän erityisyyteen on se, että Katalonia on päättänyt järjestää kansanäänestyksen itsenäisyydestään marraskuun 9. päivä. Kansallispäivän menot ovat siten samalla alkusoittoa ja kampanjointia, jotta kansanäänestyksen tulos puoltaisi Katalonian itsenäisyyttä.

Fossar de les Moreres

Barcelonassa kansallispäivän menot alkoivat jo osittain eilen illalla. El Bornin Fossar de les Moreres -aukiolla järjestettiin perinteinen seppeleenlaskutilaisuus perimyssodan viimeisessä taistelussa menehtyneiden muistoksi. Aukiolla sijaitsee myös punainen kaareva muistomerkki, jonka päässä palaa ikuinen tuli.

Tänä aamuna menot alkoivat sellokonsertilla, johon osallistui muistovuoden mukaisesti 300 sellonsoittajaa. Päivän kohokohtana Assemblea Nacional Catalana (ANC)- ja Òmnium Cultural -järjestöt järjestävät noin 11 kilometriä pitkän ihmisketjun, Vía Catalanan (“Katalonialaisen tien”). Ihmisrakennelma muodostetaan kahdella Barcelonan suurimmalla ja keskeisimmällä kaupunkia halkovalla kadulla, Diagonalilla ja Gran Víalla. Ketjua kutsutaan lyhyesti nimellä “V”, joka juontuu, paitsi sanasta “vota” (äänestä!) ja “vía”, myös katujen muodostamasta kuviosta, joka muistuttaa V-kirjainta. “V” on kolmas massiivinen julkinen tapahtuma, jonka ANC ja Òmnium Cultural ovat järjestäneet. Ensimmäinen suurtapahtuma, puolitoista miljoonaa ihmistä paikalle kahminut mielenosoitus Katalonian itsenäisyyden puolesta, järjestettiin vuonna 2012. Toinen, viime vuoden Vía Catalana, oli ihmisketju, joka kulki Katalonian päästä päähän.

Kuva: http://www.omnium.cat/noticia/ara-es-lhora-la-campanya-unitaria-de-la-societat-civil-la-consulta

Eri katalaanimediat ovat vahvasti mukana kansallispäivän tapahtumissa: sanomalehtien kansia koristavat keltapunaiset Katalonian värit, paikkallinen televisio- ja radiokanava lähettää suoraa lähetystä juhlamenoista ja sosiaalinen media on valjastettu erilaisin hashtagein, kuvin ja videoin. Facebookin avatessani katalonialaisten Feliç Diada -toivotukset täyttävät virran. Paitsi Barcelonan kadut myös Twitter ja muut “risuaitapalvelut” aiotaan valloittaa päivän aikana: hashtagit kuten #Diada2014, #VTV3 tai #Araeslhora (“nyt on aika”, “nyt on se hetki”). Kampanjoivat järjestöt ja muut tahot ovat myös myyneet oheistavaraa, kuten keltapunaisia paitoja ja Katalonian lippuja, nettisivuillaan.

Ihmisketjuun osallistuvat ovat voineet lähettää etukäteen osallistumisilmoituksen nettisivujen kautta. Osallistujia on ilmoittautunut etukäteen puolimiljoonaa, mutta koska osallistuminen ei vaadi muuta kuin paikalle saapumisen, voi ihmisketjun osallistujamäärä nousta etukäteisarvioista. Ihmisiä on pyydetty saapumaan paikalle kello 15 aikaan, paria tuntia ennen varsinaista ihmisketjun muodostamista, sillä moinen härdelli ei varmastikaan synny ihan hetkessä. Ketjun olisi tarkoitus olla kasassa kello 17 aikaan. Koska Twitter on kuuma sana Espanjassa (erityisesti tällaisten tapahtumien yhteydessä), ketjussa mukana olevat voivat muun muassa lähettää sijantitietonsa ja kuvia paikan päältä interaktiiviseen karttaan.

Vuoden 2014 kansallispäivä kytkeytyy vahvasti tulevaan (vaikka toisinaan epävarmana pidettyyn) kansanäänestykseen. Teemana onkin ollut “täyttää kadut syyskuun 11., jotta uurnat täytettäisiin marraskuun 9.” Tämän vuoden kansallispäivästä on povattu merkittävää tapahtumaa, jonka toivotaan kääntävän historian kirjoja. Päivästä halutaan todellakin tehdä iso juttu ja sen toivotaan herättävän, ei ainoastaan katalonialaiset äänestäjien, vaan myös kansainvälisten tahojen huomion.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.