Lähikaupungit,  Luonto

Cap de Creus – Espanjan itäisimmän pisteen paratiisimaisemat

Sain kesällä syntymäpäivälahjaksi yllätysretken Espanjan, ja samalla Iberian niemimaan, itäisimpään kolkkaan, Cap de Creusiin. Päiväretkemme ideana oli viettää rantaelämää Cap de Creusin upeilla “caloilla”, pienillä lahdilla, jotka kätkevät rantaviivan sisälle salaperäisiä ja upeita pikkurantoja. Cap de Creus on muusta Pyreneiden niemimaasta ulkoneva niemi, joka sijaitsee Pohjois-Kataloniassa, aivan Ranskan rajan tuntumassa Costa Bravan pohjoisrannikolla. Alue luonnonpuistoa, vaikka asutusta ja kaupunkeja sen läheisyydessä sijaitseekin jonkin verran (muun muassa Cadaqués ja Figueres). Cap de Creus on Pyreneiden vuoriston itäisimpiä alueita, mikä luo alueelle sen luonteenomaisen kivikkoisen, kallioisen ja lähes puuttoman maiseman. Paikka on erityisesti kesälomailijoiden suosiossa, ja ei ihmekään, sillä on se aikamoinen paratiisi!

Harmi vain, että Espanjassa viime kesä oli kovin kummallinen säänsä puolesta, eikä harmaa pilvikerros hälvennyt edes retkipäiväksemme. Kylmä ei onneksi sentään tullut, mutta en voi sanoa hikoilleeni kovinkaan paljon tällä biitsireissulla. Tuo kummallinen pilviharso, joka väijyi ainakin Katalonian yllä lähes koko elokuun, jätti Cap de Creusin värit hieman valjuiksi, vaikka kuinka yritimme junnata lähtöämme meteorologien puheiden perusteella sopivaan ajankohtaan. Pienellä mielikuvituksen avustuksella pystyin kuitenkin kuvittelemaan paikan olevan uskomattoman kaunis erityisesti niinä kesäpäivinä, jolloin taivaalla porottava aurinko värjää meren upean siniseksi ja luonnon entistä näyttävämmäksi. Sen pienen hetken, kun aurinko päätti iloksemme pilkahtaa, ryntäsimme tietenkin napsimaan muutamat valokuvat rantamaisemista.

Suurin osa Cap de Creusin teistä on asfalttipäällysteisiä ja ne ovat suhteellisen hyvässä kunnossa, mutta mitä syvemmälle ja enemmän luonnontilassa oleville alueille haluaa päästä, sitä autenttisimmiksi “mökkiteiksi” tiet muuttuvat. Tärisevät hiekkatiet mutkittelevat alueella kukkuloita ylös ja alas, joten matkapahoinvointitabletti ei ole välttämättä huono idea näillä seuduilla. Kallioiset maisemat ja merinäköala hallitsevat aluetta silmän kantamattomiin, ja pienet, erikoiset valkoisista taloista koostuvat kyläryppäät rikkovat kauniilla tavalla tätä luonnonmaisemaa. Useita rantoja reunustaa korkeat kallion uomat ja itse ranta-aluetta päällystävät harmaat, sileäksi, mutta teräväkulmaisiksi hioutuneet kivikimpaleet. Paikkaa katsellessani en voinut välttyä mielleyhtymistä kreikkalaisiin rantakyliin tai paratiisisaariin.

Calojen uomissa kellui kesämatkalaisten ankkuroituja veneitä, joista rantabaarien työntekijät kuljettivat venevieraita rannan ja veneen väliä erityisellä “kumivenetaksilla”. Useimmille rannoille oli pystytetty suloisia rantabaareja riipputuoleineen ja rottinkalusteineen. Illan tullen DJ aloitti hämärän lounge-musasession, tunnelmavalot sytytettiin puihin ja baarimikot alkoivat taiteilla coctaileja. “Vähän siistiä!”, ajattelin, kun teimme alkuillasta lähtöä rannalta kohti Cap de Creusin itäisintä pistettä. Olisin voinut jäädä hörppimään coctailin moiseen mestaan, mutta aikataulumme ei aintanut periksi, eikä välttämättä lompakkomme sisältökään, sillä huvittelu rantabaarissa ei näyttänyt olevan kovin halpaa. Nähtävästi rantamenu oli suunniteltu lähinnä rannalla kelluvia paattien omistajia ajatellen.

Illan tullen pääsimme vihdoin kallioiseen niemen kärkeen ihastelemaan “maailman reunaa”, Espanjan itäisintä pistettä, josta avautuivat näkymät merelle. Näköalapaikalle on sijoitettu valkoinen majakka sekä ravintola. Emme olleet todellakaan ainoat paikalle ilmaantuneet, sillä parkkipaikka kuhisi autoja. Kuhina johtui ehkä myös erityisesti siitä, että moni tuli vain pyörähtämään paikalla ja katselemaan maisemia hetkeksi. Tuuli tuiversi sen verran lujaa, ettei pieleen menneiltä turistikuvilta varmasti voinut välttyä. Takeissa ja pitkähihaisissa viipottavista vierailijoista päätellen ajankohta ei olisi uskonut ajankohdan olevan elokuu.  Epätyypillisestä kesäsäästä huolimatta Cap de Creusin maisemat olivat lumoavia ja todellakin yhden syntymäpäivälahjan arvoisia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.