Espanjalainen kierrätys
Arki,  Käytännön vinkkejä Barcelonaan

Roskat roskiin – espanjalaiset roskikset

Tällaisia “pömpeleitä” kävelee Barcelonan seudulla vastaan joka kadun kulmalla! Kysessä on siis paikalliset julkiset roskalaatikot, joita löytyy lähes kaikissa sateenkaaren väreissä. Laatikoita voi olla hieman eri mallisia riippuen kaupungista tai paikasta, mutta värikoodit ovat samat. Nämä kuvan laatikot töröttävät Terrassassa. Espanjassa ei roskalaatikoita sijoiteta kerrostaloittain, koska monilla rakennuksilla ei edes ole samanlaista sisäpihaa, kuin tyypillisissä suomalaisissa kerrostaloissa. Roskalaatikot on sen sijaan sijoitettu korttelin tai parin välein, jonne sitten viedään kaikki biojätteestä paperiin, muovista metalliin ja lasiin. Mielestäni tämä on hurjan hieno juttu, sillä Suomessa niitä puteleita on toisinaan inhottava kanniskella matkojen päähän, jotta löytäisi kullekin metallikorkille ja lasipurkille oman, oikean kierrätyslaatikkonsa. Roskiksia tyhjennetään tiheään tahtiin, jopa useita kertoja päivässä, sillä tietenkin tuollaiset laatikot täyttyvät äkkiä, kun käyttäjiä on useamman kerrostalollisen verran. Barcelonan keskustassa on myös hassua, että pienillä kujilla, jonne roska-autot saatika -laatikot eivät mahdu kätevästi kulkemaan ja olemaan, roskat jätetään ulos kaduille ulko-ovien eteen, josta ne sitten pikkuisilla, hiljaisesti puksuttavilla (nähtävästi sähköisillä) autoilla haetaan. Käsittääkseni julkisesta puhtaana pito ja roskisten tyhjentäminen sisältyy yhtiövastikkeeseen tai veroihin – tästä en mene ihan takuuseen. Jos joku tietää tarkemmin, voisi valaista asiaa.

Espanjassa on mielestäni tehty myös helpoksi se, että metallit ja muovit menevät samaan jäteastiaan, eikä niitä tarvitse itse erotella toisistaan, saatika jaotella sitten eri tyyppisiä muoveja tai metalleja erikseen. Lajitteluprosessin tekevät koneet automaattisesti jätteiden kierrätyslaitoksella (opin tämän kerran Cosmo Caixassa, paikallisessa “Heurekassa”, jossa oli meneillään kierrätystä käsittelevä näyttely!). Kuluttajalle tämä kuulostaa helpolta ja suhteellisen toimivalta ratkaisulta.

Jotenkin olin aina ennen kuvitellut, että Suomi on niin kovin edistyksellinen kierrätysmaa pullonpalautuksineen sun muineen, mutta Espanjassa kierrätys tuntuu olevan tehty jotenkin vielä helpommaksi – siksi olettaisi ja toivoisikin, että ihmiset todella kierrättävät! Kunnon sosiologina innostuin tietenkin sitten kaivelemaan muutamat tilastot esiin, jotta saisin hieman perspektiiviä asiaan. Yllätyksekseni näyttäisi siltä, että Espanjassa kierrätetään suurin piirtein saman verran kuin Suomessa, 33 % jätteistä. Toisaalta löysin myös tällaisen graafisen esityksen, josta voi valita EU-maat, vuodet sekä pakkausmateriaalin, jota haluaa verrata. Siinä sanottiin, että vuonna 2012 pakkausmateriaaleista kierrätettiin  Espanjassa noin 67% ja Suomessa 59%. Nämä vaatisivat ehkä tarkempaa perehtymistä, mutta äkkiseltään näyttää, että aika samanlaisia kierrättäjiä ollaan espanjalaisten kanssa.

Ps. En muuten voinut välttyä kummaksuvilta hymyiltä ja katseilta, kun päätin kuvata kyseisiä roskiksia keskellä kirkasta päivää. Eivätpähän tienneet, että kohta tulee Suomeen reportaasi paikallisista jäteastioista!

2 Comments

  • Jenni

    Joo, miekin oon valitettavasti nähny roskia, jotka on heitetty ihan väärään roskalaatikkoon – joskus jopa niin, että ne on olevinaan kierrätetty ensin ja sitten heitetty väärään lokeroon (toivottavasti vahingossa, koska muuten en ymmärrä, mitä järkeä niitä on edes lajitella!). Mielestäni on myös outoa, että monet lajittelevat biojätteet erikseen, mutta eivät käytä biohajoavia pusseja vaan laittavat ne suoraan tavalliseenmuovipussiin ja heittävät ruoantähteet näine pusseineen kaikkineen.

    Hei, kiva, et huomautit, että roskien lajittelu ja kierrätys ei ole ehkä järjestetty samalla tavalla kaikkialla Espanjassa, hyvä huomio! Siksi en uskaltanutkaan lähteä yleistämään postauksessa Barcelonassa näkemääni systeemiä koko Espanjaan. Pitääkin tarkastella roska-astioita tarkemmin muualla Espanjassa käydessä ;D

  • //aNNiKa

    Mun mielestä on hienoa miten helpoksi Barcelonassa on kierrätys tehty. Ekojen viikkojen aikana yritin kierrättää hyvin, jopa biojätteet erikseen, mutta siinä vaiheessa kun menin heitt'mään bioroskikseen ruuan tähteitä ja sieltä löytyi metallisia maalipurkkeja, päätin unohtaa koko jutun. Meidän tokan kämpän edustalta löytyi kaikki kierrätyspöntöt, mutta sekaroskis oli kauempana ja huomasin, että jengi kyllä heittää kaikkea sekaisin kun ei jaksa kävellä muutamaa metriä kauemmas. Toisaalta noiden prosenttien perusteella näyttäis asiat toimivan ihan hyvin. Madridissa ilmeisesti ei tuota lajittelua olla yhtä hyvin helpotettu, en tiedä miten muualla Espanjassa on..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.