Katalonian itsenäisyys

Huomenta Katalonia

Katalonia äänesti – ja äänesti aika selkeästi itsenäisyyden puolesta: yli 80 prosenttia eilisessä symbolisessa kansanäänestyksessä äänestäneistä oli sitä mieltä, että Katalonian tulisi olla itsenäinen valtio. Myös Suomessa lähes kirjaimellisesti herättiin tähän epäviralliseen, mutta selkeään poliittiseen mielipiteenilmaukseen: esimerkiksi Huomenta Suomessa näytettiin pieni uutispätkä eilisestä äänestyksestä ja sen tänä aamuna julkaistuista tuloksista.

Äänestyslipukkeen kysymyksenasettelu oli kaksi osainen: ensimmäinen kysymys kuului “Haluatko Katalonian olevan valtio?”, ja vastatessaan tähän “kyllä” tuli vielä vastata toiseen kysymykseen: “Haluatko tämän valtion olevan itsenäinen?”. Joukossa oli myös huomattava joukko vastauksia, jotka puoltavat Katalonian valtiota, mutta ei erityistä itsenäisyyttä (käsittääkseni vastaus viittaa siis hieman samanlaiseen järjestelmään kuin se nyt on ollut, eli autonominen itsehallintoalue). Äänioikeutetuista yli puolet eivät kuitenkaan käyttäneet mahdollisuuttaan äänestää, sillä noin 5 miljoonasta vain 2 miljoonaa katalaania kävi jättämässä sanottavansa äänestysuurnille. Luultavasti vilkkaimmat äänestäjät ovat siten olleet kovaäänisimmät Katalonian itsenäisyyden kannattajat.

Mielestäni 80 prosenttinen puoltotulos itsenäisyydelle on kuitenkin uskomaton saavutus: katalaaneilla on todellakin halua itsenäistyä. Tätä en ole epäillyt hetkeäkään, mutta olen yllättynyt näinkin suuresta enemmistöstä. Olenhan kuullut juttuja siitä, kuinka kaikki katalaanit eivät todellakaan halua itsenäistyä, mitä erinäisimmistä syistä. Toisaalta luultavasti nämä itsenäisyydenvastustajat eivät ole olleet innokkaita äänestämään lähinnä itsenäisyysmielisten järjestämässä, valtion lakia vastaan toimivassa epävirallisessa kansanäänestyksessä. Useita mietityttää uuden valtion tulevaisuus, talous ja suhteet muihin maihin. Toisilla on alkuperäinen koti, muuta perhettä tai sukua muualla tai muualta Espanjassa, eivätkä he näe Espanjasta irtautimisessa olevan järkeä. Joitakin mietityttää myös se, onko hyvä idea murskata itsenäistymisaikein suhteet Espanjaan ja espanjalaisiin, kiristää välejä ja luoda erottelevaa uraa eri ‘kansojen’ välille. Toisaalta myös puolestapuhujien tarinat ovat olleet niin vahvoja ja historiasta voimansa saavia argumentteja, ettei niitä voi sivuuttaa. Kataloniassa vallitsee vahva yhteishenki, joka huokuu erityisesti yhteisestä kielestä, kulttuurista ja historiasta. Lisäksi katalaanit ovat entistä ärsyyntyneempiä Espanjan keskushallituksen ja muun valtionjohdon toimista, jotka eivät tunnu täyttävän pyrkimyksiä kansalaisten hyvinvointiin tai demokratiaan. Kuten aina, mielipiteensä ja puolensa kullakin. Nämä kysymykset eivät todellakaan ole helppoja ja sen osoittaa myös kansanäänestyksen ympärille muodostunut monimutkainen vyyhti. Nyt on kuitenkin äänestys, vaikkakin se epävirallinen, suoritettu, ja seuraavaa siirtoa odotellaan.

0 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.