Ruoka

Churrot – ällömakeat sunnuntaiherkut

Muuttaessani Espanjaan Serranon perhettä tujottanut siskoni kyseli minulta, syövätkö espanjalaiset todellakin joka aamu churroja – noita tyypillisiä espanjalaisia uppopaistettuja, öljyä tihkuvia, usein sokerissa pyöriteltyjä rapeita munkkitikkuja, joita dipataan suklaaliemeen. Ei, ei syödä. Churrot koristavat aamiaispöytää tyypillisesti sunnuntaisin, kun ei ole kiire minnekään, ja aamu aloitetaan hitaasti ja rauhassa. Toisaalta harva syö churroja edes joka sunnuntai; jotkut käyvät hakemassa paperiin käärittyjä munkkitankoja esimerkiksi kerran kuussa, toiset taas harvemmin. Yleensä ne ovat hieman erityisempiä herkkuhetkiä varten, vähän kuin “roskaruokapäivä” oli aikoinaan omassa perheessäni.

Toinen tyypillinen hetki churroista nauttimiseen on baari-illan jälkeen. Ei ole tavatonta palata diskosta kotiin aamuauringon sarastaessa churrokojun, tai useimmiten churrovaunun, kautta. Monet myyvät churroja kärryissä tai auton perävaunuissa, vähän kuin jotkin nakkikioskit Suomessa. Churroihin erikoistuneita kahviloita kutsutaan nimellä churrería, mutta ne ovat yleensä auki tavallisempina kahvila-aukioloaikoina.

Toisinaan, kun churrohimo iskee, on hyvä tietää, mistä niitä lähtee metsästämään, sillä ainakaan Barcelonan seudulla niitä ei aivan joka kulmalla myydä. Olenkin kuullut, että nämä ovat suositumpia Madridin seudulla. Lisäksi, erityisesti churrovaunujen aukioloajat ovat vähän hassuja, sillä ne voivat olla auki esimerkiksi vain viikonloppuisin tai iltaisin.

Itse en aluksi pitänyt näistä rasvaisista makeannälän karkoittajista ollenkaan: aivan liian rasvaisia ja makeita, sanoin minä. Sittemmin olen kuitenkin muuttanut hieman tätä ehdotonta churroasennettani ja antanut niille uuden mahdollisuuden makuhermojeni viettelemiseen. Makeannälkään muutama hassu tanko menee, ja paksu kaakaokaan ei enää ällötä niin kuin ennen, mutta pari churroa syötyäni totean, että nyt riittää, eikä vähään aikaan lisää tarvita.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.