Katalonialainen korttipakka, korttipeli
Arki

Katalaanikortit – peliä kannuilla ja sirpeillä

Pelataanko korttia? Jos kysymys esitetään katalaaniperheessä, korteilla viitataan mitä luultavimmin katalaanikortteihin. Katalaanikorttipakka on yksi versio espanjalaisista pelikorteista. Espanjalainen tai katalonialainen korttipakka on aikalailla samantyylinen kuin peruskorttipakka. Siinä on yhteensä 48 korttia, jotka edustavat neljää eri maata. Perinteisten maiden (hertta, pata, ruutu, risti) sijaan espanjalasissa korteissa esiintyvät kuitenkin miekat (cat. espases), pokaalit (tai kupit, copes), kolikot (tai kulta, oros) ja kepit (bastos, en ole ihan varma, miten tämä käännettäisiin). Katalaanikorteissa miekat ovat lähinnä sirppejä ja kupit lasisia, viininjuontiin tarkoitettuja kannuja (porron). Kutakin maata kohden pakassa on 12 korttia: numerokortit 1-9 sekä kolme kuvakorttia (palvelija/tar, ratsastaja ja kuningas). Periaatteessa sekä espanjalaiset että katalonialaiset korttipakat koostuvat 48 kortista. Kataloniassa halutaan olla tämän(kin) asian kanssa hieman vastarannan kiiskejä, joten espanjalaisesta korttipakasta puhuttaessa viitataan yleensä erityiseen 40 kortin korttipakkaan, josta on jätetty 8- ja 9- kortit pois.

Suomen kotoa löytyvät katalaanikortit ostin joululahjaksi pienestä perinteisestä peli- ja lelukaupasta Barcelonan keskustasta Carrer de Jaume I -kadulta. Katalaanikortteja on saatavilla muutamina eri versioina. Tämän maalaishenkisen pakan on kuvittanut Lluís Vidal Molnén vuonna 1935. Pakka kantaa nykyisin nimeä “Visca Catalunya” (Eläköön Katalonia), mutta alunperin sitä kutsuttiin “Visca La Sardana“:ksi (Eläköön Sardana-tanssi). Mielestäni kumma nimi, sillä ainakaan näiden korttien kuvissa ei oteta yhtäkään perinteisen katalaanitanssin askelta. Joka tapauksessa kelta-punaisin vaakunoin varustetut kortit sisältävät vahvaa kansallissymboliikkaa ja Kataloniaa kuvaavia aiheita.

En ole kovin taitava korttipeleissä, joten näilläkään korteilla en ole toistaiseksi opetellut kuin yhden pelin, “Mau mau”:n. Peli tuskin on katalaanikeksintö, vaan varmaankin kopioitu jostain muualta, mutta sen äärellä on toisinaan saatu kulumaan ilta jos toinenkin. Yleensä siinä vaiheessa, kun joku ehdottaa korteilla pelaamista, asennoidun aina ensin sanoin “äh” ja “nääh”, mutta lopulta innostunkin pelistä toden teolla.

2 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.