Opiskelu

Lukiolaiset käyttävät vihkoja, yliopistossa opiskelevat kansioita

Aloittaessani opiskelut Barcelonan yliopistossa saimme kaikkien tervetulobrosyyrien ja esitelehtisten lisäksi yliopiston oman kansion. Barcelonan seudulla on tyypillistä, että lukuvuoden alussa yliopistot antavat opiskelijoilleen tällaisen kovakantisen mapin luentomuistiinpanoja ja kurssimateriaalien säilytystä varten. Joka lukuvuoden alussa jaossa on uusi ja uudella kansikuvalla varustettu kansio. Vaihtovuoteni kansion kansikuva oli mielestäni suloisen yksinkertainen. Kannen suunnittelusta järjestettiin kisa joka vuosi. Tapa muistuttaa minua Suomen yliopistojen lukuvuosikalentereita.

Aluksi suuri kansio tuntui epäkäytännölliseltä. Sen lisäksi, ettei se mahtunut suuren koonsa vuoksi mihinkään laukkuun, se vaikutti myös hieman turhan painavalta kanneltavaksi. Ymmärsin kuitenkin pian, että kansion merkitys on sen käyttöarvoa suurempi. Paikalliset valistivat minua siitä, kuinka vihkot ovat lähinnä lukiolaisten juttu. Sen sijaan yliopistossa opiskelevat kantavat kansioita.

Ja toden totta: metroon astuessa tai yliopistojen läheisyydessä kävellessä nuorilla vastaantulijoilla on kaikilla kainalossaan oman yliopistonsa kansio. Kansio toimii Barcelonassa eräänlaisena statussymbolina. Se kertoo ensinnäkin, että sen kantaja ylipäätään opiskelee yliopistossa. Samalla se myös viestii, mitä yliopistoa sen kantaja käy. Yliopistolla on nimittäin väliä, sillä ne herättävät hyvin erilaisia mielikuvia niissä opiskelevista ja niiden maineet vaihtelevat suuresti.

Loppujen lopuksi kansio osottautui varsin käteväksi, sillä suurin osa kurssimateriaaleistamme oli tulostettuja monisteita ja kopioita. Mukana kannettavia ja siistinä pidettäviä papereita kertyi vuoden aikana rutkasti (myös elektronista materiaalia oli paljon, mutta tenttikirjoja käytettiin todella vähän). Kansion sisällä on myös kätevät välilehdet, joiden avulla paperit voi jakaa kurssien mukaan, jolloin tarvittava materiaali on kätevästi käden ulottuvilla ja järjestyksessä. Nyt kansio on myös mukava muisto vaihtovuodestani. Itselleni se on ehkä jopa entistä suurempi statussymboli nyt koti-Suomessa.

Kampuskartta kansion sisäkannessa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.