Karkkeja Espanjassa, karkkipäivä
Ruoka

Espanjalaisilla ei ole karkkipäivää?

Karkkipäivä. Sille tuskin on käännöstä espanjaksi. Tai voithan tietty sellaisen yrittää vääntää: el día de las chuches. Kuulostaa hölmöltä. Ei sitä ymmärrettäisi kuitenkaan. Tai ylipäätään sitä, että lähes kokonaisen karkkipussin voi mutustella kerralla tuntematta huonoa omatuntoa – jos kerran on karkkipäivä!

Espanjalaiset tuntuvat ymmärtävän karkkien syömisen idean aivan kummallisella tavalla: niitä syödään ja jaetaan lapsille tiputellen, yksi siellä, toinen täällä. Miun mielestä moinen toimintatapa on lähinnä kidutusta. Mieluummin olisin sitten ilman, kuin että saan pienen maistiaisen ja sitten ei enempää herukaan. Viiden yhteen putkeen nautitun karkin jälkeen aletaan jo toppuuttelemaan ja varoittelemaan jopa minunlaista leikki-iän ohittanutta henkilöä vatsavaivoista: “Myöhemmin sitten möyrit tuolla vatsaasi pidelleen, että ai kun tuli syötyä liikaa.” Niinpä niin: ei ole tainnut monikaan espanjalainen karkkiähkyjä koskaan vetää, sillä ei ihan viidestä saatika viidestätoista namusta semmoista saada.

Espanjalaisten karkinsyöntityyli näkyy myös siinä, ettei karkkeja tosiaankaan ihan joka kulmalta saa ja kauppojen valikoimat ovat suhteellisen suppeita ja tylsiä. Uutuuspussimainokset eivät tule vastaan bussipysäkkien mainostauluissa tai karkkihylly ei vie puolta paikallisen supermarketin pinta-alasta. Erikoisempia nameja voi ostaa karkkipuodeista tai joskus markkinoilta, joissa pussiin ladotaan pari tuota ja yksi tuota: siis toisin sanoen irtokarkkejakaan ei sananmukaisesti kauhota vaan lähinnä lusikoidaan kappalemäärittäin, kuin merkkareita kioskilla konsanaan. Jos Suomessa lakut, sienet, suklaanallet ja veneet ovat saaneet seurakseen sokeriveron, ja näiden houkutusten kilohinta kirpaisee, Espanjassa luku huitelee ihan omissa sfääreissään, vaikka kyseisetä veroa ei karkkipoloisille ole langetettu: karkkien kilohinta voi olla lähes tupla siitä, mitä se Suomessa on. Karkkikulttuurin erilaisuus näkyy myös siinä, että lapset innostuvat jos minkäkinmoisesta imeskeltävästä, tylsänmakuisesta, kovasta paperikarkista (niistä, mitä jaetaan ilmaiseksi yritysten vastaanotoissa tai messuilla) – lapsilla ei ole nähtävästi Candy Kingin tai Karkkikadun valikoimista tietoakaan.

Myönnettäköön, parempi näin: tällä tavalla lapset eivät opi mussuttamaan jumbopussia joka perjantai, eikä aikuisiälläkään leffaseuraksi tarvita kilotolkulla sokerihuurrettua kamaa. Karkit pysyvät erityishetkien, kuten synttärien, kohokohtina, vanhempien tapana palkita lapsiaan ja mummien ja ukkien eleenä helliä lapsenlapsiaan. Hampaat kiittävät, vatsa kiittää… ja mitähän muuta. Tältä kannalta toimintamalli vaikuttaa enemmän kuin hyvältä ja suomalaisten karkkipäivät kuulostavat aika hurjilta! Mutta annas kun päästään puhumaan niistä espanjalaisten Nutella-leivistä, croisanteista, suklaasta, ravintoloiden päivän menuihin kuuluvista jälkiruuista, leipomotuotteista…. siinä vaiheessa ei kannata enää mainita sanaakaan karkkipäivänä herkuttelemistani viidestä (tai edes viidestätoista!) irtokarkista. 😉

5 Comments

 • Venla

  Oooooi mikä karkkikuva! Hassua tosiaan, ettei ulkomailta usein saa irtokarkkeja tai edes valmiikspakattuja karkkeja samoissa määrin, kun Suomesta. Ainoostaan suklaata ja Hariboa löytyy joka paikasta. Vitsi mulla on ikävä kunnon irttareita, niitä pitää ostaa kyllä heti, kun täältä Bulgariasta palaan!

 • Jenni

  Voi kiitos ihanasta kommentistasi! Onnea vaihto-opiskelupaikasta ja isäntäperheestä myös. Oletkin menossa samoille suunnille kuin missä itse olin ekan Barcelona -vuoteni aupairina: asun Sant Andreu de la Barcassa,joka on kymmenen minsan päässä Martorellista. Martorell on mukavan lähellä Montserrat-vuorta kans. Toki käyn kurkkaamassa blogisi ja mielelläni jään kuulemaan lisää – on aina kiva lukea muiden suomalaisten tunnelmia ja kokemuksia tutuilta seuduilta! 😉

 • Petra

  tää blogi on mulla kuin taivas! <3 onneksi löysin tämän, sillä oon itse lähdössä vuodeksi vaihto-oppilaaksi Espanjaan, ja sain isäntäperheen Martorelliin aivan Barcelonan viereen 🙂

  http://hastagespana.blogspot.fi/ vähään aikaan en ole kirjoittanut, mutta siinä oisi mun vaihtariblogi, käy tsekaa jos kiinostaa! 🙂

 • Jenni

  Totta, Barcelonassa osataan kyllä herkutella muilla herkuilla kuin karkeilla, joten siinä mielessä ei hätää. Välillä kuitenkin, kun on pitempään pois Suomesta, karkkihammasta kolottaa ja alkaa tehdä mieli etenkin irtokarkkeja!

 • Reissumestari

  Hmm, mielenkiintoinen huomio. En kyllä muista itsekään ollenkaan nähneeni varsinaisia sokerihöttökarkkeja myytävän Barcelonassa siellä taannoin vieraillessani. Toisaalta enpä niitä erityisesti olisi kaipaillutkaan, sillä muut Barcelonan herkut maistuivat minulle oikein hyvin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.