Muu Espanja

Roadtrip Barcelona-Baskimaa osa 5: Jaca ja linnoittautuminen överihotelliin

Viime kesän roadtrip jatkuu…

Baskimaalle heipat sanottuamme käänsimme auton nokan kohti Huescan provinssia ja aloitimme rauhaisan paluumatkan, jonka varrella pysähtelimme kuitenkin useassa paikassa. Vaikka olimmekin roadtripillä kesäkuukautena, valitsimme kahdeksi vierailukohteeksemme ja yöpaikaksemme enemmän talvimatkailusta tunnetut paikat, Jacan ja Viellan (Vielhan). Tässä tunnelmia Jacasta:

Jacasta olimme varanneet huoneen ties-miten-monen tähden Eurostars-kylpylähotellista (oisikohan niitä tähtösiä ollut joku neljä). Älkää antako tähtien sokaista, ei meidän matkabudjetti ihan niin leveä kuitenkaan ollut: tämä ihan vain siksi, että viimetipan varausrumbassa hiljaisella turistikaudella kesäkuussa huone oli pistetty tarjoukseen pilkkahintaan. Kylpyläpalvelut tai aamiainen eivät tosin kuuluneet hintaan, joten väännettiin köyhän miehen aamiainen (ja illallinenkin) lähimarketin antimista, joita säilytimme minibaarissa. Kuntosali sekä sen yhteydessä olevat pienet sisä- ja ulkoaltaat tosin kuuluivat pakettiin, joten pienet treenit oli tietty pakko käydä vetämässä typötyhjässä salissa, ehkä ihan vaan siksi, että se nyt sattui kuulumaan hintaan. No ei, mutta oli oikeasti tosi hyvä hieman liikkua ja venytellä pitkien automatkojen puuduttamia lihaksia, sillä ainakin minun selkä oli alkanut tuossa vaiheessa matkaa muistuttelemaan olemassa olostaan. Uima-altaillekaan ei kukaan iltamyöhällä enää innostunut menemään, joten saatiin pulikoida ihan rauhassa ja vastaanottaa hölmöjä tuijotuksia yläkerran aularavintolan ikkunoista, kun uskaltauduttiin kesäkuun “kylmässä” ulkoaltaaseenkin.

Leveissä ja pehmoisissa sängyissä hyvin nukutun yön jälkeen lähdimme tutustumaan Jacan keskustaan, joka ei ihan valtava vierailukohde ole, mutta leppoisan puolipäiväretken sinne kuitenkin teki. Jacan tunnetuin nähtävyys on puolustuslinnoitus, Ciudadela de Jaca. Yläilmoista katsottuna (tai maankamaralla vähän mielikuvitusta käyttäen) linnoituksen seinämät muodostavat viisikulmaisen tähtikuvion, jota ympäröi nurmialueet. Linnoitusalue on massiivinen muureineen ja vallihautoinen, ja se toi minulle mieleen Montjuicin kukkulalla sijaitsevan linnoituksen. (Kaipa ne linnoitukset on aika samantyyppisiä kaikkialla.) Meille kuitenkin riitti rakennelman tarkastelua ulkoakäsin, sillä sisäänpääsymaksu oli mielestämme aika hurja tällaiselle linnoitukselle (en muista ihan tarkkaan, mutta olisiko se ollut 7 euroa).
 

Jacan keskustassa ihastelimme pieniä kujia ja terasseja aukioilla sekä talojen vanhoja, kauniita ulkoseiniä sekä leipomojen näyteikkunoita. Siellä täällä näkyi viitteitä ja mainintoja Camino de Santiagosta (suom. Pyhän Jaakobin pyhiinvaellusreitti). Tämä kuuluisa, keskiaikainen vaellusreitti kulkee myös Jacan kautta. Esimerkiksi leipomoiden ikkunoissa oli tarjolla erityisesti tälle pyhiinvaellukselle pyhitettyjä leivonnaisia ja katujen nimissä näkyi viitteitä Santiagoon.

Jaca on muutenkin keskiaikainen kaupunki, sillä esimerkiksi sen katedraali on pian tuhat vuotta vanha rakennus. Sen rakennusvuodesta ei ole täysin tarkkaa tietoa ja katedraalin eri osien on arvioitu valmistuneen hieman eri vuosina, mutta sen valmistumisen uskotaan ajoittuneen vuosituhannen ensimmäisen vuosikymmenen paikkeille. Uskoin sen kyllä vanha olevan, mutta että tuhat vuotta…huh!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.