Highlights,  Ostokset

Mitä tuliaisiksi Barcelonasta?

Tuliaisten ostaminen on toisten lempparipuuhaa, toisille se on vähän kuin välttämätön paha matkalla tai ulkomailla ollessa. Itselleni tuliaisten ja lahjojen ostaminen voi olla näitä molempia: rakastan niiden ostamista, kun minulla on jokin idea sopivasta lahjasta tai selkeä ajatus, mistä lähden tuliaisia hankkimaan. Pahinta on tietenkin asioiden viime tippaan jättäminen ja suin päin “pakko löytää jotain” -säntäily päivää tai pahimmassa tapauksessa pari tuntia ennen lähtöä. Onneksi ulkomailta on suhteellisen helppo löytää viemisiä koti-Suomeen ja toisin päin, sillä ihan tuikitavalliset arkisetkin jutut ovat erikoisia, kun niitä ei ihan perusmarketista toisessa maassa saakaan.

Jos tuliaispaniikki iskee Barcelonassa tai haluaa välttyä sellaiselta, ei hätää: olen listannut muutaman paikan ja neuvon, josta voi olla hyötyä.

FNAC. Tästä monikerroksisesta tavaratalosta löytää mm. kirjoja, cd-levyjä, elektroniikkaa ja lehtiä, ja usein hyvään hintaan. 
Erityisesti yleensä kirjakerrokseen sijoitettu osio, jossa on vihkoja, kalentereita, mukeja, magneetteja ja muita kivoja pikkutavaroita. Itse olen ihastunut erityisesti suloisen designin omaaviin Mr. Wonderful tuotteisiin. Fnacissa on myös Barcelona-aiheisia kirjoja, jotka käsittelevät esimerkiksi itse kaupunkia tai vaikkapa Gaudin luomuksia, myös englanniksi. Miksipä ei musiikin ystävälle voisi ostaa myös vaikka paikallista musiikkia – itse olen esimerkiksi ostanut viemisiksi paikallisen Manel-bändin levyn. Cd:ssä on yleensä jopa nätin punainen hintalappu ja hinnat pyörivät 8-15 euron välillä. Espanjan kieliset romaanit eivät ehkä ole niitä käytännöllisimpiä viemisiä kieltä osaamattomalle, mutta esimerkiksi lapsille kuvia sisältävät kirjat voivat silti toimia. http://www.fnac.es/

– Happy Pills. Suloinen karkkikauppa, jossa irtokarkit ladotaan pilleripurkkeihin ja kylkeen kiinnitetään omavalintainen etiketti, jossa voi lukea esimerkiksi “against bad hair days” tai “contra los lunes”.
Tässä kliinisten valojen, pinkkinä hohtavien tekstien ja värikylläisten irtokarkkien kaupassa valitset ensin pilleripurkin koon, jonka mukaan määräytyy myös hinta. Täytät purkin mieleisillä karkeilla tai otat jo valmiiksi täytetyn putelin. Valitset sopivan tekstilapun liimattavaksi purnukan kylkeen, ja avot, lahja on valmis! Nämä onnellisuuspillerit läpäisevät varmasti kaikki lentokenttätarkastukset ja saavat maahantuontiluvan. 😉 http://www.happypills.es/es/

– Natura tai Tierra Natura. Maanläheinen, jopa hipahtava kauppa. Täältä löytyy erityisesti kaikenlaista kodintarviketta kynttilöistä astioihin, vempeleistä ja vekottimista koruihin. https://www.naturaselection.com/

El Taller. Koruliike, jossa voi koota omanlaisensa korun eri osasista. http://www.eltalleronline.com/

– Panot. Hassu nimi viittaa Barcelonan kuuluisiin katulaattoihin. Yritys on keksinyt käyttää kuviota niin lompakoissa, koruissa, laukuissa, tyynyliinoissa kuin saiputpalasissakin. http://www.facebook.com/panotbarcelona

La Central -kirjakauppa. Modernintaiteen museon yhteydessä oleva kirjakauppa. En ole kauhean usein itse käynyt tässä paikassa, mutta toisinaan olen löytänyt ainakin kivoja, perinteisistä matkapostikorteista poikkeavia kortteja sekä muuta kivaa kirjakauppatavaraa. Koska kauppa on modernintaiteen museon sekä näyttelyiden yhteydessä, on valikoimassa kiinnitetty erityishuomiota tuotteiden designiin ja tyyliin. http://www.lacentral.com/

– Misako. Paikallinen laukkukauppa. Kohtuulliset hinnat (n. 20-50 euroa) paikallisten suosimista laukuista. Valikoimaan kuuluu myös tyylikkäitä ja naisellisia tietokonelaukkuja. Lisäksi tarjolla on esimerkiksi penaaleja ja lompakoita kymmenen euron molemmin puolin sekä koruja alle kympin. http://www.misako.com/


Päivitys 03/2019: Vinçon-kauppaa ei enää ole.
– Vin
çon. Esimerkiksi tyypillinen katalonialainen viinikannu (porrón), öljykannu (aceitera) tai oliivilautanen ovat mainioita lahjaideoita. Lasitavaroiden kuljettaminen on tietenkin hiukan haastavampaa kuin monen muun lahjan, mutta itselläni huolellinen vaatteisiin kääriminen on auttanut ja lasitavarat selvinneet ilman ruhjeita perille asti. http://www.vincon.com/es/

Ale-hop. Kaikkea pientä, kivaa, halpaa ja kesäistä. Paljon rantajuttuja, mutta myös käyttötavaroita, mukeja, koruja, muistikirjoja, huiveja… Olen usein kulkenut kaupan ohi ajatellen, että se on aikamoinen turistiputiikki, mutta itse asiassa tarjolla on paljon kivoja pikkujuttuja. http://www.ale-hop.net/

– Caganer. Huumori mielessä voi ostaa turhaakin turhemman, mutta sitäkin omaperäisemmän, satavarmasti katalonialaisen lahjan: caganer-ukkelin. Täällä on lista paikoista, joista kakkaavia hahmoja voi ostaa.

– Espardenyes, alpargatas, espadrilles – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Jos lahjansaajan kengän koko on tiedossa, (suomeksi) espadrillo-kengät, mitä perinteikkäimmät Barcelona-kenkulitvoivat toimia lahjana. Ne ovat satoja vuosia vanhat kangaskengät Pyreneiden alueelta. Tyypillisesti kengän pohjat on juuttia ja niissä on nilkan ympärille sidottavat nauhat, mutta myös modernimpia versioita on tarjolla. Kataloniassa kengillä tanssitaan yleensä paikallsita sardana-tanssia. Esim. http://www.espadrilles.eu/

– El Corte Inglés (supermarketti, alakerran suklaa-keksipuoti sekä katutasolla, kosmetiikkaosaston yhteydessä oleva matkamuistokulmaus).
El Corte Inglés, paikallinen Stockmann, on yksi Espanjan suurimpia tavarataloja (jos ei se suurin?) ja sen kyllä huomaa, jos lähtee ravaamaan kaikkia kerroksia läpi. Tuliaisia kannattaa kuitenkin metsästää alimmista kerroksista: supermarketista voi ostaa esimerkiksi ilmakuivattuja kinkkuja tai vaikkapa paikallisten mieltymystä, fuet-kuivamakkaraa. Lisäksi tuliaisina ovat toimineet myös paikalliset keksitmurot, joita ei Suomesta löydy, paikallinen kaakaojuoma Cacaolat tai esimerkiksi erilaiset kastikkeet. Jos laukussa on tilaa ja kilot eivät huitele painorajoitusten yläpäässä, laadukkaat oliiviöljyt tai viinit ovat myös hyviä vaihtoehtoja. Hieman hintavampia, mutta sitäkin suloisemmin pakattuja keksi- ja suklaapakkauksia löytyy myös El Corte Inglésin Gourmet puolelta. Lisäksi kosmetiikka- ja laukkuosastojen seassa sijaitsee pieni kulmaus, josta voi löytää tyypillisiä matkamuistoja.

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.