Luonto

Maanjäristysuni

Viime yönä näin unta maanjäristyksestä. Unessa olin opettamassa englantia lapsille luokkahuoneessa, kun tunsin jyrähdyksen ja tajusin, että se kuulosti tai tuntui ihan maanjäristykseltä (tai ainakin siltä kuin olin sen kuvitellut tuntuvan). Jyrähdys oli lyhyt, mutta käskin lapset pöytien alle suojaan, sillä ajattelin, että maanjäristys voisi jatkua tai olla vasta alkamassa. Ainoa outo ongelma unessani oli, että en muistanut, pitikö pöytien alla istua vai olla makuuasennossa.

Tänä aamuna Jordi linkitti aamun uutiset: Katalonian pohjoisrannikolla, Rosesin tuntumassa kello 01:51 yöllä maa oli järissyt 4,3 richterin voimakkuudella. Tämän jälkeen läheisillä alueilla oli vielä kaksi muuta, mutta todella pientä, järistystä.

“Mikä yhteensattuma! Näin juuri viime yönä unta maanjäristyksestä”, totesin pöljänä. Uutisia luettuani tajusin, että tärinä oli ylettynyt laajalle alueelle muuallekin Kataloniaan, nähtävästi aina meidän kotikulmille asti. Kyseessä ei ollutkaan mikään yhteensattuma vaan olin ihan toden totta puoliunessa maanjäristyksen tuntenut. Hassua, että jopa unessa olin tajunnut käskeä kaitsemani lapsikatraan pöytien alle. Miten tuollainen turvatoimi olikin painautunut niin takaraivoon!

Myös viime keväänä Valenciassa ollessani maa järkähteli hetken. Silloin olin kuitenkin metrossa, enkä moisesta tajunnut tuon taivaallista. Sain kuulla asiasta uutisista sekä seuraavana päivänä toimistolla töissä. Onhan nämä luonnonilmiöt aika jänniä, etenkin suomalaisille, mutta ehkä myös katalonialaisille, sillä tyypillisemmin maankuori vavahtelee etelämmässä Espanjassa (Murciassa, Andaluciassa sekä Kanarian saarilla). Pienet järähdykset tietenkin kutkuttavat mahan pohjassa ja saavat ihmiset innoissaan jakamaan kokemuksiaan seuraavana päivänä työkavereiden kanssa. Onneksi järistykset ovat yleisesti ottaen olleet pieniä, etteivätkä ne ole aiheuttaneet vahinkoja. Niistä onkin vielä mukava jutella siellä työpaikan kahvipöydässä. Itse kuitenkin toivon, että maa jalkojen alla pysyisi suhteellisen visusti paikoillaan ja kahvipöytäkeskustelut saataisiin jostain muualta, sillä vaikka turvatoimet osaisin unissanikin, en halua kokeilla niitä käytännössä. Luin helpotuksekseni jostain, että pienehköt järistykset ovat oikeastaan ihan vaan hyväksi, koska ne vapauttavat maaperästä paineita ja vähentävät suuremman järistyksen mahdollisuutta. Ehkä viime öinen maanjäristysuneni olikin ihan hyvä uni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.