Hospital de Sant Pau, Gaudín sairaalarakennus, arkkitehtuuri, Barcelona
Highlights,  Rakennukset

Hospital de la Santa Creu i Sant Pau – Pressujen alta paljastunut sairaalahelmi

Kävin monta vuotta sitten vilkuilemassa pressujen alla olevaa aarretta, Hospital de la Santa Creu i Sant Pau -sairaalaa, El Guinardó -naapuruston alueella. Sairaala on yksi modernin katalaaniarkkitehtuurin mestariteoksista, mutta rakennus oli vuosikausia kunnostuksen alla — onneksi, sillä upea sairaalakompleksi oli jo rapistumassa hälyttävää vauhtia. Silti jo tuolloin kadulta remontin piilossa olevaa rakennusta tarkastellessani sain vilauksia auringon valossa kimaltelevista, värikkäistä mosaiikkikatoista ja ylväistä pylväistä.

Pari vuotta sitten Sant Paun sairaalarakennukset ja sen upeat sisäpihat avattiin yleisölle. Viimein tänä syksynä pääsin tutustumaan paikkaan, ja eipä olisi uskonut, että kyseessä on sairaala! Yleensä on tottunut, että tällaiset hienot rakennukset ovat jonkun rikkaan suvun asuntoja, ei julkisia sairaaloita.

Rakennus on listattu UNESCON maailmanperintöluetteloon, eikä suotta. Sairaalassa yhdistyy värien täyteinen satumaisuus sekä samalla myös karu salaperäisyys, etenkin pohjakerrosten käytävillä. Ulkoa päin rakennuksen kupolit, värikkäät mosaiikkiyksityiskohdat sekä puutarha-alue toivat ainakin itselleni mieleen arabityylin. Rakennus on täynnä yksityiskohtia, värikkäitä kattoja ja kaakeleita, ikkuna- ja seinämaalauksia. Välillä ei tiennyt minne katsoa! Vierailumme aluksi sää oli hieman harmaa, mutta onneksi aurinko alkoi paistaa juuri sopivasti sisäpihalle päästyämme. Rakennukset pääsevät todellakin oikeuksiinsa vasta aurinkoisella säällä.

Hospital de la Santa Creun alkutaipaleet sijoittuvat vuoteen 1401, kun kuusi paikallista sairaalaa yhdistyivät. Santa Creu sijaitsi tuolloin nykyisen El Ravalin alueella, mutta 1800-luvun Barcelonan kaupungin väkiluvun kasvun sekä lääketieteenkehityksen myötä kaupunki tarvitsi uuden sairaalan. Paikallinen pankkiiri Pau Gil rahoitti sairaalan perustan. Näin kyseinen sairaalakompleksi sai alkunsa vuonna 1902. Rakennuksen arkkitehtuuri on Lluís Domènich i Montanerin käden jälkeä.

Santa Creu i Sant Pau -sairaala oli toiminnassa vielä vuoteen 2009 asti (hassua, vielä silloin, kun vierailin Barcelonassa ensimmäisen kerran). Sairaalakierroksella pääsi myös tutustumaan videoiden, kuvien ja tekstien avulla sen historiaan. Parasta antia olivat ehdottomasti vanhat kuvat sairaalan arjesta sekä ennen ja jälkeen -remonttikuvat rakennuksesta. Vasta niistä pystyi näkemään, miten upean muodonmuutoksen vuosikausiksi pressujen alle piilotettu rakennus onkaan saanut.

Hospital de Sant Pauhun voi käydä tutustumassa viikon jokaisena päivänä (aikataulut täällä). Myös opaskierroksia on tarjolla. Perussisäänpääsy maksaa 8 euroa. Alle 30 vuotiaat pääsevät sisään 5,60 eurolla ja erilaisilla korteilla sisäänpääsystä voi myös saada alennuksen. Lisää sisäänpääsymakuista täältä.

Psss! Joka kuukauden ensimmäinen sunnuntai on mahtava päivä monessa museossa ja julkisessa rakennuksissa vierailulle, sillä esimerkiksi tähän Hospital de Sant Pau:un on ILMAINEN sisäänpääsy. Tuolloin ei kuitenkaan järjestetä opaskierroksia ja ihan kaikki sairaalan kolkat eivät ole avoinna yleisölle. Me kuitenkin vierailimme sairaalassa juurikin kuukauden ensimmäisenä sunnuntaina ja, kuten kuvista näkyy, pääsimme kurkistamaan ihan mukavasti sairaalan kulisseihin.


Haluatko pysyä ajantasalla myös tulevista Barcelona-aiheisista jutuista? Tule seuraamaan It Happens in Barcelona -blogin Facebook-sivua ja Instagramia.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.