Suomi

Moi, olen Suomesta

Kerrot espanjalaiselle, että tulet Suomesta. Seuraavana ovat vuorossa ne mielenkiintoisimmat hetket: ne reaktiot ja kommentit, joita tämä kotimaasi paljastaminen paikallisissa kirvoittaa. Näistä voisi kirjoittaa vaikka kokonaisen kirjan, mutta listaanpa tässä nyt kuitenkin muutamia mieleen jääneitä kommentteja:

– Miten te kestätte sitä kylmyyttä?

– Suomi taitaa olla todella vaikea kieli, eikö olekin? (Tähän aina perusvastaukseni espanjalaisille on, että lausuminen on espanjalasittain todella helppoa, mutta annas, kun aloitetaan kielioppisäännöt…)

– Sinussa on jotain eskimo-piirteitä. Oletteko te suomalaiset jotakin kautta sukua inuiiteille?

– Olen muuten rakennusmies/toimistotyöntekijä/kokki/arkkitehti… Mitä luulet, löytyisiköhän sieltä Suomesta minulle töitä?

– Olen kuullut, että teidän koulutusjärjestelmä on maailman paras. Olette varmasti tosi hyviä koulussa.

– Kaikki taitavat osata Suomessa englantia, vai kuinka?

– Ai onko siellä autoteitä? Miten te ajatte autolla, kun siellä on niin paljon jäätä ja lunta?

– Miten kaikki suomalaiset osaa aina jonkin verran espanjaa? Onko ne kaikki käyneet jonkun alkeiskurssin? (Espanjankielen kurssit on kyllä tosi suosittuja Suomessa, mutta jotenkin miusta tuntuu, että syynä on lähinnä popbiisit ja mainoslauseet, joissa jankataan “muy buenoa”.)

– Kuinka monta kertaa olet nähnyt elämäsi aikana revontulet? (Ja pettymys on suuri, kun kerron, että kaksi kertaa.)

– Suomi on tosi kaukana. (Tätä kommenttia kuulee yllättävän usein, vaikka mielestäni Espanja ja Suomi eivät sijaitse niin kovin kaukana toisistaan verrattuna moniin muihin maihin. Ne jopa sijaitsevat samassa maanosassa. En tiedä, kuulevatko edes Etelä-Amerikasta tulevat vastaavaa kommenttia yhtä usein.)

– Hei, joulupukki/Kimi Räikkönen/Jari Litmanen/Lordi/Alvar Aalto… on Suomesta!

– Te syötte varmasti paljon kalaa Suomessa, etenkin lohta.

– Oi, te pohjoisesta tulevat olette niin vaaleita! Miten sulla on noin valkoinen iho? (Kerran eräs paikallinen lääkäri kommentoi, että koska minulla on niin vaalea iho, olen taipuvainen saamaan sitä sun tätä terveysriesaa allergiasta astmaan. Tämä tapahtui elokuussa juuri koko kesän auringossa oleskelun jälkeen, eli olin jopa ruskettunut. Meinasin huomauttaa, että näkisitpä minut ja miten vaalea ihoni on sitten keskitalvella!)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.